Vid vilken ålder kan ett barn börja duscha själv?

Vilken är rätt ålder att låta barn duscha på egen hand? Vilka säkerhetsåtgärder behövs för att minimera risken? Vi svarar på dessa och andra relaterade frågor nedan.
Vid vilken ålder kan ett barn börja duscha själv?
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vid vilken ålder bör man låta ett barn duscha själv? Detta är ett viktigt beslut, eftersom det markerar starten på våra barns självständighet. Vi bör överväga några saker innan vi tillåter dem att göra det själv.

När vi badar våra barn kan vi märka att de visar viljan att tvätta sina kroppar själva.

Vi vet emellertid att tills deras motoriska färdigheter är fullt utvecklade, kommer de inte att kunna ta ansvar för sin egen hygien. Det finns även risk för att de kan göra sig illa.

Med hänsyn till allt detta, har vi i den här artikeln tagit upp vad som är rätt ålder för att börja låta barnen duscha på egen hand. Dessutom går vi igenom de säkerhetsåtgärder som måste vidtas för att säkerställa deras välbefinnande.

Vilken är rätt ålder för att låta ett barn duscha själv?

Ett barn kan börja duscha själv utan tillsyn vid ungefär sex års ålder. Det här är helt enkelt en uppskattning och ett riktmärke. Du måste ta hänsyn till varje barns individuella utveckling.

Vi kan notera att barnen, vid fyra års ålder, för det mesta kan klä på sig själva, eller till och med tvåla in sig med tvål eller skölja ur håret. Ändå är det först vid sex års ålder att de kan slutföra alla steg som krävs för att ta hand om sin hygien.

Detta är ett viktigt beslut som markerar början på deras oberoende. För att lyckas måste vi lära dem hur man duschar sig själv steg för steg.

Vi måste också prata med dem om nödvändiga säkerhetsåtgärder. Det är upp till oss att skapa förutsättningar för att detta ska utvecklas normalt.

barn i badkar med schampoo i håret


Vad behöver ett barn kunna för att duscha själv?

För att ett barn ska kunna duscha själv är det viktigt att du lär det hur man gör det.

Hoppa inte över några steg. Trots att vi kanske tror att vissa begrepp är underförstådda måste vi komma ihåg att barnen fortfarande lär sig om världen runt dem.

Ge dem instruktioner hur man gör allt steg för steg:

 • Gå igenom alla viktiga områden att rengöra: dessa inkluderar halsen, armbågarna, öronen, rumpan, bröstet, benen och fötterna. Använd korrekta anatomiska termer så att de kan utveckla en sund kroppsuppfattning.
 • Förklara att det finns känsliga delar av kroppen, till exempel ögonen, och att tvål eller schampo aldrig ska komma i kontakt med dem. Så när de tvättar sina ansikten eller tvättar håret, måste de vara försiktiga så att de inte låter dessa produkter komma in i ögonen.
 • Prata med dem om farorna med att hoppa, springa och vara vilda i våtutrymmen.
 • Lär dem att använda rätt mängd rengöringsprodukter för att tvätta sig och skölja håret. Det är viktigt för barnen att lära sig om att inte slösa.

“För att göra detta viktiga beslut framgångsrikt måste vi visa dem hur man duschar sig själv steg för steg.”

Viktiga säkerhetsåtgärder

Det är grundläggande för en förälder att veta att även om ett barn får duscha själv så måste han eller hon alltid respektera vissa säkerhetsåtgärder. Vi rekommenderar följande:

 • Föräldrar ska ansvara för regleringen av vattentemperaturen som barnet ska använda för att duscha. Detta är mycket viktigt, eftersom det kommer att förhindra att barnet skållas med hett vatten.
 • För att undvika fall i duschen, kan du vill ge ditt barn badskor. Du kan också lägga en badmatta av samma material på duschgolvet. Det finns också särskilda duschstolar för barn, som de kan använda för att sitta ner och tvåla in svåra områden som fötterna.
 • Barnet ska ha alla nödvändiga föremål för duschen inom räckhåll: tvål, tvättsvamp, schampo och balsam. Dessa produkter ska vara han eller hon kunna nå utan att behöva gå ut ur duschen eller sträcka sig onödigt.
  baby i badbalja, ser frustrerad ut

Fler säkerhetstips

 • Ta bort eventuella farliga saker från badrummet och duschutrymmet. Dessa kan innefatta rakhyvlar, hygienprodukter avsedda för vuxna eller rengöringsmedel.
 • Lämna alltid badrumsdörren öppen. Låt inte ditt barn låsa dörren.
 • Medan ditt barn är i duschen, håll dig nära badrummet. Du kan till och med fråga dem med jämna mellanrum om allt är under kontroll.
 • Be ditt barn att låta dig veta när han eller hon är färdig duschad så att du kan hjälpa dem att komma ut. På så sätt kan du ge dem en hjälpande hand och förhindra att de halkar och slår sig. Om ditt badrum tillåter det, och ditt barn kan ta sig ut ur själv, glöm inte att lägga en badmatta utanför duschen för säkerhets skull.

Slutligen, kom ihåg att barn behöver egna badprodukter, som är anpassade och kompatibla med barns ömtåliga hud. Låt dem ha särskild tvål som schampo och balsam.

Låt dem inte heller använda din tvättsvamp. Dessa föremål bör vara strikt för personligt bruk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.