Mitt barn är rädd för att sova borta

En av de främsta anledningarna till att barn är rädda för att sova borta är de djupt rotade vanor och rutiner som de har för att somna hemma. Nyckeln är att ge dem tryggheten och självsäkerheten lite i taget utan att tvinga dem att göra någonting.
Mitt barn är rädd för att sova borta
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 19 juli, 2019

Det är mycket vanligt att unga barn är rädda för att sova borta. Denna rädsla börjar vid omkring två års ålder och kan vara tills barnet är sex eller åtta år – precis som rädsla för mörkret eller att vara separerad från sina föräldrar, vilket också är mycket vanliga rädslor.

Det här är ett skede när barn är väldigt hårt knutna till sina föräldrar och ständigt söker den säkerhet de bara kan få från dem eller från andra nära anknytningspersoner. Det är därför det är så läskigt att sova borta.

Barn är fast i sina vanor och i sin miljö. De är vana vid att sova i sina egna rum, med samma rutiner varje kväll. När du byter dessa rutiner och barnet måste sova på en annan plats som inte är det egna hemmet kan de som ett resultat protestera och sätta sig emot.

När barn är beredda på äventyret att sova borta kan de upptäcka ett nytt sätt att relatera till andra barn, eftersom de börjar dela lekar och upplevelser. Dessutom kan erfarenheten stärka deras självkänsla.

Vad kan du göra om ditt barn är rädd för att sova borta?

För att göra att sova borta till ett roligt äventyr för barn måste du först och främst få dem att uttrycka sin rädsla och fråga dig om allt de undrar. Svara på alla deras frågor lugnt och betryggande.

Se till att dina barn är medvetna om allt de kan göra medan de är på egen hand och försök få dem att se fram emot det mer än de är rädda för att sova borta. Kom ihåg att fokusera på deras favoritaktiviteter.

vaket barn i säng bredvid väckarklocka

Att ha en öppen kommunikation med ditt barn är viktigt. Tro inte att problemet bara kommer att lösa sig av sig självt. Ta kontroll över situationen och bjud in dina barn att hjälpa dem att göra sig redo att sova borta.

Låt inte ditt barn undvika situationen. Håll fast och låt dem inte övertyga dig om att de ska slippa. Ha tålamod. Pressa dem inte, för du kommer bara att skapa ännu mer motstånd.

Undvik att trösta ditt barn. Att berätta för dina barn att allt kommer att bli bra gör att de förlorar förtroende för din åsikt. Säg inte till dem precis vad de ska göra, heller. Be ditt barn att göra upp en plan för att få nya vänner och göra roliga aktiviteter.

Den första natten borta: hur du guidar dina barn

Det är bra att följa med ditt barn till vännens hus där han eller hon ska sover över. Det kommer att hjälpa dem med övergången och att inte bli rädda.

Erbjud ditt barn en utväg så att de vet att de inte är ensamma. Låt dem veta att om de inte känner sig bra eller har några problem kan de ringa dig med hjälp av vännens föräldrar. Eller så kan de använda sin egen telefon, om de har en.

Det finns inte någon perfekt ålder för att ett barn ska börja sova borta. Barn bestämmer det själva. Dina barn kommer att be om att få sova över hos sina kompisar, men det är upp till dig att avgöra först om de är tillräckligt självständiga hemma.

För att hjälpa barn att sova sin första natt hemifrån, och hjälpa dem att känna sig redo, se till att de känner sig trygga och hjälp dem att möta deras rädsla så att de kan övervinna den. Det är det enda sättet de kommer att känna sig trygga och redo att sova borta.

sova borta: barn i säng med händerna för ansiktet

Och om ditt barn gråter?

Även om de älskar tanken på det går det ibland inte bra att sova borta. Det är viktigt att inte överdriva din reaktion, och att lägga band på din oro. Om du inte gör det kommer ditt barn att märka att du är nervös och han eller hon kommer att känna sig mindre säker.

Om dina barn inte kan sluta gråta är det en signal på att de inte är redo för den här erfarenheten än. Barn tar sin egen tid på sig för att anpassa sig till nya situationer. Undvik att tvinga dem genom något som kommer att kännas traumatiskt. Det kan annars leda till att de inte kommer att komma över sin rädsla för att sova borta.

Det innebär att dina barn måste frigöra sig från dig gradvis. Vänta tills dina barn ber om att sova borta, eller åtminstone inte protesterar för mycket.

Erfarenheten kommer att vara till nytta för dem och hjälpa dem att utveckla sin självständighet och sina sociala relationer. De lär sig att vara mer toleranta och att dela med sig, och även att bli bättre lagspelare. Dessa är ovärderliga värderingar för hela deras liv och framtid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.