De bästa husdjuren för barn
De bästa husdjuren för barn är de som är naturligt tålmodiga, snälla och kärleksfulla mot barn. Det garanterar inte bara barnens säkerhet utan även att djuret mår bra i ert hem.
Att leva med husdjur hjälper barn att stärka sitt immunförsvar, utveckla goda värderingar som ansvar och respekt. det minskar stressnivåer och det lär dem om empati för andra levande varelser.
Om barnen ska ha ett husdjur är det viktigt att välja ett som passar just er familj. Det är ni som föräldrar som bör fatta beslutet och ni måste tänka på flera olika saker, som hur mycket utrymme ni har hemma och hur mycket tid ni kan ägna åt att ta hand om djuret.
När det är dags att välja ett husdjur
Här är några saker att tänka på för att vara säkra på att ni fattar rätt beslut:
- Barn kan ta ansvar och hjälpa till att ta hand om husdjur, men var medveten om att det inte kommer att vara så hela tiden. Ofta faller ansvaret för att ta hand om husdjuret på oss vuxna. Det är normalt och får aldrig gå ut över djurets välbefinnande.
- Varför vill barnet ha just ett specifikt husdjur? Det är viktigt att vara säker på att det inte är en tillfällig impuls från ditt barn. Hur kan du vara säker? En bra teknik är att uppmärksamma hur länge ditt barn har bett om ett husdjur.
- Du måste ha tålamod. Vid något tillfälle kommer även de bästa husdjuren att ha sönder något, smutsa ner något, föra oväsen, osv.
- Du måste ta hänsyn till andras åsikter hemma. Alla måste hjälpas åt att ta hand om det nya husdjuret. Det går mycket bättre om alla är överens.
De bästa husdjuren för barn beroende på ålder
- Spädbarn upp till 3 år. I så här ung ålder kan barn inte ta på sig något ansvar. De kan inte ta hand om ett husdjur hemma.
- När de är äldre än 4 år kan barn ta ansvar för vissa sysslor, som att rengöra djurets saker, mata husdjuret, osv. Vilka husdjur är bäst? De som inte behöver speciellt mycket omsorg och tid, t.ex. sköldpaddor, fåglar, hamstrar och till och med katter.
- När kan barnet få en hund? Vänta helst tills barnet är ungefär 6 år. Hundar, oavsett ras, kräver mycket uppmärksamhet. Man måste gå ut med dem, leka med dem, ge dem bad, osv.
Valp eller en vuxen hund?
Om du bestämmer dig för att skaffa en hund eller katt när du har små barn måste du överväga djurets ålder. Du gör det lättare för dig själv om hunden är mellan ett och fem år gammal.
De är då inte lika busiga som när de är små valpar, och har heller inte hunnit utveckla tillstånd som artrit och andra åldersrelaterade problem.
Om du har bestämt dig för att adoptera en vuxen hund är det viktigt att du kan fråga hundens tidigare ägare om hundens temperament. Försök att ta reda på så mycket du kan om hundens personlighet och annan användbar information, som hundens preferenser, behov, egenheter, osv.Det vore bra att försöka hitta ett djur som redan har levt i ett hem med barn så att du vet att djuret fungerar bra i en liknande miljö.
Några knep för att hitta de bästa husdjuren för barn
Du kan ta reda på om djuret kommer att trivas i ett hem med små barn genom att se om djuret är rädd för höga ljud, om djuret låter sig bli klappad, om djuret gillar att leka mycket, osv.
En bra idé för energirika barn är att adoptera en hund som är utbildad som servicehund.
Exempel på hundraser
Även om det beror på den individuella hundens temperament finns det vissa raser som naturligt fungerar bättre ihop med barn. Labradorer och Golden Retrievers är kända för att vara lugna och vänliga. Terrier är kända för att vara busiga och energirika. Det viktigaste är personligheten hos den specifika hunden du tittar på.
För att få en bra bild av vad hundens personlighet kan vara kan du titta på föräldrarnas personligheter, om det är möjligt.
Slutligen är det viktigt att påpeka att de bästa husdjuren för barn är domesticerade – undvik till varje pris vilda djur. Men även bland de vanliga husdjuren är det bäst att välja ett som är lugnt, snällt och kärleksfullt mot dina små.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gómez G., L. F., Atehortua H., C. G., & Orozco Padilla, S. C. (2007). La influencia de las mascotas en la vida humana. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, ISSN-e 0120-0690, Vol. 20, No. 3, 2007, Págs. 377-386.
- González Jiménez, A., Márquez Hernández, V., López Rodríguez M. (2015). Educación y salud en una sociedad globalizada. Edition: 1ª, Chapter: 39. Universidad de Almería. Pp.186-192. Extraído de: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=VjwwBwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA186&dq=amistad+mascotas+y+niños&ots=gZSP8yTJVE&sig=wQCtniVtSde2BjvJE-1BaibDLEA#v=onepage&q=amistad%20mascotas%20y%20niños&f=false
- Martínez, C. A. C., Garaviño, S. M. H., Martínez, D. I. J., & Restrepo, M. T. (2011). Estudio descriptivo de los efectos que ejerce el perro como mascota en el desarrollo de la motricidad gruesa de infantes sanos de cinco años de edad. Revista Lasallista de Investigacion.
- Taxa, J. (2012). Representaciones y vínculo entre niños y sus mascotas (MasterThesis). Pontificia Universidad Católica de Perú. Lima. Extraído de: http://tesis.pucp.edu.pe/repositorio/bitstream/handle/123456789/1701/TAXA_MARCOS_JUAN_CARLOS_REPRESENTACIONES.pdf?sequence=1&isAllowed=y