Hur du hjälper ditt barn att vara effektiv i skolan

Om du vill att ditt barn ska vara effektiv i skolan, krävs det mer än att bara studera länge. Barns framgång beror på många andra faktorer, som vi kommer att belysa i den här artikeln.
Hur du hjälper ditt barn att vara effektiv i skolan
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Hur kan du hjälpa ditt barn att vara effektiv i skolan? Att göra väl ifrån sig akademiskt är inte så enkelt som du kanske tror.

Det är många som tror att om barnen går till en bra skola och gör alla sina läxor, är det tillräckligt för att lyckas akademiskt. Men när ditt barn får hem sina betyg och utvärderingar kanske du ser ett flertal genomsnittliga eller låga betyg.

För att hjälpa ditt barn att bli effektiv i skolan, krävs det mer än att bara studera och ha en hög IQ. Det finns flera olika saker att ta hänsyn till, till exempel om barnet äter ordentligt och får det stöd det behöver hemma.

Vi vet att detta kan vara ett komplext ämne. För att hitta lösningar som verkligen fungerar för ditt barn, missa inte dessa tips vi har ställt samman här nedan.

Vad innebär det att vara effektiv i skolan?

Produktivitet och framgång i skolan är sammanflätat över alla ämnen och lektioner. Vi måste dock förstå effektiviteten genom att länka den till produktivitet. Lägg undan dina gamla övertygelser om att den som är effektiv gör mer och är upptagen med att plugga hela tiden.

Därför är det viktigt att veta att den tid ditt barn tillbringar med att studera inte behöver vara lång för att vara produktiv. Ditt barn behöver bara koncentrera sig och fokusera på att komma ihåg informationen.

Dessutom måste barn kunna förstå vad de läser. De måste vara aktivt uppmärksamma.

För att uppnå detta finns det några faktorer som får barn att känna sig bekväma och ha alla de verktyg de behöver. På så sätt kan de få allt gjort som de behöver.

Här är några användbara strategier för att hjälpa ett barn att bli mer effektiv i skolan.

Strategier för att hjälpa ditt barn att vara effektiv i skolan

Barn i skolmiljö

1. God kost och vila

Först måste du börja med grunderna, vilket är en god kost och tillräckligt med vila. Se till att ditt barn inte hoppar över frukosten. Frukost ger 25% av det dagliga intaget av kalorier som kroppen behöver för att fungera ordentligt.

Barn som inte äter innan de går till skolan har mindre energi på lektionerna. De har också problem med uppmärksamhet, huvudvärk och att komma ihåg det som de lär sig. Samma sak händer om de inte får tillräckligt med vila på natten.

Vi rekommenderar samma sak för eftermiddagsaktiviteter. Se till att barnet äter en bra lunch och ett mellanmål innan det börjar studera. Finns möjligheten så kan även en tupplur eller kortare vila hjälpa.

2. En bra plats att studera på

Ditt barn bör ha ett skrivbord eller ett bord för att göra sina läxor. Där kan det känna sig tryggt och arbeta utan distraktioner, som tv. Kom ihåg att inte använda för många saker när du inreder ditt barns studieplats.

Se alltid till att skrivbordet har en dator eller laptop om det behövs för att göra läxorna, samt pennor, anteckningsböcker och läroböcker. Det är viktigt att det inte finns något annat. Lägg undan mobiltelefon, surfplatta och leksaker som kan distrahera.

Det är viktigt att veta att den tid ditt barn tillbringar med att studera inte behöver vara lång för att vara effektiv. Ditt barn behöver bara koncentrera sig och fokusera på att komma ihåg informationen.

3. Använd en ergonomisk stol att sitta i

I studieutrymmet är det viktigt att ha bra, stödjande möbler så att ditt barn trivs. Detta inkluderar att ha en ergonomisk stol.

De flesta föräldrar glömmer att barnen bara kommer att flytta på sig om stolen inte är bra.

Som en konsekvens kommer de inte ta till sig vad de läser. Detta gör det svårt att vara effektiv.

Man och pojke gör high five över läxor

4. Samarbeta aktivt med ditt barn

Du måste vara redo och villig att arbeta tillsammans med ditt barn. Försök inte att smita undan från att hjälpa till när det behöver hjälp.

Om barnen behöver göra ett grupparbete, låt dem komma till ert hem. Ett annat bra förslag är att regelbundet kontrollera ditt barns syn för att se om det behöver glasögon.

Slutligen, kom ihåg att ge ditt barn en emotionellt trygg grund. Barn med hög självkänsla tror på sin egen förmåga. Självförtroende och de faktorer som vi nämnde ovan kommer att bidra till bättre resultat i skolan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cortese, A. (2011). Técnicas de estudio. Metodología de la investigación. 
  • Narváez, M. R. T., Guzmán, I. T., González, M. D. C. U., & Robayo, A. M. M. (2009). Hábitos de estudio vs. fracaso académico. Revista educación, 33(2), 15-24. https://www.redalyc.org/pdf/440/44012058002.pdf
  • Ramos, C. B. (2007). La incidencia de las TICs en el fortalecimiento de hábitos y competencias para el estudio. Edutec. Revista Electrónica de Tecnología Educativa, (23), a077-a077. http://edutec.es/revista/index.php/edutec-e/article/view/497
  • Art Markman Ph.D. (2012). Developing Good Study Habits Really Works. Sychonomic Bulletin & Review.
  • Robert Bjork y Nate Kornell. (2007). Principles of cognitive science in education: The effects of generation, errors, and feedback. Psychonomic Bulletin and Review.
  • Quintanilla Paz Soldán, F. ( última consulta octubre 2019). Hábitos de estudio. [ material de apyo al tutor]. Recuperado de: www.prepa8.unam.mx
  • VIU. (17 noviembre 2015). Lad técnicas de estudio mejor valoradas pata niños. Recupetado de: www.universidadviu.es
  • Gabinete Psicodiagnosis (s.f.). Como motivar a estudiar. Recuperado de: https://psicodiagnosis.es/areageneral/otros-temas/como-motivar-los-nios-a-estudiar/index.php

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.