4 tips för att inreda ditt barns studierum

Ett studierum bör vara en plats där barn kan koncentrera sig. Det bör också inspirera och motivera dem att studera. Vi tar här upp några idéer som kan hjälpa dig att inreda ditt barns studierum.
4 tips för att inreda ditt barns studierum
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om du vill inreda ditt barns studierum är det viktigt att skapa ett utrymme som uppmuntrar koncentrationen och motiverar ditt barn att göra sina läxor.

Om du funderar på att skapa eller göra om det här rummet kan den här artikeln ge dig några idéer.

Första steget

Först måste du utvärdera det utrymme du har tillgängligt samt ditt barns behov. Om möjligt, välj ett rum i en lugn del av huset. Se till att det inte är i närheten av TV:n och andra bullriga ställen som köket.

Glöm inte att studierummet är där barnet ska kunna koncentrera sig utan någon form av distraktion. Förbise inte heller det faktum att huvudmålet med att inreda ditt barns studierum är att skapa ett stimulerande utrymme utan distraktioner.

Fyll det därför inte med för många saker eller färger. Vi berättar mer om det senare.

Tänk också på att ett “studierum” inte behöver vara ett eget rum, utan du kan inreda en studieplats i en lugn vrå i ditt hus. För vissa barn är det för distraherande att ha sin studieplats i sitt lekrum.

ditt barns studierum

4 tips för att inreda ditt barns studierum

1. Möbler

Det första du bör tänka på när du inreder ditt barns studierum är att undvika för mycket möbler. Ställ bara in de möbler som är väsentliga för att ditt barn ska kunna studera och förvara skolmaterial, till exempel en bärbar dator och pennor. I den meningen skulle du kunna ställa dit en bokhylla, ett skrivbord, en papperskorg och en stol.

Om du har två barn som delar samma utrymme rekommenderar vi att du gör kontoret i form av ett “L” så att båda barnen har tillräckligt med utrymme att studera.

Om däremot studieplatsen ligger i samma rum som de leker och sover, försök att skilja av ett utrymme för studier. Det behöver inte nödvändigtvis separeras av väggar.

ditt barns studierum

2. En bra stol

Det viktigaste är att ha en bra och bekväm stol som följer stilen på rummet. Oavsett modell, se till att stolen är av god kvalitet och bekväm att sitta i. Dina barn kommer att vara där under långa perioder och ska kunna sitta så bekvämt som möjligt.

Stolen bör vara justerbar. Den bör också vara av ett material som inte är för hårt, ha en rak rygg och ge ditt barn möjlighet att vila huvudet.

3. Tema och färg

Färgvalet är mycket viktigt när du dekorerar ditt barns studierum. Det ger rummet sin atmosfär. Faktum är att du kan skapa ett roligt tema som uppmuntrar dina barn att tillbringa mer tid där.

Mjuka färger är ett bra val eftersom de minskar stress. Dessutom förbättrar de koncentrationen och reducerar trötthet.

Dessutom kan du dekorera utrymmet med några av dina barns personliga saker. Häng till exempel upp deras foton och teckningar på väggen.

Barn är väldigt mottagliga för färg. Om du använder deras favoritfärger kommer det säkert att locka till sig deras intresse och hålla deras uppmärksamhet.

4. Belysning

Slutligen är belysningen ett viktigt inslag i studierummet. Det är inte bara i dekorativt syfte, utan det är också för att få ett fullt fungerande studierum. Det är viktigt att ha ett bra upplyst arbetsområde.

Mörka rum gör barn trötta och ljus som är för skarpt kan störa dem. Hitta något som ligger i mitten.

Under dagen kan du använda naturligt ljus i ditt barns studierum. Den bästa platsen för skrivbordet är vid ett stort fönster som får massor av naturligt ljus. Ställ naturligtvis bordet mot fönstret och inte vänt bort från det.

Slutligen glöm inte att ta hänsyn till ditt barns åsikter. Det är det lättaste sättet att skapa ett utrymme där just ditt barn trivs och vill vara.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.