Gröna skolgårdar och elever som är mer knutna till naturen

Gröna skolgårdar är ett värdefullt tillvägagångssätt för att föra elever närmare de positiva upplevelser som naturen ger oss.
Gröna skolgårdar och elever som är mer knutna till naturen

Senaste uppdateringen: 23 april, 2023

Lyckligtvis väljer skolorna nuförtiden alltmer att investera i gröna skolgårdar. Att vända sig till en infrastruktur som spelar i samband med naturen ger flera fördelar för hela utbildningssamhällets hälsa och välbefinnande. Dessutom är det ett initiativ som respekterar effekterna av klimatförändringarna.

Att ersätta asfaltsplaner med jord och betongutrymmen med grönsaksträdgårdar; att plantering  träd och buskar; att ta bort metallkonstruktioner och inkludera sandlådor … Alla dessa åtgärder får en positiv inverkan genom att de underlättar skapandet av en naturlig miljö inom skolor. På så sätt kan både barn och lärare lättare njuta av fördelarna med att vara mer kopplade till naturen.

Gröna skolgårdar, en värdefull insats

På grund av industrialiseringsprocessen och tekniska framsteg bor en stor del av världens befolkning numera i stadsområden som kryllar av trottoarer, enorma byggnader och alla typer av artefakter. Inom dessa städer finns det tusentals och åter tusentals skolor som skulle tjäna på att bygga fler gröna utomhusytor.

Skolmiljön är platsen där nästan alla svenska barn tillbringar större delen av sin dag, så det är värt att tänka över sammanhanget och ta hänsyn till hur det påverkar deras fysiska, sociala och kognitiva utveckling.

Rasten är den mest efterlängtade tiden för studenter. Det är under den som de rensar tankarna efter att ha koncentrerat sig på lektionen, njuter av en förfriskning eller leker med vänner. Fast under dessa minuter lär sig barn också en hel del. Att fördriva denna tid mellan klasserna i en naturlig miljö ger en rad fördelar som leder till en bättre livskvalitet. Därmed svarar gröna skolgårdar på ett oerhört intressant förslag; de resulterar i lekfulla miljöer för lärande och välmående.

En tecknad bild av gröna skolgårdar.
Skolgårdar med naturliga inslag som träd som lämpar sig för barn att klättra på, berikar delad lek mellan kamrater, vilket hjälper till att utveckla sociala och kommunikativa färdigheter.

Vad händer på gröna skolgårdar?

När skolgårdarna är fulla av liv blir upplevelsen fascinerande för de små. Att dela ett ekosystem med insekter, växter, stockar, jord, sand och vatten förbättrar sensorisk stimulans och främjar utvecklingen av nyfikenhet. Dessutom intensifieras observationskraften samtidigt som positiva förändringar i uppmärksamhetsförmågan sker. Allt blir värt beundran.

Rasten har alltid varit ett nyckelmoment under skoldagen. Det är ett värdefullt utrymme för att lära sig att umgås, dela och utveckla en känsla av empati och solidaritet. Och vad kan vara bättre än att ha en utomhusmiljö där allt detta kan ske?

Lärande i en naturlig miljö

Gröna skolgårdar är också en plats för att lära sig om biologisk mångfald och hur man kan vara mer respektfull mot miljön. En grupp barn som förundras över en rad myror eller en fladdrande fjäril är mycket mer än bara en trevlig scen att uppskatta. Det här är barn som upplever en djup koppling till världen de lever i.

Detta är en viktig fråga: Att inse naturens värde väcker viljan att skydda den. Därmed kommer barn i framtiden att kunna ta mer medvetna steg mot en bättre värld.

Barn som går på en grön skolgård.
Att känna till och beundra vår miljö, bortom industrialiseringen, är en förutsättning för att förstå människans roll i vården av naturen.

Lekar i (och med) naturen

Utan att underskatta tillverkade leksaker, eller didaktiskt material tillgängligt i tekniska format, är det uppenbart att lek i (och med) naturen har en obestridlig charm. Barn utforskar ett utrymme som är rikt på stimuli och där blir de genuint intresserade av vad de observerar. Dessutom ökar deras motivation att fortsätta lära sig om djur, växter och element som vind, sol och himmel.

”Ett utrymme fullt av delade erfarenheter och där nyfikenhet stimulerar frågor och producerar en forskningsprocess som leder till lärande.”

– Laura Lladós –

Vi är en del av naturen

Att smutsa ner händerna med jord, leka med vatten, göra former med kvistar, doppa händerna i sanden, observera en trädstam eller bli överraskad av en insekt är mycket värdefulla upplevelser.

Kort sagt representerar gröna skolgårdar ett hoppfullt förslag för att främja ett samhälle som är mer empatiskt med miljön, men då måste vi skapa medvetna rum. I dem måste ett samband med naturen finnas från de första skolåren. När allt kommer omkring är människor inte främlingar för naturens under. Tvärtom, vi är en del av det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Abelleira Bardanca, Á. (2018). Patios verdes y escuelas abiertas a la naturaleza. RELAdEI. Revista Latinoamericana De Educación Infantil, 6(1-2), 161-166. Recuperado a partir de https://revistas.usc.gal/index.php/reladei/article/view/5008
  • Lladós, L. (2018). El contacto con la naturaleza: ¿moda o necesidad? Aula de Infantil, 96, 27-32.
  • Mateo González, E., Farnos Llera, C. y Saez-Bondía, MJ. Educar en contacto con la naturaleza: los patios en los centros de educación infantil. Hacia un modelo de investigación sostenible en educación. Disponible en Educar-en-contacto-con-la-naturaleza-los-patios-en-los-centros-de-Educacion-Infantil.pdf (researchgate.net)

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.