Att bli moster eller faster för första gången

Kvinnor som av någon anledning inte har egna barn, men har glädjen att uppleva ankomsten av sitt första systerbarn eller brorsbarn och bli moster eller faster, kommer att upptäcka en ovillkorlig kärlek som växer varje dag. Det gör dem även till extramammor.
Att bli moster eller faster för första gången
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 07 april, 2019

De flesta kvinnor som själva inte är mammor kommer ha en otrolig och obeskrivlig känsla när de får den stora nyheten att de kommer att bli moster eller faster för första gången. Oavsett omständighet, ögonblick och ålder så är ankomsten av ett syster- eller brorsbarn något mycket speciellt.

Bebisen som kommer till världen kommer utan tvekan att vara glädjen i huset. Han eller hon kommer att vara huvudpersonen i många bus som den blivande mostern eller fastern också kommer att vara en del av.

När du blir moster eller faster för första gången är du alltid ivrig till att lära bebisen nya saker, ta bilder på allt den gör samt laga utsökta desserter eller godsaker att ge honom eller henne.

Du är som en extramamma till denna nya varelse och du väntar med spänning på det första ögonblicket då han eller hon kommer att kalla dig för moster eller faster första gången.

Du kommer alltid att vara där och passa på att ta tillvara på det fina ögonblicket att natta honom eller henne, samt upprepa detta hundra gånger. Du kommer även att ge diskreta men viktiga kommentarer som kommer att beskriva ditt syskonbarn.

Ni kan tillsammans titta på TV-serier eller tecknade filmer för att sedan kommentera dem samt dela varandras åsikter. Du kommer även lära ditt syskonbarn att reflektera över och belysa värden på ett sätt som kommer att vara användbara under hela hans eller hennes långa livsresa.

Trots att du älskar dina syster- eller brorsbarn betyder det inte att du inte kommer lägga vikt på disciplin och respekt för att forma dem till bra individer. Du bör alltid bidra till deras personliga utveckling och vara en god förebild.

5 gyllene regler att följa när du blir moster eller faster för första gången

Eftersom att du inte är mamman, tar du inte alltid ditt syster- eller brorsbarns uppfostran seriöst. Detta är dock ett misstag.

Här är fem gyllene regler för att vara den bästa mostern eller fastern:

1. Var en speciell moster eller faster, men inte en kompis

När föräldrarna inte finns i närheten, kommer en mosters eller fasters roll vara viktig. Barnet behöver en ledare, inte en kompis.

Nuförtiden är det vanligt att mostrar och fastrar delar sina rädslor och problem med sina syster- eller brorsbarn. Att bli moster eller faster för första gången innebär att gränser och krav ställs precis som av en förälder.

 

moster och syskonbarn

2. Lär barnen redan från barnsben

Som moster eller faster är en av dina uppgifter att lära dina syster- eller brorsbarn att hjälpa till med hushållsarbetet redan i tidig ålder. Men även stödja föräldrarna för att få barnen att förstå att de måste följa regler.

Å andra sidan bör du inte acceptera dåligt beteende. När barnen märker att du stödjer dåligt beteende kommer de känna att de har kontroll över situationen och inte lyda sina föräldrar.

Dina syster- eller brorsbarn ser dig som en extramamma och kommer att dela både bra och dåliga stunder med dig.

3. Tillägna kvalitetstid till dina syster- eller brorsbarn

Oftast bor inte mostrar eller fastrar i samma hus som sina syster- eller brorsbarn. Hon kanske inte kan spendera så mycket tid med dem som hon skulle vilja på grund av arbete och andra sysselsättningar.

Därför bör dem ta vara på ledig tid när de är tillsammans. En liten stund räcker för att leka, träna, sitta ner för att prata med dem eller ta en promenad.

Dina syster- eller brorsbarn kommer att definitivt att värdera den tiden tillsammans. Han eller hon kommer alltid att minnas de vackra stunderna tillsammans, även om de är korta.

4. Tala alltid sanning, även om det är svårt

Det råder ingen tvekan om att riktig självkänsla uppstår när man klarar en utmaning. Därför bör du inte övervara dina syster- eller brorsbarn. Detta kommer inte låta dem att utveckla sina talanger för att övervinna vissa svårigheter.

Du bör berömma honom eller henne vid rätt tillfälle för bra prestationer. Om dina syster- eller brorsbarn av någon anledning inte uppfyllde ett mål bör du inte få dem att känna sig värdelösa. Du bör heller inte behandla dem som vinnare. Hjälp dem istället att lära sig av sina misstag.

faster leker med syskonbarn

5. Kolla alltid efter de problem de ger sig in på

Det är ingen myt att barn utan övervakning blir ett allvarligt problem på kort tid. Det är därför din plikt att inte ge för stor frihet till barnen oavsett hur gamla de är.

Denna övervakning måste ske utan att barnet känner sig överväldigat, då detta kommer uppmana denne att sluta vara sig själv. Då kommer du inte vara den moster eller faster som vägleder, utan istället en person som inte går att lita på.

Att vara en moster eller faster är en välsignelse. Dina syster- eller brorsbarn ser på dig som en extra mamma, som de kommer dela både bra och dåliga stunder med.

Dra nytta av ditt inflytande för att ge värdefulla livstips och principer. Ge dem också all din kärlek, du kommer säkert att få tillbaka mycket mer.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.