Uppfostra för en osäker framtid

I den här artikeln pratar vi om de kunskaper och färdigheter som barn och ungdomar bör lära sig. Dessa kommer att hjälpa dem att förbereda sig för en relativt osäker framtid.
Uppfostra för en osäker framtid
María Matilde

Skriven och verifierad av pedagogen María Matilde.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vi lever i en tid av ständig förändring. Allt passerar, omvandlas, övergår och är flyktigt. Så precis som under all övrig mänsklig historia och förhistoria är framtiden osäker. Även om vi inte vet vad framtiden bringar i sitt sköte bör vi inte sluta försöka göra nutiden bättre. Därmed är det är nödvändigt att uppfostra våra barn för en osäker framtid. Detta för att utbilda unga människor att möta framtiden med motivation och en känsla av ansvar.

Vad menar vi med osäkerhet?

Osäkerhet innebär bristen på stabilitet inom, eller förtroende för, samhället. Det hänvisar till det obestämda, till frånvaron av principer och absoluta sanningar. Så när vi inte har bevis eller tillförlitlig kunskap om något talar vi om osäkerhet. När vi känner oss oroliga, nervösa, tvivelaktiga eller obeslutsamma, talar vi om osäkerhet.

Ofta blir osäkerheten kopplad till alla delar av livet. Detta beror på att den påverkar vår motivation och förväntningar i det vardagen. Och människor behöver säkerhet, kunskap och information för att fatta beslut och agera.

Mor med dotter som studerar som en del av utbildningen för en osäker framtid.

Ibland, när osäkerheten invaderar, förlamar och immobiliserar oss, är det nödvändigt att använda strategier för att minska och kontrollera den.

Varför uppfostra för osäkerhet?

Just på grund av vad vi sa i början är en utbildning som respons på osäkerhet ett formande element avgörande i vår tid. Speciellt eftersom vår ständigt omväxlande värld är ett bevis på en oförutsägbar, osäker, tvetydig och komplex framtid.

Därför har varken skolan eller dess lärare en djupare medvetenhet om vilka kunskaper och färdigheter som är nödvändiga för unga människor att utvecklas i framtiden.

Det är tydligt att barn och ungdomar i skolan måste lära sig specifika kunskaper och tekniker, men de måste också lära sig att ompröva, anpassa och till och med modifiera denna kunskap. Och de måste göra detta genom att ta hänsyn till de ständiga förändringarna och omvandlingarna som vår sociala verklighet genomgår.

Så att uppfostra för en osäker framtid, eller i ett osäkert sammanhang, innebär att ge nya generationer adekvata verktyg. Det innebär också att ge barn värderingar och attityder så att de framgångsrikt kan möta de tider vi lever i. Dessutom måste de kunna förvandla osäkerheten till ett verktyg för att göra samtiden bättre.

“Att veta och tänka handlar inte om att nå en helt säker sanning, utan om en föra en dialog med osäkerheten.”

—Edgar Morin—

Hur ser utbildning och pedagogik för en osäker framtid ut?

Den enda säkerheten vi har är att vi lever i en globaliserad värld som möjliggörs av teknik och domineras av ekonomin. Vi är en del av ett globalt samhälle som består av kollisionen och samexistensen av olika kulturella identiteter. Och vi är mer eller mindre medvetna om, eller påverkade av, de många sociala, ekonomiska och politiska ojämlikheter som finns i vår verklighet.

En mor som pratar med sin son om en osäker framtid.

Men i vårt scenario med sannolika utvecklingar är framtiden inte så säker, och det är detta scenario som motiverar en utbildning baserad på faktorer som är associerade med osäkerhet som konstituerande delar av vår verklighet. Vi talar om utbildning som syftar till att träna människor att tänka och agera utifrån faktorer som instabilitet och osäkerhet, eller diskontinuitet och obestämdhet på alla sociala områden.

En mer humanistisk utbildning och samarbetspedagogik: nycklar till utbildning för en osäker framtid

I det ovannämnda sociala scenariot behöver vi en humanistisk utbildning kopplad till livet och baserad på etiska och moraliska värderingar.

Som en följd av detta kräver vi en mer humanistisk utbildning med en pedagogik som beskriver situationer som omprövar det akademiska innehållet när det gäller verkliga problem. Vi behöver en pedagogik som kan utveckla kritiskt tänkande hos studenter, en pedagogik som kan relativisera kunskapen mot bakgrund av olika och ofta orättvisa verkligheter.

Därför måste denna typ av pedagogik stödjas metodiskt genom att främja lagarbete och tvärvetenskapligt arbete. Teoretisk kunskap om olika discipliner och ämnen kan gemensamt hjälpa eleverna att förstå och analysera verkligheten.

Allt detta måste bli baserat på dialog, debatt och samarbete. På detta sätt kommer de nya generationerna att få möjlighet att tänka på metoder för att förbättra nutiden och framtiden, vilket förutom att vara osäkert också är utmanande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.