Släck ljuset, det är dags att läsa!

I den här artikeln vill vi presentera ett urval böcker som hjälper dig att uppmuntra en kärlek för läsning hos dina barn på ett helt nytt sätt. Släck ljuset, det är dags att läsa!
Släck ljuset, det är dags att läsa!

Senaste uppdateringen: 13 september, 2020

Idag vill vi föreslå ett unikt sätt att visa barn hur roligt läsning verkligen kan vara. Släck ljuset, det är dags att läsa!

Barn utsätts ständigt för ett otal stimuli och intryck från sin omgivning. Och med så många olika aktiviteter att välja mellan händer det alltför sällan att de sträcker sig efter en bok. Mer än någonsin är det viktigt för föräldrar att uppmuntra en kärlek för läsning.

I artikeln nedan kommer vi att prata om en typ av bok som kommer att glädja dina barn och väcka deras nyfikenhet sida efter sida. Missa inte denna lässkatt!

Barnböckerna som vi vill prata om idag är de som skapats för att man ska läsa dem i mörkret. Dessa fångar barns uppmärksamhet och inspirerar deras nyfikenhet och fantasi på ett sätt som få andra saker kan.

Dessutom är de perfekta att läsa precis innan de ska sova… särskilt med små som är lite rädda för mörkret. Fortsätt läsa för att upptäcka våra favoritböcker att läsa före sänggåendet med lamporna släckta.

Släck ljuset, det är dags att läsa – Böcker att njuta av i mörkret

Samlingen “My First Discoveries: Torchlight

Moonlight Publishing ger oss denna underbara samling böcker som hjälper både barn och föräldrar att upptäcka ny kunskap. Dessa böcker är perfekta för små barn mellan 3 och 5 års ålder. Det bästa med dem? Var och en av dem kommer med en magisk ficklampa.

Varje titel i denna samling har olika teman, till exempel marina djur, bondgårdar, människokroppen eller pirater. Böckerna är pedagogiska och barn använder ficklampan som ett verktyg för att lysa upp varje sida och upptäcker därmed många detaljer.

”Ju mer du läser, desto mer saker lär du dig och ju mer du lär dig, desto fler platser kommer du att besöka. ”

– Dr Seuss –

Fler godnattsagor

Mästerkatten i stövlarna, av Charles Perrault

Klassiska barnsagor är alltid ett säkert kort för dina små. Men boken vi vill berätta om idag är inte bara en version av Bröderna Grimms saga. I denna utgåva av Mästerkatten i stövlarna har barn möjlighet att projicera bilderna på en vägg för att skapa skuggfigurer.

Bokens format är ett under i sig, eftersom väldigt få böcker kommer i detta dragspelsformat. Dessutom är boken full av utskurna figurer som gör den perfekt för att skapa skuggor på väggen med hjälp av en ficklampa. Du kommer att fånga dina barns uppmärksamhet från början till slut med denna spektakulära bok.

Släck ljuset och läs en bok tillsammans

The Game of Shadows/The Game of Light, av Hervé Tullet

Sedan 1994 har Hervé Tullet skrivit över 80 böcker, inklusive de två vi vill rekommendera idag. Båda är perfekta för att läsa i mörkret.

De mest mystiska skuggorna får liv när du använder en ficklampa för att projicera dem på väggen. Dessa skuggor är mystiska, dolda varelser som kommer att fånga dina barns intresse. The Game of Shadows är en bok att läsa med de modigaste och mest äventyrliga barnen i ditt hem.

Den andra boken från Hervé Tullet, The Game of Light, har en liknande struktur som den första. Formerna är enkla och rena, men formatet är mer attraktivt för mycket små barn.

Så släck ljuset, det är dags att läsa!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Delafosse, C. (2009). El cuerpo humano. SM
  • Valios, I. (2015). ¿Dónde viven las hadas?. Anaya
  • Perrault, C. (2014). El gato con botas. Art Blume.
  • Tullet, H. (2013). Juego de luces. Phaidon.
  • Tullet, H. (2013). Juego de sombras. Phaidon.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.