En låda för starka känslor kan hjälpa vid raserianfall

En låda för starka känslor är en teknik för att bemöta raserianfall som kan hjälpa barn att lära sig att bättre hantera sina negativa känslor.
En låda för starka känslor kan hjälpa vid raserianfall
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att hantera raserianfall är en utmaning som alla föräldrar måste möta när vi har små barn. Små barn kan inte hantera och kontrollera sin ilska och kommer inte sällan att uttrycka sina känslor genom raserianfall. Lyckligtvis finns det ett antal verktyg och tekniker som föräldrar kan använda för att hantera sina barns negativa känslor. Och med det i åtanke vill vi berätta om en teknik som involverar en låda för starka känslor.

Omkring två års ålder börjar barn vanligtvis uttrycka sig genom raserianfall. Detta stadium tenderar att kulminera runt tre eller fyra års ålder. I vissa fall kan det dock hålla i sig till upp till sju års ålder. Detta är ett stadium i ett barns utveckling som kan vara mycket komplicerat för föräldrar. Därför är det viktigt att hitta effektiva strategier för att hantera raserianfall.

Vill du veta hur du använder en låda för starka känslor för att hjälpa barn att hantera sina negativa känslor? Fortsätt läsa.

En låda för starka känslor: Varför har barn raserianfall?

Barn behöver uttrycka sin ilska, tyvärr gör de ofta det i form av ett raserianfall. När dessa episoder börjar dyka upp, vid ungefär två års ålder, är barn oförmögna att kontrollera sina känslor. Det beror på att deras prefrontala cortex, som är ansvarig för att reglera känslor, ännu inte har mognat och utvecklats helt.

Det är normalt för barn att uttrycka sin frustration och ilska som en explosion som de inte kan kontrollera på något annat sätt. I denna ålder kan barn inte koppla samman orsak och verkan, och många gånger tar de till raserianfall eftersom de inte får vad de vill ha. Med andra ord använder de dem för att få sin vilja igenom.

låda för starka känslor: barn ritar

Även om raserianfall är normala under detta skede är det viktigt att föräldrarna kontrollera dem och sätter stopp för dessa beteenden när de dyker upp. Vi vet att det inte är en enkel uppgift och att det kräver konsekvens, tålamod och mycket kärlek. Men du kan ta hjälp av vissa effektiva tekniker, som en låda för starka känslor, för att hjälpa barn att hantera sina känslor bättre.

Vad är en låda för starka känslor?

Lådan för starka känslor är en teknik skapad av psykologen Marina Martin som använder en barnberättelse av den franska författaren Mireille D’Allancé, som handlar om just raseriutbrott. Denna aktivitet hjälper barn att hantera sin ilska och lugna ner sig innan de når kokpunkten och exploderar.

Det första steget är att berätta historien för barnen:

Berättelsen handlar om ett barn (du kan ge honom eller henne vilket namn du vill) som har en dålig dag. Inte bara i förskolan utan också på lekplatsen med sina vänner etc., och ingenting går som han vill. Och som ett brev på posten så har han ett enormt raserianfall och börjar storgråta när han kommer hem på kvällen.

I detta ögonblick, när barnet känner sig så rasande arg, ser han ett monster komma ut ur honom. Och pojken ser hur monstret förstör allt i sin närhet.

När han bevittnar denna förödelse börjar han städa upp den röra som monstret ställer till med. När han gör det blir monstret mindre och mindre och försvinner till slut helt. (Berättelsen är baserad på boken Grosse colère, av Mireille d´Allancé).

låda för starka känslor: pojke målar

Rita och måla

Varje gång ditt barn känner att ilskan dyker upp, som i berättelsen, ska han eller hon börja rita sin ilska på ett papper. Ge ditt barn ett pappersark och färgpennor, kritor eller tuschpennor. På det sättet kommer de att kunna kanalisera sina känslor genom att skildra dem på papper och därmed lindra sin ilska och frustration.

När de har ritat färdigt kan de rita dit ögon, fötter och händer för att göra det till ett monster. I de flesta fall kommer barn att uttrycka sin ilska i form av klotter och streck utan någon bestämd form. Om de ritar något annat är det okej, för det är deras sätt att uttrycka den känsla de känner.

När ditt barn är färdigt med att göra sitt monster, ber du honom eller henne att skrynkla ihop papperet till en boll och lägga den i en låda. Det här är lådan för starka känslor och den är en plats bara för arga monster. När monstret är i lådan kan han inte rymma, och ditt barn kommer att vara fri från den negativa känslan.

Slutsatser angående en låda för starka känslor för att hantera raserianfall

Syftet med den här tekniken är att hjälpa barn att bli medvetna om hur denna negativa känsla känns och lära sig att kontrollera den. Tekniken omdirigerar ilska mot mer positiva känslor för att förhindra raserianfall och aggressioner. Så vad väntar du på? Berätta historien ovan för ditt barn och nästa gång han eller hon känner sig arg vet du precis vad du ska göra.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.