4 aktiviteter för att förbättra skriftspråket hemma
Förmågan att skriva är en av de mest komplexa färdigheter som människor kan förvärva. Denna kognitiva förmåga handlar om att utveckla vissa visuella och motoriska koordinationsförmågor, samt att vara uppmärksam och kunna planera resurser, behärska grammatik och stavning av språket etc. Därför är det viktigt att lära barn att förbättra skriftspråket från en ung ålder, både hemma och i skolan.
Det är också viktigt att komma ihåg att det inte bara är skolornas ansvar att lära barn vissa grundläggande färdigheter, som att skriva. Föräldrar måste också arbeta med sina barn hemma för att se till att deras barn förvärvar dessa färdigheter på lämpligt sätt.
Hur kan de hjälpa till med detta? I följande artikel bidrar vi med några tips för att arbeta med skriftspråket hemma.
4 aktiviteter för att förbättra skriftspråket hemma
Det är viktigt att arbeta med att förbättra skriftspråket på ett dynamiskt och roligt sätt, som om det vore en lek eller ett spel. Det ger barn möjligheten att se vad de gör som ett sätt att tillbringa tid tillsammans som en familj och som underhållning. Det är viktigt att de inte ser dessa aktiviteter som skyldigheter eller obligationer de måste fullgöra.
Det är därför viktigt att aktiviteterna är roliga och att de främjar barns kreativitet och fantasi. Vi kommer nedan att beskriva några roliga övningar för att förbättra skriftspråket hemma.
“Att skriva är det roligaste du kan göra med dig själv.”
– Terry Pratchett –
1. Fortsätt en berättelse, som ett sätt att arbeta med och förbättra skriftspråket hemma
En bra idé för barn att öva både på att läsa och skriva är att föreslå en övning där de ska fortsätta en berättelse och skriva ett slut på den.
För att göra detta kan du välja en av berättelserna du har hemma och bara läsa den första halvan av boken. Därefter kan ditt barn själv komma på ett slut som skiljer sig från författarens ursprungliga idé. Du kan också välja att ladda ner filer på internet som är till för just detta ändamål.
2. Skriv ner ett recept
Ett annat bra tillfälle att arbeta med skriftliga uttryck hemma är att skriva ner ett recept och sedan laga det tillsammans som en familj. De steg som krävs för att tillaga receptet måste också beskrivas, inklusive de redskap och ingredienser som behövs.
Det här är en mycket motiverande aktivitet för barn eftersom de ser att det är en övning som har en praktisk funktion.
3. Skapa en berättelse baserad på en serie ord och teckningar
Du kan också arbeta med skriftliga uttryck med dina barn i muntlig form. Du läser en serie slumpmässiga ord högt och ditt barn kommer på en berättelse baserad på dem, vilket leder till en improviserad pjäs. De måste skapa en berättelse med en introduktion, konflikt och avslutning på ett fritt och tydligt sätt.
Ett annat sätt att göra aktiviteten är med en bildtärning som du kan köpa i valfri butik. En sådan har små bilder på sig, och från dessa måste man komma på en berättelse.
4. Skriv en berättelse baserad på en bild för att förbättra skriftspråket
Slutligen är ett annat alternativ att söka på nätet efter en bild med många detaljer, eller använda några ritningar eller fotografier du har hemma. Baserat på vad barnet ser ska han eller hon skriva en helt ny och originell berättelse.
Vikten av att förbättra skriftspråket och det skriftliga uttrycket
Det är grundläggande i dagens samhälle att veta hur man skriver och hur man uttrycker sina tankar och idéer. Därför är det viktigt att barn börjar utveckla denna färdighet så tidigt som möjligt. Det hjälper dem att förfina och förbättra sitt skriftspråk med tiden.
För att underlätta denna inlärningsprocess är det bra om familjer uppmuntrar sina barn att skriva hemma. Med det menar vi inte bara att de testar på de aktiviteter och spel som de vi har nämnt, utan det är också viktigt att föräldrarna föregår med gott exempel och ägnar några minuter om dagen till att skriva.
Det hjälper barnen att se att deras förebilder också anstränger sig för att förbättra sitt skrivande. När allt kommer omkring, som Abraham Lincoln uttryckte det, “är skriftspråket den största uppfinningen i världen”.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Montealegre, R. y Forero, L. A. (2006). Desarrollo de la lectoescritura: adquisición y dominio. Acta Colombiana de Psicología, 9 (1), 25-40.
- Cassany, D. (1990). Enfoques didácticos para la enseñanza de la expresión escrita. Comunicación, lenguaje y educación, 2(6), 63-80.