Fira den internationella barnboksdagen

Den internationella barnboksdagen inträffar den 2 april varje år. I följande artikel kommer du att upptäcka några bra idéer om hur du kan fira den!
Fira den internationella barnboksdagen

Senaste uppdateringen: 22 december, 2021

Den internationella barnboksdagen firas varje år den 2 april. Datumet fastställdes 1967 för att fira och uppmuntra till läsning bland barn och ungdomar.

Samtidigt med födelsedatumet för en av historiens viktigaste barnlitteraturförfattare, Hans Christian Andersen, är det ett bra sätt att marknadsföra litteratur. Idag föreslår vi några idéer om hur du kan hedra denna speciella dag.

Idéer för att fira den internationella barnboksdagen

Ett barn som läser med sin mjukiskanin i knät.


Välj en bok du inte har läst än

Det finns inget bättre sätt att fira den internationella barnboksdagen än att läsa. Av den anledningen föreslår vi att du köper en ny barn- eller ungdomsbok, eller lånar en från biblioteket. Var noga med att välja en som du inte har läst än och njut av den.

Läs igenom en bok du älskar och inte har läst på länge

Ibland är det inte nödvändigt för de små att fördjupa sig i nya berättelser. Särskilt om de vi redan har hemma fortsätter att väcka deras fantasi och kreativitet. Om du har en stor samling barnböcker, välj då en som din lilla älskar och tycker om; som om de läser den för första gången.

Ett brev, en rekommendation

Under dessa tider är varje aktivitet bra för att utveckla små barns kreativa sinne. Därför föreslår vi att vi firar den internationella barnboksdagen genom att ge dina barn ett tomt papper. Be dem sedan skriva ett brev till en vän för att berätta om deras favoritbok och dess handling.

På detta sätt, utan att ens inse det, kommer de att uppmuntra till läsning, välja bland flera berättelser och utveckla sin skriftliga förmåga.

Och för dem som inte gillar att skriva?

För de barn som däremot föredrar andra typer av aktiviteter har vi ett annat alternativ. Vi börjar dock från samma plats: ett tomt pappersark. På den måste barnet använda all sin fantasi och kreativitet och rita eller måla omslaget eller en scen från sin favoritbok. På så sätt samverkar teckning och läsning så att de små kan njuta så av de båda så mycket som möjligt.

Fler idéer för att fira den internationella barnboksdagen

Upptäck en film baserad på en bok

Detta är en mycket enkelt lek, men barnen kommer att älska den. Det finns flera barnfilmer som är baserade på böcker, så detta är en aktivitet du kan utföra med de minsta.

Välj en bok och läs den med dem. När du är klar pratar du med dina barn om hur de föreställer sig karaktärerna och landskapet. De kan till och med rita en bild av de fysiska egenskaperna hos viktiga landskap eller monument som tas upp i boken.

Efteråt, visa dem filmen, och tillsammans kan ni då se hur barnens fantasier jämför sig med filmskaparnas. Det är alltså ett fantastiskt sätt att fira den internationella barnboksdagen genom att främja kultur inom böcker och film.

En far och en dotter som ligger på golvet och läser.


Läsmätaren, ett av de bästa sätten att fira den internationella barnboksdagen

Slutligen lämnar vi dig med en idé som du kan använda både i hemmet och i klassrummet. Läsmätaren vi pratar om kommer alltså att hålla reda på de böcker som ett barn läser under en viss period.

Du kan skapa en läsmätare på ett pappersark genom att rita en trave böcker som är placerade på en hylla. Varje gång barnet läser en bok ritar de motsvarande bok på sin plats i hyllan.

Om du har flera barn hemma kan detta skapa ett ökat läsande genom lite hederlig konkurrens- och tävlingsvilja. Detsamma gäller om du använder den i ett skolklassrum. Det är ett fantastiskt initiativ för att uppmuntra till läsning på ett enkelt och smidigt sätt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.