5 frågor barn har om sexualitet
Du bör vara beredd på frågor som dina barn ställer angående sexualitet. Det är viktigt att ämnet inte överraskar dig och att du har rätt svar på varje fråga. Och, om nödvändigt, några konkreta belägg på ett språk som är lämpligt för ditt barns nivå av förståelse.
Sexualitet är ett universellt ämne och av denna anledning pekar frågor alltid åt samma håll. Du kan förutse och lära dig hur du hanterar dem redan idag.
Vilka frågor har barn om sexualitet?
Det första du behöver veta är att dessa frågor kan komma var som helst och när som helst. Hemma, i mataffären, i parken eller på en födelsedagsfest.
Därför där en bästa strategin för att besvara dem att börja med att lyssna noga på ditt barn. På så sätt kan du ta reda på hur mycket det vet om ämnet. Sedan, utan att hålla tal, bör du besvara dem på ett så naturligt sätt som möjligt, allt för att börja främja en sund sexualitet från början.
“När man pratar med barn om sexuella ämnen är det viktigt att hålla ett lugnt och konstant tonfall …”.
– Utbildare Yolanda Gallardo –
1. Hur kommer bebisar in i en mammas mage?
Om en familjemedlem är gravid, eller mamma väntar en lillebror eller syster, då kommer den här frågan upp förr eller senare. Barnets ålder är en avgörande faktor när det gäller att utarbeta ett tillfredsställande och tillräckligt tydligt svar.
Det viktigaste när man ställs inför frågor om sexualitet från barn är att inte ljuga utan istället kalla saker vid deras rätta namn.
Om din lilla är 2 eller 3 år gammal kan du förklara att mamma har ett ägg i magen och att pappa har speciella celler som kallas spermier. Och att när båda kommer tillsammans så skapas ett nytt liv.
Om barnet är äldre kan du berätta om könsorganen hos de olika könen och berätta hur föreningen av dessa celler sker. I intimitet och samtidigt som de delar ett kärleksfullt ögonblick kommer pappas penis in i mammas vagina för att ge liv åt det nya barnet.
2. Hur kommer bebisar ut ur mammors magar?
Om barnet är 2 till 3 år gammalt, berätta för dem om vaginal förlossning och kejsarsnitt utan för mycket detaljer.
För barn äldre än 4 år är det bra att beskriva skillnaden mellan de två processerna och vilka kroppsdelar som är involverade i var och en.
3. Varför har inte tjejer penisar?
Du bör namnge kroppsdelarna med rätt ord. Det är inte någon bra idé att hitta på smeknamn för slidan eller penis, bara för att det är mindre krångligt eller obekvämt för dig. Det är för dig det känns obekvämt, inte för barnet. Läkarvetenskapens terminologi duger utmärkt.
När barn ställer den här frågan kan du förklara skillnaderna mellan könen och varför denna skillnad är avgörande för reproduktionen.
4. När kan en tjej bli mamma?
En flicka kan bli mamma när hon växer upp och är stark nog att bära och mata sitt barn. Hon kommer att ha en partner som blir pappa och hjälper till att uppfostra barnet. Hon behöver även ett eget hem och alla de saker i allmänhet som behövs för att barnet ska växa upp friskt och lyckligt.
I boken No hay lugar como el hogar para la educación sexual presenteras en dialog med en pojke som undrar: ”Kan jag få barn när jag blir stor?” Svaret lyder:
”Bara en kvinna kan få ett barn. Hon har en speciell plats i sin kropp som kallas livmoder, där barnet växer upp. Men pappor hjälper till att skapa ett barn. Du kan bli pappa när du blir stor om du vill.”
5. Vad är sex?
Genom tv eller annan teknik kan små barn se scener av sexuellt umgänge. De kan också höra om dem när andra äldre barn nämner dem.
När frågan kommer till dig bör du fråga lite mer om den. Det är viktigt att veta hur djupt frågan går och hur långt ditt barns nuvarande kunskap sträcker sig.
Det är bäst att fortsätta samtalet genom att fråga igen: Vad tror du att det är?
När du upptäcker deras förståelse, förklara att detta är ett intimt, kärleksfullt möte mellan vuxna. Om barnet är äldre än 7 kan du prata om samlag, intimitet, privatliv och vikten av ömsesidigt samtycke i sexuella relationer.
Men gör det klart att om de behöver veta mer om det behöver de bara fråga dig och du kommer att ge de svar de behöver.
Hur ska man svara på frågor om sexualitet som barn har?
Hittills har vi förklarat hur du svarar på var och en av ovanstående frågor och främjar kommunikationen med ditt barn. Vi rekommenderar dock följande tips för hur du svarar i praktiken när det är dags:
- Skratta inte och gör inte narr av deras frågor, även om de är roliga och kvicka. Om du gör detta kommer ditt barn att känna sig generat eller tro att du inte tar det på allvar.
- Svara ärligt, med enkla och korta ord. Det finns ingen anledning att hålla en föreläsning om ämnet.
- Anpassa dina svar efter ditt barns ålder.
- Även om det är ett allvarligt ämne, försök att tala naturligt och utan oro. Inget dåligt händer och du svarar bara på den naturliga nyfikenheten hos ett barn i utveckling.
- Avsluta alltid med en fråga: Vill du veta mer? Är din fråga besvarad?
- Var uppmärksam på samtalet och utvärdera barnets gester för att se om det förstår eller vill fråga dig något annat.
- Var beredd på “nästa kapitel”. Barn ställer ofta frågor, reflekterar över svaren, undersöker med andra barn, observerar och kommer sedan tillbaka för mer!
Kom ihåg att när du svarar på barns frågor om sexualitet, då bildar du sexuellt ansvarsfulla människor från ett tidigt stadium. Detta är grundläggande för deras säkerhet och egenvård.
Dessutom visar du dem att du är en pålitlig källa och att du finns tillgänglig för att svara på deras frågor, oavsett när eller var de dyker upp.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- American Academy of Pediatrics. Cómo hablar de sexo con su hijo pequeño. HealthyChildren. [Internet] Última actualización 2018. Disponble en: https://www.healthychildren.org/Spanish/ages-stages/preschool/Paginas/Talking-to-Your-Young-Child-About-Sex.aspx
- Gallardo, Y. P. D., Vásconez, L. A. C., & Barragán, M. F. C. (2019). Conductas sexuales y emocionales infantiles. Revista Boletín Redipe, 8(11), 124-134. https://revista.redipe.org/index.php/1/article/view/858/781
- Gossart, M. (2002). No hay lugar como el hogar para la educación sexual. http://biblioteca.udgvirtual.udg.mx/jspui/bitstream/123456789/679/1/No%20hay%20lugar%20como%20el%20hogar%20para%20la%20educaci%c3%b3n%20sexual.pdf
- Mayo Clinic Staff. Educación sexual: Cómo hablar sobre sexo con los niños pequeños y en edad preescolar. Mayo Clinic [Internet] Última actualización Jun 2019. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/sexual-health/in-depth/sex-education/art-20044104
- Moya Dabed, C. La Sexualidad Infantil en la Primera Infancia. Chile crece contigo. [Internet] Disponible en: https://www.crececontigo.gob.cl/columna/la-sexualidad-infantil-en-la-primera-infancia/ [consultado agosto 2021]