7 tips för föräldrar i millenniegenerationen

Liksom så många aspekter av livet har barnuppfostran förändrats radikalt de senaste åren. Vi har här sammanställt 7 saker som hjälper föräldrar i millenniegenerationen att njuta av sitt föräldraskap.
7 tips för föräldrar i millenniegenerationen
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Generation Y, eller millenniegenerationen, anser de som är födda efter 1982 upp till mitten av 90-talet eller tidigt 2000-tal. Dessa föräldrar skiljer sig mycket från de som kommit tidigare. Deras vision om uppfostran, utbildning, familj och föräldraskap är också annorlunda. De stora förändringarna som ägde rum i samhället på 1980- och 90-talet markerade en förändring i vilka begrepp som anses acceptabla och vilka som inte är det.

Millenniegenerationens föräldrar beslutade sig för att göra en viktig förändring i hur de uppfostrar sina barn. Barn idag har olika behov och man måste svara effektivt på dem.

Våra förslag hjälper dig att tänka på några viktiga punkter om hur det är att vara förälder i dessa moderna tider.

Vad föräldrar i millenniegenerationen behöver veta

1. Prioritera värme och tillgivenhet till dina barn

Att upprätta tydliga regler och gränser är mycket viktigt så att barn vet hur du förväntar dig att de uppför sig. Men vi som föräldrar måste också komma ihåg att barn inte ser världen genom våra ögon. De bearbetar inte världen som vi gör.

Förutom disciplin och regler, ge dina barn tillgivenhet och värme. Visa att du förstår dem och ha roligt tillsammans.

Dr. Jean Twenge förklarar följande:

”Millenniegenerationens föräldrar vill i samma utsträckning som tidigare generationer, till exempel, gifta sig och bilda en familj. De har många liknande mål och värderingar. Men det finns också några ganska tydliga skillnader i hur de ser omvärlden. De har en tendens att, som en mycket allmän regel, vara mer fokuserade på sig själva och mindre fokuserade på saker utanför sig själva jämfört med hur de föregående generationerna var vid samma ålder.”

2. Tänk på att traditionella könsroller har förändrats

Millenniegenerationens föräldrar möter en stor förändring när det gäller könsroller. Många väljer könsneutrala leksaker som inte skiljer mellan pojkar och flickor.

Du kan anpassa dig till denna trend eller välja att följa en mer traditionell modell. Det viktigaste är att ditt beslut är genomtänkt.

mamma från millenniegenerationen med baby

3. Lär dig att säga “nej” utan dåligt samvete

Att skämma bort dina barn och ge dem allt de vill ha kan kännas bra i stunden, men det håller inte i längden. När du försöker tillfredsställa alla dina barns önskemål gör du dem inte någon tjänst och du kan till och med försena deras personliga tillväxt.

Ett barn som får allt han eller hon pekar på blir en vuxen som inte klarar av motgångar. Att säga “nej” är ofta något som är svårt för millenniegenerationens föräldrar att göra. Men det är också ett sätt att hjälpa barnen att bygga upp en stark personlighet.

4. Lär dig att skilja mellan goda och dåliga råd

När man är en helt nybliven förälder får man ett överflöd av råd om hur man ska uppfostra sina barn. Det är inte alltid lätt att sålla ut det som är värdefullt från det som inte riktigt stämmer överens med ens principer.

Föräldrar i millenniegenerationen måste komma ihåg att deras egna föräldrar och far- och morföräldrar hade många sanningar om barnuppfostran som inte längre är sanna. Vetenskapliga studier har motbevisat många teorier och gamla myter från det förflutna. Gör dina egna efterforskningar innan du tar till dig av dessa råd.

5. Ditt barn kommer inte att vara perfekt

Som förälder investerar du mycket i att uppfostra ett perfekt barn. Men även om du kan älska dina barn precis som de är så är det viktigt att inse att ingen är perfekt. Dina barn kommer att ha stunder då de uppför sig illa och de kommer att ibland sakna disciplin. De kan också utvecklas på ett mindre konventionellt sätt.

En del av att vara förälder innebär att man är beredd på det oväntade och har en realistisk syn på saker.

mamma från millenniegenerationen med dotter

6. Alla gör vi misstag – både du och ditt barn

Att lära dig förlåta dig själv och dina barn är en av de viktigaste delarna av att vara förälder. Varken du eller dina barn är några superhjältar. Därför kommer ni garanterat att göra misstag.

Saker kan gå fel ibland, och det betyder inte att du inte är en bra förälder. Utnyttja dina misstag och förvandla dem till lärorika erfarenheter, så att du och dina barn kan växa.

7. Avsätt kvalitetstid

Nuförtiden har mammor och pappor stora ansvar och många aktiviteter planerade. Det kan göra det svårt att få kvalitetstid med sina barn. Men att ägna tid åt ens barn bör vara en prioritering i livet.

Du kan göra stor skillnad bara genom att tillbringa några minuter fokuserad till 100% på dina barn. Genom att göra det får du dina barn att känna sig speciella och du påminner dem om att du är tillgänglig och att de kan lita på dig.

Även om ni inte är föräldrar i millenniegenerationen kan ni fortfarande använda er av dessa tips. De kommer ändå att vara användbara för er när ni uppfostrar era barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.