Hur man uppfostrar kompetenta barn

Det är viktigt att överföra principerna om styrka och ledarskap till våra barn från en mycket ung ålder. Det hjälper dem att ha ett gott självförtroende och en känsla av att de är kompetenta att lösa situationer på egen hand.
Hur man uppfostrar kompetenta barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 25 juli, 2019

Från en mycket ung ålder kan barn lära sig att ta sig an olika situationer. Det är bra när barnen är villiga att försöka sig på och övervinna hinder och hålla sig till sina övertygelser. Att veta hur man uppfostrar kompetenta barn är nyckeln till att forma framgångsrika män och kvinnor för framtiden.

Att ha barn som vet hur man identifierar när de kan hantera situationer på egen hand är en stor fördel. Det är i dessa fall de bygger autonomi och självförtroende.

Att ta ansvar för sina handlingar. Att göra egna bedömningar. Samt att inte vara rädda för att göra misstag… Det är byggstenarna för att uppfostra kompetenta barn.

Att ha dessa egenskaper erbjuder många fördelar för barn och för människor i deras omgivning, särskilt deras familj. På ett eller annat sätt kultiverar de de verktyg de behöver för framtiden.

Samtidigt får de en barndom full med spännande och glada upplevelser, och sina föräldrars tillgivenhet och ovillkorliga stöd. De kommer inte vara rädda för att ta sig an svåra eller obekväma situationer. Detta kommer att öka deras känsla av att vara kompetenta.

Fördelarna med att uppfostra barn som är kompetenta

De viktigaste fördelarna med att överföra detta värde till dina barn är:

  • Autonomi: Dina barn kommer att ha en positiv självuppfattning och ett hälsosamt självförtroende.
  • Mognad i rätt takt.
  • Ingen rädsla för att göra misstag: Dina barn kommer att vara försiktiga, men övertygade, när de ska svara eller fatta beslut.
pojke med armarna i kors, ser självsäker och glad ut

Att ha dessa egenskaper hjälper barnen att utvecklas ordeentligt när de växer upp. Familjen och skolan är nyckeln till allt.

Att ha en stark, enad familj är det viktigaste för ett barns beteende och hur han eller hon formas som människa. Det ger barnen den grund de behöver för att skapa ett gott självförtroende och andlig och intellektuell styrka.

Hur utbildar man kompetenta barn?

Hemma kan du genomföra flera aktiviteter för att utbilda och stärka karaktären hos dina kompetenta barn.

Som föräldrar har vi en skyldighet att ha våra barns bästa för ögonen. Det innefattar att uppmuntra deras autonomi så att de kan övervinna vad som än kommer i deras väg.

Om vi ​​vill att våra barn ska vara kompetenta måste vi börja i en ung ålder. Först kan vi tilldela dem enkla uppgifter som vi vet att våra barn kan hantera. Med tiden och allteftersom våra barn blir större kan vi tilldela mer utmanande uppgifter.

Några av de ansvarsområden som vi kan överlämna till våra barn är att klä på sig, plocka upp sina leksaker, etc. Även om det här kan tyckas obetydligt ser de det som en prestation.

Samtidigt förbereder de sig för mer komplicerade ansvarsområden. Dina barn kommer också att börja bli medvetna om sina egna begränsningar och värdesätta sina egna ansträngningar.

“För att uppfostra ett barn med självkänsla måste du lära honom hur man förlorar”

-Dr. Estivill-

Goda relationer skapar kompetenta barn

Det emotionella bandet mellan föräldrar och barn är grundläggande. Därför är kärlek och en god anknytning viktig för att ge barnen självförtroende.

Genom detta förhållande främjar föräldrarna en säker och självständig personlighet och möter alla sina barns behov. Tack vare det stöd de får hittar barnen motivationen att övervinna utmaningar och leva fritt i sin miljö.

När barn blir äldre och mer självgående kan föräldrarna låta dem fatta fler beslut på egen hand. Samtidigt kan barn utföra fler och fler aktiviteter på egen hand.

Till exempel att bada, knyta sina skor, äta med bestick, välja sina egna kläder, etc. De kan också få vara med och bestämma om utflykter, resor etc. Allt detta hjälper barn att ta mer initiativ och uttrycka sig fritt.

kompetenta barn: flicka vid skolbänk talar med lärare

Varje prestation förtjänar att uppmärksammas. För att uppfostra kompetenta barn är det viktigt att uppmärksamma och gratulera dem när de klarar av utmaningar. Naturligtvis är det också viktigt att inte överdriva det hela.

När dina barn misslyckas eller gör misstag, värdera deras uthållighet och att de inte ger upp. Tala med dem om deras misstag och beröm deras ansträngningar. Det kommer hjälpa dem att lära sig att hantera frustration genom självkontroll och tolerans.

Det är viktigt att ge dina barn frihet så att deras självförtroende kan växa sig starkt. Självklart behöver du fortfarande spela en aktiv roll i deras liv.

Vi måste vara närvarande i alla delar av våra barns liv, men vi ska vara guider och ge stöd. Att överbeskydda barn är inte en dålig sak i sig. Det kan dock skada deras självkänsla och känsla av trygghet.

Låt dina barn lära sig att klara sig i sin omgivning. Låt dem uppleva och möta de utmaningar som kommer i deras väg. Du kommer att bli förvånad över deras förmåga att hitta lösningar, med hjälp av sina kunskaper, baserat på det självförtroende de har.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.