Mitt barn har en låtsaskompis: Vad ska jag göra?
En låtsaskompis är en oskiljaktig följeslagare som känner till alla drömmar, hemligheter och önskningar hos ett barn.
Dessa vänner förråder aldrig barnen och finns alltid där för att lyssna på dem, trösta dem och följa med dem, oavsett vad klockan är eller var de är.
En låtsaskompis: En mycket verklig situation
Att ett barn har en låtsaskompis under uppväxten kan ibland komma som en överraskning för en del familjer.
- Känner mitt barn sig ensamt?
- Ägnar vi inte tillräckligt med uppmärksamhet åt honom eller henne?
- Är vårt barn så oroligt över något att han eller hon behöver hitta på en låtsasvän att prata med?
- Varför måste han eller hon hitta på en vän istället för att hitta en i verkliga livet?
Det är inte ovanligt för föräldrar att tänka att om deras barn skapar sig låtsasvänner, beror det på att det är något som är fel med dem eller att de är ensamma.
Dessa tvivel om huruvida omvårdnaden de ger sina barn är tillräckligt god, får föräldrar att ställa sig ett oändligt antal frågor, vilket ofta bara förvärrar problemet.
I sökandet efter svar frågar dessa föräldrar sig själva om deras barn är det enda barnet som har en låtsaskompis eller om det är vanligt bland andra barn nuförtiden.
För att klargöra dessa och andra tvivel, fortsätt läsa.
Vad är en låtsaskompis?
En låtsaskompis är en karaktär som inte är verklig, utan bara lever i ett barns sinne och verkar och försvinner i enlighet med varje enskilt barns behov.
Är det en följd av en mental störning?
Inte nödvändigtvis eftersom det i allmänhet är helt normalt. Dessa karaktärer visar sig vanligen hos barn i åldrarna 2 till 8 år och försvinner sedan med tiden. Ett fåtal har till och med låtsasvänner upp i vuxen ålder.
Men om du misstänker att något med ditt barns låtsaskompis inte är normalt så rekommenderar vi alltid att du tar upp det med BVC eller en annan specialist. Bäst är att fråga en barnpsykolog. Denne kommer att kunna berätta för dig om det är normalt eller ett symtom på en avvikelse.
Är låtsaskompisar ett tecken på kreativitet?
Ja, låtsaskompisar är fantasier som barn hittar på och där det finns fantasier, finns det också kreativitet.
En låtsaskompis är som en docka som har fått liv, en karaktär som helt är påhittad, ett fiktivt djur… de kan ha otrolig “fysik” och göra saker som ingen annan kan.
Vad ska jag göra med mitt barns låtsaskompis?
Ingenting, absolut ingenting. En låtsaskompis är inget som bör oroa vuxna. Tvärtom kan det vara en bra sak så att barnet har en “följeslagare” att leka med och prata med.
Om barnet gör sig illa eller något går fel i hans eller hennes liv, kan det inte bli värre av att ha en låtsaskompis eller två.
Föräldrarna ska uppföra sig naturligt och till och med prata med den imaginära vännen. Precis som de skulle interagera med sitt eget barn. Det är inte bra att ignorera det, avvisa det, eller bråka om det med ditt barn varje gång det “frammanar” sin låtsasvän.
Insistera inte på att den här kompisen inte existerar heller. Säg inte att det är lögn eller att ditt barn bara hittar på. De flesta barn är fullt medvetna om att det inte är på riktigt, men det är nog så viktigt för dem ändå.
En låtsaskompis kan utgöra en viktig del av barndomen. Det är en del av barnets utveckling, och bör i första hand accepteras av hela familjen.
Du måste bara vidta åtgärder när ditt barn vill ge sin låtsaskompis skulden för bus och misslyckanden. Det är viktigt att ditt barn lär sig att ta ansvar för sina handlingar och inte skyller på sin påhittade vän.
När bör jag oroa mig?
Som vi har nämnt tidigare känner varje familj sina familjemedlemmar bäst. Så du bör lyssna på din intuition för att veta om den imaginära vännen inte är normal. I sådana fall bör du söka hjälp av en specialist. BVC kan hjälpa dig att få kontakt med rätt person.
Du bör prata med ditt barn eller konsultera en psykolog när:
- Barnet leker med sin låtsasvän nästan uteslutande på återkommande teman. Särskilt om dessa teman inte är lämpliga för hans eller hennes ålder, till exempel döden.
- Ditt barn vill vara med sin låtsaskompis mer än med sina riktiga vänner.
- Den påhittade vännen har “dåliga idéer” och alltid gör dåliga saker som försätter barnet i fara.
- Ditt barn inte har några riktiga vänner och inte vet hur han eller hon ska komma överens med andra barn i skolan.
Förekomsten av låtsaskompisar
Ungefär hälften av alla barn i världen har någon gång i sitt liv (antingen under långa perioder eller vid specifika tillfällen) haft en låtsaskompis.
Vissa skapar sig en påhittad vän som kan följa med dem hela tiden. Andra frammanar en lekkamrat när de behöver en, medan andra har dem en stund och sedan glömmer bort dem.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Delgado, J. B. (2007). La Creación de Amigos Imaginarios en los Niños: ¿Un Problema Clínico?. Tesis Psicológica, (2), 59-64. https://www.redalyc.org/pdf/1390/139012670006.pdf
- Rodríguez, D. G., & Doval, A. I. (2009). Amigos imaginarios, psicosis e identidad múltiple. Psicoloxía clínica: anuario, (3), 1204-1210. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5984657
- McGuire, D., & Chicoine, B. (2009). El soliloquio, los amigos imaginarios y la vida de fantasía. Revista Síndrome de Down: Revista española de investigación e información sobre el Síndrome de Down, (102), 95-103. http://revistadown.downcantabria.com/wp-content/uploads/2009/09/revista102_95-103.pdf