Hur man hjälper barn att hantera en skilsmässa
När man som föräldrar separerar är det viktigt att veta hur man hjälper barnen att hantera en skilsmässa och att man är med dem under denna svåra process.
För barn är det en traumatisk upplevelse att föräldrarna separerar. Om du, eller någon i närheten av dig, befinner dig mitt i en skilsmässa, ta till dig några av följande rekommendationer för att hjälpa barnen att hantera en skilsmässa.
Sanningen är att vi alltid strävar efter att göra det som är bäst för våra nära och kära, särskilt våra barn. Ibland kan emellertid brist på erfarenhet eller information under vissa omständigheter begränsa vår förmåga att göra det.
En sak du måste förstå är att en skilsmässa är en av de mest smärtsamma och svåraste händelserna en person kan uppleva i sitt liv. Och trots missuppfattningar är skilsmässan lika svår för män som för kvinnor.
Det är en tragisk förändring som påverkar en persons emotionella och till och med fysiska hälsa och orsakar stort lidande.
Något som gör processen ännu mer tragisk är om barn är involverade. Barn upplever stor smärta som ett resultat av föräldrarnas separation och det är vårt ansvar som vuxna att hjälpa dem att hantera en skilsmässa.
Men om du följer nedanstående förslag kan du undvika större lidande och minska problemen för dina barn.
Lär dig hur du hjälper barn att hantera en skilsmässa
Nedan följer några tips för att hjälpa unga att hantera en skilsmässa. Det är viktigt att vi gör allt i vår makt för att minimera svårigheterna i detta trauma.
Tillbringa kvalitetstid med dem
Det är normalt att känna sig överväldigad när du själv går igenom en separation. Du behöver nog tid för dig själv – ditt eget utrymme. Detta är särskilt sant om du har varit tvungen att flytta.
Trots detta, försök att tillbringa så mycket kvalitetstid som möjligt med dina barn. De behöver det mer än någonsin, och du är den bästa personen när det kommer till att möta deras behov.
Visa dina barn kärlek och tillgivenhet – a och o när de ska hantera en skilsmässa
Visa tillgivenhet mot dina barn hela tiden. Det innebär att du ger dem kramar, kyssar, en klapp på axeln eller ryggen etc.
Det betyder också att du berättar för dina barn hur mycket du älskar dem och hur viktiga de är för dig.
Utgå aldrig ifrån att dina barn vet hur mycket du älskar dem… Du måste alltid visa det.
Håll kommunikationen öppen och ärlig på deras nivå
Prata med dina barn när det är nödvändigt. Och försök att vara tydlig, ärlig och direkt – undvik inte problemen och de svåra frågorna.
Det är självklart viktigt att ta hänsyn till dina barns åldrar och mognadsnivåer, men du bör aldrig ljuga för dem.
När dina barn talar till dig så lyssnar du noga. Säg inte emot och förminska inte vad dina barn upplever och känner.
Det gör att de känner sig trygga och omhändertagna och uppmuntrar dem att fortsätta att vara öppna med dig istället för att gömma sina känslor inom sig. Det kan vara destruktivt.
Gör allt som är möjligt för att se till att de inte känner sig skyldiga
Det är inte ovanligt för barn att ta på sig skulden för sina föräldrars separation. Därför är det bäst att alltid vara tydlig med att dina barn inte bär skulden.
Samtidigt måste dina barn förstå att det inte finns något de kan göra för att återförena dig och din partner.
Ha förståelse för deras smärta och önskan att ni ska vara tillsammans igen och försäkra dem om att, även om situationen är permanent, så kommer smärtan att minska med tiden.
Observera dina barns beteenden
Det är troligt att du kommer att lägga märke till några beteendeförändringar hos dina barn under separationsprocessen.
Det är viktigt att du observerar dina barn för att avgöra om deras beteenden ligger inom det som anses “normalt”.
Detta är det enda sättet som du kan upptäcka beteendemässiga förändringar eller förändringar i känslomässiga svar.
Om du märker att ditt barn blir apatiskt eller likgiltigt, kan han eller hon ha gått in i en depression. Samma sak gäller om du observerar aggression hos ditt barn.
Att hantera en skilsmässa kräver att du upprätthåller disciplinen
Glöm inte att fortsätta med en disciplin och rutiner som liknar dem som ni hade innan skilsmässan. Dina barn behöver struktur, gränser och disciplin i hemmet. Särskilt när de håller på att hantera en skilsmässa.
Dessa faktorer är verkligen grundläggande för att ge dina barn stabilitet, trygghet och lugn. Försök så långt som möjligt att undvika onödiga förändringar och upprätthåll gränser och rutiner så mycket som det går.
Var försiktig med ditt förhållande med ditt ex
Vi vet att det här ofta kan vara mycket utmanande, men för dina barns känslomässiga välbefinnande är det viktigt att du strävar efter en hälsosam relation med ditt ex.
Gör ett försök att hålla dig lugn när du har att göra med ditt ex och håll dina barn utanför bråken och diskussionerna. Försök att komma överens om ett avtal med ditt ex utan aggressioner och maktkamper.
Prata aldrig illa om ditt ex när dina barn är närvarande. Att hålla dina ord, dina känslor och ditt kroppsspråk under kontroll är ett sätt att ta hand om dina barn på.
Håll inte dina barn borta från ditt ex
Så långt som möjligt, uppmuntra ett gott förhållande mellan dina barn, ditt ex och din före detta svärfamilj.
Dina barn behöver stöd från sina nära och kära i familjen. Kom ihåg att det här handlar om att sträva efter att göra vad som är bäst för dina barn, trots alla personliga känslor du kan ha.
Hantera skilsmässan genom att söka stöd från dina nära och kära
I tider som dessa är det viktigt att du får det stöd du behöver så att du i din tur kan ge det stöd som dina barn behöver för att hantera en skilsmässa.
Be om hjälp från vänner och familj som kan hjälpa dig att hantera dina egna känslor och som kan hjälpa dig när du behöver det.
“En skilsmässa är en av de mest stressande händelserna i livet som någon kan gå igenom. Bara förlusten av en älskad och en flytt är i samma klass när det gäller svårighetsgrad, och en skilsmässa involverar i allmänhet båda två.”
-Emily Doskow-
Att hjälpa ett barn vars föräldrar ligger i skilsmässa är inte lätt, men det är absolut nödvändigt.
Även om en skilsmässa kan vara rätt steg för din familjs hälsa och lycka, är det ändå en traumatisk och livsomvälvande upplevelse för barnen.
De förtjänar vårt bästa, så det är viktigt att vi hjälper dem att ta sig igenom det.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Amato, P.; Keith, B. (1991). Parental divorce and the well-being of children: A meta-analysis. Psychological-Bulletin, 1991 Jul; 110 (1): 26-46
- Caplan, G. (1993). Prevención de los trastornos psicológicos en los hijos de padres divorciados. En: Caplan, G. Aspectos preventivos en salud mental. Barcelona: Paidós.
- Garin, P. B. (1992). Un análisis exploratorio de los posibles efectos del divorcio en los hijos. Psicothema, 4(2), 491-511.
- Salvador, G. P., & Del Barrio, V. (1995). El efecto del divorcio sobre la ansiedad de los hijos. Psicothema, 7(3), 489-497. https://www.redalyc.org/pdf/727/72707302.pdf
- Shaw, D. (1991) The Effects of divorce on children’s adjustment. Behavior Modification, 15(4), 456-485.
- Testor, C. P., Pujol, M. D., Vidal, C. V., & Alegret, I. A. (2009). El divorcio: una aproximación psicológica. Universidad Ramon Llull, 2, 39-46. https://www.researchgate.net/profile/Carles_Testor/publication/242775375_El_divorcio_una_aproximacion_psicologica/links/54e43ae50cf282dbed6ea7ba/El-divorcio-una-aproximacion-psicologica.pdf