Hur man lär ut artighet till barn

Om du vill veta hur man lär ut artighet till barn följer här är en tydlig och enkel guide som du kan tillämpa hemma.
Hur man lär ut artighet till barn
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Sociala färdigheter är avgörande för en sund samexistens. Det är därför det är så viktigt att lär ut artighet till barn. Det är faktiskt ett av de bästa sätten att förbereda dem för framgång i livet.

Vänlighet, gott uppförande och artighet är avgörande så att ditt barn kan anpassa sig till sin miljö. Detta gäller även då barnet genomför aktiviteter med andra människor, oavsett om de är i samma ålder eller inte.

Oavsett om du är på jobbet, på en promenad i parken eller när du använder kollektivtrafiken, kan du genom att tillämpa lite enkel artighet skapa en fördelaktig social interaktion med din omgivning.

Vad är artighet?

När människor föds är de enligt vissa så som tomma pappersark på vilka lärande, färdigheter och kunskaper skrivs. En av sakerna som är viktigt att lära sig är artighetsreglerna, och detta sker först hemma, med familjen och senare stärks de i skolan.

Enligt Royal Spanish Academy definieras artighet enligt följande:

“Demonstration eller handling som visar på uppmärksamhet, respekt eller tillgivenhet som någon har för en annan person.”

Detta koncept gör det tydligt att det är en social färdighet, och som sådan kan den variera i olika familjemiljöer, kulturella grupper och länder. Det är dock alltid nödvändigt att säkerställa en god samexistens.

En far bugar medan dottern niger.

Hur lär man ut artighet till barn?

Artighetsreglerna innehåller en rad uttryck och ord som du själv säger till ditt barn från födseln. Till exempel “god morgon” eller “god natt”. Något så enkelt som en varm hälsning kan göra stor skillnad i framtiden.

Men det handlar inte bara om att säga hej. Det finns olika situationer av interaktion med andra som vi måste veta hur vi ska agera i på lämpligt sätt. Därför är det bra att föräldrar vet hur man lär ut artighetsreglerna så att barn gradvis kan vänja sig vid dem och använda dem när det är dags.

Ditt exempel är den bästa läraren

Som föräldrar är det bästa sättet att lära barn artighet, det att själv agera artigt. Genom observation kan barnet kopiera och sedan lära sig att tillämpa dessa regler. Du är exemplet som ditt barn lär sig från varje dag!

Tidigt lärande

Innan de går lär sig bebisar att vinka, och detta är en grundläggande form av artighet. Passa på att gratulera dem när de börjar göra den gesten!

En annan enkel undervisningsmetodik är genom lek. Till exempel, när barnet ger dig en leksak, svarar du “tack!” Och sedan byter ni roll så att barnet tackar dig och imiterar din tidigare gest.

Magiska ord

När barn väl börjar prata är det viktigt att lära dem att hälsa på andra när de anländer eller lämnar en plats. Förklara varför du gör det och även vikten av att använda vissa uttryck som tack så mycket”, “förlåt” och “snälla” .

Gott uppförande

Ett gott uppförande är en del av artighetsreglerna och att omsätta det i praktiken förbättrar familjens och den sociala sfärens samexistens. Därför är det viktigt att du från ung ålder lär dina barn följande vanor:

  • Skrik inte på syskon eller skolkamrater.
  • Avbryt inte konversationer och vet hur du väntar på din tur att tala.
  • Hälsa på grannarna.
  • Fråga om lov.
  • Täck munnen när du hostar eller nyser.
  • Använd inte ett dåligt språk.

Tålamod, förståelse och uppskattning

Som med allt lärande tar det tid att internalisera reglerna för artighet. Därför måste du ha tålamod och förstående med barn.

Visst måste du upprepa för dem många gånger att de måste säga hej när de kommer någonstans, men efter ett tag kommer de att veta hur de ska göra det på egen hand. När detta händer, ge dem en komplimang så att de känner ditt stöd och vet att de gör ett bra jobb. Det är till och med en bra idé att skapa ett belöningssystem.

Slutligen, om du måste korrigera dem, gör det privat. Förklara också alltid för dina barn vad fördelarna med att ha ett gott uppförande och att vara artig är.

En liten flicka ger sin mamma en high five när de bakar i köket.

Ett verktyg för dina barns framtid

“Utbildning och artighet öppnar alla dörrar”. -Thomas Carlyle-

Som mamma eller pappa vill du det bästa för dina barn och du bör veta att när du lär dem att använda artighetsreglerna är du på rätt väg. Dessa sociala färdigheter kompletterar utbildning relaterad till kunskap och bidrar till en integrerad bildning av människor.

Se artighet som ett utmärkt verktyg för dina barns framtid, eftersom vägen till framgång börjar med de små detaljerna: ett vänligt hej, ett uppriktigt tack eller en ursäkt i rätt tid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.