4 ledarskapsaktiviteter för barn
Inom nästan vilken mänsklig gruppering som helst tar det bara några dagar, eller till och med timmar, av att leva tillsammans för att inse vem som fyller rollen som ledare. Hos barn är detta mycket mer märkbart. De kan besitta dessa talanger från födseln eller införliva dem längs vägen. För de senare vill vi här presentera några ledarskapsaktiviteter för barn som hjälper dem att bygga en stark förståelse och positiv karaktär.
Många gånger är ledarfiguren relaterad till maktmissbruk, dåligt uttryckta order eller orättvisa bestraffningar. Men inte alla ledare försöker påtvinga sitt sätt att se eller göra saker utan att rådfråga andras åsikter.
Det är inte heller en välformad ledares vilja att alla fruktar den, eller att ingen vågar motbevisa dess idéer. Men att det ändå är den här bilden som är så utbredd, det tyder på att dessa ineffektiva och korrumperade metoder är vanligen förekommande.
Det kan dock undvikas. Ledarskapsförmåga är något som kan arbetas med, antingen för att införliva den från grunden eller för att orientera den mot sin bästa version om den är medfödd.
Egenskaperna hos en bra ledare
Genom de ledarskapsaktiviteter för barn som vi kommer att förklara nedan är det vi strävar efter att förkasta de negativa aspekterna som en stark personlighet kan medföra. Tvärtom kommer vi att försöka främja gott uppförande, förmågan att lyssna och kommunicera, och framför allt att väcka entusiasm, engagemang och motivation hos sina kollegor.
En bra ledare måste hantera följande färdigheter:
- Leda med gott exempel: Detta är grunden för allt ledarskap. Om en gruppledare ber om något som den själv inte följer, då kommer deras tal att falla som ett korthus. För att nämna ett exempel, om en ledare kräver att andra ska komma till ett möte vid 10-tiden och han eller hon kommer dit vid 11-tiden, då kommer de som ska lyda avvisa detta ledarskap.
- Vet hur man skapar den önskade effekten på andra: Det finns människor som behöver förståelse, stöd och ledsagning. Andra, å andra sidan, behöver någon som disciplinerar dem för att kunna utnyttja deras potential. Att veta hur man ska hantera relationen med varje person är en ledares centrala uppgift.
- Optimism, ambition och beslutsamhet: En ledare är den som alla ser till när de behöver välja vägen att följa. De kommer också att göra det om något går fel eller om de behöver tänka på att göra ett nytt åtagande. Därför är en övertygad ledare med personlighet att stå emot press och motgångar guld värd.
4 ledarskapsdynamik för barn
Även om denna ledarskapsdynamik för barn syftar till att producera beslutsamma och befallande människor, betyder det inte att vi ska uppmuntra tillämpningen av auktoritärism eller respektlöshet. Som vi påpekade tidigare vet en bra ledare hur man förvisar sina laster till förmån för en sund ledning av en grupp.
Med allt detta i åtanke följer här några ledarskapsaktiviteter för barn:
1. Ledaren
Två grupper bildas. I en grupp kommer en person att leda resten, som får ögonbindel. Den andra gruppen kommer att vara tvärtom, en med ögonbindel och resten guider. Uppdraget blir att genomföra en övning. Ett användbart exempel kan vara att bära glas med vatten för att fylla en kanna placerad i andra änden av rummet.
Diskutera till sist följande: Vilken grupp fungerade bäst? Denna aktivitet syftar till att visa att allt är enklare med endast en ansvarig person.
”Enastående ledare gör allt de kan för att öka sin personals självkänsla. Om människor tror på sig själva är det fantastiskt vad de kan åstadkomma.”
-Sam Walton-
2. Cirkeln
Detta är en av de enklaste ledarskapsaktiviteterna för barn. Den består av att bilda en cirkel där barnen håller varandra i hand. Sedan bör de uppmanas att bilda figurer som en triangel, en kvadrat eller en stjärna.
Vilket barn gav instruktionerna? Denna övning är mycket bra för att identifiera naturliga ledare i en grupp.
3. Simon säger
Detta är en klassisk lek som vi alla känner till. Men vi är förmodligen omedvetna om att det är ett av de bästa sätten att tappa rädslan för att tala framför en grupp människor samt ge order.
Leken består av att ett barn (alla bör göra det minst en gång) står framför de andra och ger order som att hoppa, röra ett öra eller klappa händerna, med frasen ”Simon säger” innan de andra gör det. Om de inte säger de orden ska resten av barnen inte följa ordern, reagerar de trots det så är de ute ur leken.
4. Bollen
Detta spel är baserat på kommunikation av åsikter. Det består av att bilda en cirkel och välja ett ämne att diskutera och besluta om. Det kan till exempel vara vilken typ av lekställning som kan byggas på skolans lekplats.
I cirkeln är det bara den som har bollen som får ge sin åsikt. Denne kommer att göra det tills någon annan verbalt ber om bollen, även om den kanske är ovillig att skicka den för att den vill fortsätta prata.
Med denna dynamik får vi observera barnens förmåga att uttrycka sig, såväl som deras förmåga att övertyga sina kamrater.
I alla ovan nämnda ledarskapsaktiviteter för barn är grupparbete och instruktörens roll viktig. Långt ifrån att begränsa deltagarnas handlingar så bör instruktören identifiera roller, uppmuntra viljan att engagera sig och korrigera auktoritära eller respektlösa inställningar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- González, M. T. (2008). Diversidad e inclusión educativa: algunas reflexiones sobre el liderazgo en el centro escolar. REICE: Revista Iberoamericana sobre Calidad, Eficacia y Cambio en Educación, 6(2), 82-99. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2556512
- Moreira, V., Sánchez, A., & Mirón, L. (2010). El grupo de amigos en la adolescencia. Relación entre afecto, conflicto y conducta desviada. Boletín de psicología, 100, 7-21.
- Azofeifa, A.; Cordero, M. (2015) El juego como estrategia metodológica en el desarrollo de habilidades sociales de liderazgo en la niñez. [Revista Ensayos Pedagógicos] [10] [2] [85]-[107]
- Ballesteros, T.; Guachi, G. (2020) Desarrollo del liderazgo infantil en los juegos grupales de niños y niñas de preparatoria. Disponible en: https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/31899