Resurser och övningar för att lära ut geografi hemma
Användningen av teknik, hantverk och spel bidrar till att göra lärandet av skolämnen mycket mer attraktivt och dynamiskt. Idag kommer vi att dela med oss av hur du kan använda några av dessa resurser för att lära ut geografi till barn hemma. Det här är ett bra sätt att hjälpa dem att befästa sin kunskap och väcka deras nyfikenhet på världen vi lever i.
Det bästa med allt detta är att du har många verktyg tillgängliga för hemundervisning. Här följer en lista över några av dem.
1. Webbplatsen för National Geographic Institute
Webbplatsen för National Geographic Institute (IGN) innehåller ett brett utbud av resurser som utan kostnad låter dig lära ut geografi till barn. I sektionen EducaIGN hittar du didaktiskt material, videor, spel och kartor för användning i tre olika åldersgrupper:
- Grundutbildning: Från 6 till 12 år
- Sekundär och studentexamen: Från 12 till 18 år
- Universitet: 18 år och uppåt
Det bästa med den här sidan är att all information hålls uppdaterad och dessutom är allt innehåll utarbetat av experter på området.
2. Hemmagjord världskarta
Att lära sig genom handling är det mest effektiva sättet att förstärka kunskap. Av denna anledning är det mycket effektivt att använda hantverk för att lära barn geografi hemma. Du kommer att se hur de ord som tidigare var så svåra att memorera, som kontinenter eller länder, nu är lätta för barn att lära sig och komma ihåg snabbt.
En utmärkt resurs är att planera skapandet av en världskarta. Det är ett väldigt enkelt hantverk att göra och som du kan använda för olika ändamål. Med den lär du dina barn att lokalisera länder och huvudstäder, särskilja geografiska element (floder, sjöar eller kuster, bland annat) och lokalisera sig själva på en karta.
3. Geografisk trivia
Trivia är ett dynamiskt och roligt spel med frågor och svar, speciellt när du spelar med hela familjen. Du kan skapa en med geografiämnen, till exempel länders huvudstäder, bergskedjor, språk, seder, mat eller sånger. Du kan också leta efter videor på YouTube eller efter applikationer som redan innehåller trivia och är idealiska resurser för att ha kul och lära sig geografi tillsammans med barnen.
4. Geografispel online
Webbplatsen World Geography Games kan användas på 7 olika språk (engelska, spanska, tyska, franska, bosniska, holländska och polska), vilket gör den till en av alla utmärkta resurser som hjälper dig att lära ut geografi. Samtidigt sidan användbar för att öva på ett främmande språk. Här hittar du många interaktiva spel för att lära dig mer om vår planet.
Bland materialet på webben har du kartor för att hitta länder, provinser, floder, flaggor, städer, hav, öar, kontinenter, öknar och berg, bland annat. Dessutom kan du lära dig mer om andra geografiska ämnen, som jordens struktur och atmosfären.
5. Fysiska och politiska kartpussel
Ett mycket underhållande sätt att lära barn geografi hemma är att låta hela familjen lägga ett pussel av en karta. Det kan finnas tusentals bitar, så var noga uppmärksam. Detta är också en bra övning för att lära sig läsa kartor, då man ibland måste använda riktiga kartor för att jämföra och se om man är på rätt väg.
Lär om vår värld med olika resurser
Du behöver inte vara expert för att ordna med lite hemundervisning. Med lite fantasi och förmågan att hitta övningar som är underhållande och annorlunda kommer du snabbt att fånga barnens uppmärksamhet. På så sätt kan ni samarbeta för att stödja deras inlärningsprocesser.
Små barn kommer säkert att bli glada när du föreslår att spela geografispel som en familj, titta på en video tillsammans, föreställa dig att utforska världen eller åka på en resa till okända länder. För att göra det kan de skapa färgglada kartor, upptäcka andra språk eller surfa på internet.
På så sätt kommer du inte bara att lära barn geografi, utan du kommer också att visa dem att det är möjligt att resa världen runt utan att ens sätta sin fot utanför hemmet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Instituto Geográfico Nacional. Gobierno de España. https://www.ign.es/web/ign/portal
- Juegos de Geografía. https://world-geography-games.com/es/
- Gonzalez Sacristán, C. (2019). Universidad de Burgos, Trabajo Fin de Master. La didáctica de la Geografía y las TIC a través de la Cartografía y las imágenes. https://riubu.ubu.es/bitstream/handle/10259/5211/Gonz%C3%A1lez_Sacrist%C3%A1n.pdf?sequence=1&isAllowed=y