Attachment parenting kräver en skopa flexibilitet

Även om du kanske har valt attachment parenting för att uppfostra dina barn kräver den här föräldrastilen en skopa flexibilitet.
Attachment parenting kräver en skopa flexibilitet
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När du hör attachment parenting kanske du tänker på tygblöjor, långtidsamning och ekologisk mat. Men det är så mycket mer än så! Det är även känt som ett naturligt föräldraskap och fokuserar på lyhördhet och medvetenhet för att tillgodose ens barns behov.

Även om många förstagångsföräldrar vill vara 100% naturliga föräldrar kommer många oväntade saker ofta i vägen. Det är viktigt att veta varför en mamma eller pappa kanske definierar sig själv som en efterföljare av denna filosofi och har lärt sig att vara flexibel för sitt barns bästa.

Vad är attachment parenting?

I samband med attachment parenting är det viktigaste att vara i konstant utveckling och hela tiden lära sig och anpassa sig till nya situationer. På så sätt ser du till att du alltid gör det bästa för ditt barn, oavsett vad som händer. Även om du kanske gillar denna föräldrafilosofi måste du också ha en realistisk inställning.

Om du vill tillämpa attachment parenting är det viktigt för dig att vara flexibel och ta hänsyn till vissa saker. Vi kommer att diskutera några av dem så att du kan använda dem i ditt föräldraskap från och med nu.

Attachment parenting och flexibilitet: Varje situation och barn kräver olika sätt att bemöta dem på

Det är lätt att sätta upp regler och göra planer innan man möter verkligheten med en levande bebis som andas, gråter och smutsar ner blöjor. Men det barnet behöver dig för att hjälpa honom eller henne att känna sig trygg, älskad och säker, oavsett vad du har planerat.

Kanske var du tidigare emot att din bebis skulle använda napp, men det är inget fel med att ge en napp till ditt barn när du inte kan amma honom eller för att han ska sluta suga på tummen.

Det är bättre för ditt barn att känna sig lugn och trygg än att du ska försöka uppfylla dina förväntningar som förälder till varje pris. När det gäller nappar, till exempel, kommer ditt barn att sluta använda dem så snart han känner sig trygg nog utan dem.

Det är också helt ok att låta ditt barn tillbringa tid med att titta på tv, betydligt mer tid än du kanske trodde att du skulle tillåta. Dessutom kan du ha börjat er spädbarnstid med tygblöjor. Men när du till exempel har tre barn kanske du inte är lika intresserad av detta längre och föredrar engångsblöjor. Detta är okej. Det här är inte något som du ska behöva må dåligt för.

Med tiden blir du mer medveten om vilka livsmedel och vilken mat du måste köpa så att dina små har en bra kost. Du kanske kan fortsätta köpa ekologiska produkter, men det som är viktigt är att du gör allt du gör för dina barns skull. Om dina barn behöver läkarvård och medicinering är det oansvarigt att förneka dem det på grund av en ideologi.

man tittar på sovande spädbarn

Du kan följa några av filosofins riktlinjer

Även om ditt föräldraskap är mer flexibelt kan du följa de riktlinjer som inte är förhandlingsbara för dig. Du kan till exempel undvika att låta ditt barn gråta bara för att han ska lära sig att sova ensam. Det här är okej eftersom din lilla behöver din kärlek och värme.

Du kan också vara emot användningen av straff, och det är okej. Kom ihåg att barn mer än något annat behöver föräldrar som förstår och respekterar dem. Och du kan även amma ditt barn så länge du vill, oavsett vad någon annan säger eller tycker.

Det är förstås helt ok om du inte kan amma heller. Det innebär bara att du måste mata din bebis med modersmjölksersättning eller komplettera amningen med flaskmatning. Du gör det som är bäst för din bebis!

Det viktiga är att du aldrig förnedrar, förringar eller behandlar dina barn illa. Det är precis vad de inte behöver. Intuition är mycket viktigt i föräldraskap. Det finns icke-förhandlingsbara saker som dina barn behöver för att växa upp i en bra miljö full av kärlek och tillgivenhet med föräldrar som alltid bryr sig om dem. De måste känna sig trygga i sin familj.

Om du gör ditt bästa för dina barn kan du vara säker på att du alltid gör rätt. Det bästa sättet att lära någon annan är att föregå med gott exempel. Låt din erfarenhet av olika föräldrastilar tala för sig själv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.