9 tips för att främja digital frånkoppling för barn

Numera tillbringar barn mer tid än någonsin på elektroniska enheter, men allt har en lösning. Vi ska här ge några tips för att främja digital frånkoppling.
9 tips för att främja digital frånkoppling för barn
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Många barn tillbringar nu för tiden mer och mer tid på elektroniska enheter, inklusive mobiltelefoner, datorer, videokonsoler, surfplattor etc., speciellt nu under coronapandemin. Det är förståeligt att många föräldrar oroar sig över detta. Det är därför vi här ska ge några tips för att främja digital frånkoppling för barn.

Internet, när det används rationellt, är ett användbart verktyg för att studera och skaffa information. Samtidigt är det ett sätt att kommunicera med familj eller vänner som bor långt borta eller som vi inte har möjlighet att träffa längre.

Problemet är att ett överdrivet bruk av elektroniska enheter kan ha negativa konsekvenser för barns humör såväl som deras emotionella och fysiska hälsa.

Tips för att främja digital frånkoppling för barn

Vi vet alla att tekniken har hjälpt till att föra oss närmare varandra nu i pandemitider när vi inte har kunnat träffa familj och vänner i verkliga livet. Elektroniska skärmar har blivit det enda fönstret mot världen utanför för många av oss.

Dessutom är det nu många barn som även använder dem akademiskt eftersom de kanske inte kan gå i skolan och måste delta i lektioner genom videosamtal.

digital frånkoppling: barn med iPad i mörker

Som föräldrar måste vi kontrollera användningen av dessa enheter så att den är lämplig. Vi måste upprätta en uppsättning regler så att vi kan garantera våra barns säkerhet när de bland annat surfar på nätet.

Så låt oss titta på några tips för att undvika att det blir en stresskälla i vardagen.

Lek med dina barn

Vi måste avsätta lite tid för att leka med våra barn varje dag. Vi kan använda brädspel, pussel, rollspel där vi spelar olika roller etc. I grund och botten kan vi göra nästan vad som helst som uppmuntrar våra barns kreativitet och fantasi.

Den tid vi ägnar åt att leka med våra barn kan vara den bästa tiden på dagen för dem. När allt kommer omkring älskar barn att leka med sina föräldrar.

Involvera barnen i hushållssysslor för att främja digital frånkoppling

Ett sätt att få barnen att lägga ner sina skärmar är att ge dem några åldersanpassade hushållssysslor som är lämpliga för deras förmågor Det kan till exempel vara att plocka i ordning på sitt rum, duka av bordet, hjälpa till att dekorera en tårta eller andra uppgifter de kan delta i.

På så sätt lär sig barn att ta ansvar och det får dem att känna sig viktiga. De känner att de hjälper till hemma och håller sig borta från sina skärmar, åtminstone en liten stund.

Uppmuntra läsning för digital frånkoppling

Ägna lite tid åt att läsa en berättelse med dina barn varje dag. Det hjälper dem att utveckla ett större intresse för läsning.

Om din familj har flera medlemmar kan du organisera en bokklubb. Ni kan prata med varandra om några av de böcker som ni alla har läst. Det är en särskilt bra idé om du har barn som redan vet hur man läser.

Utse en specifik plats för att använda elektronik

Upprätta en regel om att barnen endast kan använda elektronisk utrustning på vissa platser i hemmet, till exempel i vardagsrummet. Dessutom får de bara använda dem när du är i närheten.

Om de använder dem ensamma kan de enkelt koppla bort från verkligheten. De kan också stöta på faror när de använder internet.

Aktivera föräldrakontrollen på alla enheter de använder

Lämna inte någon enhet som har tillgång till internet inom räckhåll för dina barn utan att ha aktiverat föräldrakontrollen. Det är mycket viktigt att du är närvarande och har satt på denna kontroll av säkerhetsskäl om ditt barn använder internet.

Välj alltid innehåll som passar ditt barns ålder

När små barn har tillgång till filmer eller serier måste man alltid se till att de är lämpliga för deras ålder. Innehåll som inte passar deras ålder kan orsaka problem eftersom de inte är mentalt redo för det.

Försök därför så mycket som möjligt att göra en aktivitet tillsammans med dem varje dag. Till exempel kan ni titta på en film eller serie, spela ett spel etc.

Fler tips för digital frånkoppling för barn

digital frånkoppling: liten pojke med mobil

Prata med dina barn och håll dialogen öppen

Vi måste prata med våra barn och berätta för dem hur viktigt det är att hitta en balans så att de har tid att göra olika saker, det vill säga att göra sina läxor i tid och respektera de gränser ni sätter om användningen av enheter.

Vi måste alltid anpassa vår konversation till barnens ålder och förståelse. Kom ihåg att vara konsekvent med de gränser och regler du sätter upp.

Var beredd på motstånd

Det är svårt för oss vuxna att begränsa tiden vi själva tillbringar på digitalt innehåll. Det är ännu svårare för barn, vars sinnen fortfarande är omogna och lätta att fånga. Vi måste ha förståelse och ge dem tid att assimilera och acceptera förändringarna.

Var ett föredöme för dina barn

Det här är kanske det som är svårast för föräldrarna. Vem har inte utnyttjat middagen eller tiden som barnen spelar videospel för att hålla på med sin telefon?

Men vi måste försöka undvika det. Om inte kommer alla ansträngningar och ovanstående råd att vara värdelösa, eftersom barn påverkas mer av det vi gör än det vi säger.

Kort sagt är det viktigt att du använder dig av dessa tips för att framgångsrikt koppla bort dina barn digitalt. Glöm inte att genom att gradvis minska användningen av elektroniska enheter skyddar du dina barn från problem som ångest eller depression, som kan ha sin grund i en överdriven skärmanvändning.

Samtidigt kommer det att bidra till bättre sömn och en mer aktiv livsstil, för att inte tala om att du skyddar dina barns syn för framtiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • PASTOR, Y., & MONTES-VOZMEDIANO, M. A. N. U. E. L. INFANCIA, RIESGOS EN INTERNET Y VULNERABILIDADES DIGITALES.
  • Vélez, A. P., & Fraile, M. N. (2019). Hábitos de uso de Internet en niños y niñas de 8 a 12 años: un estudio descriptivo. Hamut´ ay, 6(2), 55-68.
  • Villadangos, S. M., & Labrador, F. J. (2009). Menores y nuevas tecnologías (NT):¿ uso o abuso. Anuario de Psicología Clínica y de la Salud, 5(1), 75-83.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.