Geografisk tunga hos barn: symtom och behandling

Geografisk tunga är en åkomma som drabbar tungan på vissa barn. Men eftersom det kan orsaka konstiga symptom kan det göra föräldrarna mycket oroliga.
Geografisk tunga hos barn: symtom och behandling
Diego Pereira

Skriven och verifierad av läkaren Diego Pereira.

Senaste uppdateringen: 07 april, 2019

Geografisk tunga hos barn är vanligen inte smärtsamt. Men ibland kan det få barn att känna sig obekväma och irriterade. Därför är det viktigt att du vet hur du hjälper ditt barn att hantera det här tillståndet.

Vad är geografisk tunga?

Det är ett inflammatoriskt tillstånd som drabbar tungan och ger upphov till fläckar på den som påminner om en karta. De är vanligtvis röda och vita på kanterna.

Dess latinska namn är lingua geographica och det kallas ibland godartad migrerande glossit. Detta namn kommer från det faktum att fläckarna rör sig runt på tungan.

Vanligtvis syns dessa fläckar på spetsen, baksidan och sidorna av tungan. I vissa fall når de det ventrala segmentet.

Även om det kan vara länge eller till och med vara kroniskt, är det inte ett farligt tillstånd. Det utgör inga risker för barnets hälsa.

Symtom

Ofta verkar de första fläckarna på tungan ljusa och jämna, och de växer snabbt. Även om det är smärtfritt, orsakar det ibland obehag. Det kan också skapa en brännande känsla, speciellt om de äter kryddig eller syrlig mat.

Geografisk tunga gör också barn förlorar smaklökar, men bara i det översta lagret. Därför påverkar det inte smaksinnet. Dessutom växer nya smaklökar snabbt och de förnyas kontinuerligt.

Hur länge detta tillstånd varar varierar från fall till fall. Det kan ta mellan en vecka till en månad, eller ibland ännu längre.

doktor undersöker tungan på flicka

Det är ett ständigt föränderligt tillstånd, och dess utseende förändras varje dag. Det kan även förändras på några timmar. Dessutom är det kroniskt, vilket innebär att det kommer att komma tillbaka igen.

Om du märker att ditt barns tunga svullnar upp, att hon inte kan andas, tala, svälja eller tugga, så kan det vara relaterat till en allvarlig sjukdom. Därför bör du omedelbart kontakta din läkare.

Orsaker

Även om vi inte vet exakt vad som orsakar det, ser många läkare en korrelation till brist på B-vitamin.

Dessutom har läkare associerat det med känslomässiga faktorer som stress och ångest. Även irriterande faktorer som syrlig mat, kryddig mat, het mat och tobak kan orsaka det.

Å andra sidan finns det också en koppling mellan geografisk tunga och sjukdomar som rinit och astma.

Även om det är kroniskt så är det inte ett farligt tillstånd. Det utgör inga risker för barnets hälsa.

Kan du behandla geografisk tunga?

Orsakerna är okända, därför finns ingen specifik behandling för geografisk tunga. I grund och botten rekommenderar läkare att man undviker saker som kan orsaka mer irritation och obehag.

Dessutom föreslår de att du tar hand om din orala hälsa genom att borsta tänderna med en mjuk borste. Du kan också använda steril gasbinda för att rengöra ditt barns mun.

Å andra sidan kan äldre barn använda munvatten som innehåller klorhexidin. Om obehaget kvarstår, applicera antihistamingel där det gör ont. Detta hjälper även till att regenerera smaklökar snabbare.

Ett annat tips är att se över maten som ditt barn äter. Vissa livsmedel gör det lättare att få geografisk tunga. Till exempel, kiwi, banan, melon, valnötter, vinäger och tomater.

liten flicka med tandborste och tandkrämstub


Vad du bör känna till om geografiskt tunga

Du bör veta att detta inte är en sjukdom, utan snarare ett ofarligt tillstånd. Även om det kan ta ett tag innan det läker ut hos barn, orsakar det generellt inte smärta.

Det kan dock vara obehagligt ett tag. Det kräver inte rigorösa eller dyra behandlingar eller massor av test.

Tänk på att det inte är vanligt hos spädbarn. Det har emellertid funnits några fall hos 6 månader gamla barn. Det är emellertid vanligare hos äldre barn.

Det är ännu ovanligare att vuxna och medelålders har detta problem. Det är vanligare hos kvinnor än män.

Sammanfattningsvis är det en bra idé att följa dessa tips för att förhindra att dina barn får geografisk tunga. Om du är orolig, rådfråga din läkare så klart. Det är alltid bättre att vara på den säkra sidan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vidal MAM, Jiménez MMC, Luna RLM. Prevalence of tongue alterations and related factors in children attending the University of Cartagena, Colombia. Rev Odont Mex. 2013;17(4):235-239.
  • Jainkittivong A, Langlais RP. Geographic tongue: clinical characteristics of 188 cases. J Contemp Dent Pract. 2005 Feb 15;6(1):123-35. PMID: 15719084.
  • Picciani B, Santos VC, Teixeira-Souza T, Izahias LM, Curty Á, Avelleira JC, Azulay D, Pinto J, Carneiro S, Dias E. Investigation of the clinical features of geographic tongue: unveiling its relationship with oral psoriasis. Int J Dermatol. 2017 Apr;56(4):421-427. doi: 10.1111/ijd.13460. Epub 2017 Feb 10. PMID: 28188609.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.