10 inspirerande sätt att skapa en studieplats för ditt barn

Det är viktigt med ett bra skrivbord för att motivera barn att studera. Ta reda på några bra sätt att skapa en studieplats för ditt barn i den här artikeln.
10 inspirerande sätt att skapa en studieplats för ditt barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 24 september, 2019

När barnen når förskoleåldern står de flesta föräldrar inför en ny utmaning: att uppmuntra sina barns studievanor. Ja, att studera är en vana. Att erbjuda en bra studieplats för ditt barn är ett bra sätt att uppmuntra honom eller henne att göra sitt skolarbete och lära sig hemma.

Det är mycket viktigt att planera och organisera saker på ett sätt som barnet gillar, alltid med hänsyn till hans eller henns ålder och behov. Glöm inte också att det är viktigt att motivera barn genom lek.

flicka med skolarbete

10 inspirerande sätt att skapa en studieplats för ditt barn

Förbered och organisera ett bekvämt, trevligt utrymme rent fysiskt med alla nödvändiga möbler och tillbehör. Du behöver ett skrivbord, en stol, en hylla och material som låter ditt barn göra sina läxor utan att bli störd.

Detta främjar ditt barns studievanor och banar vägen för intellektuell utveckling. Du får naturligtvis inte glömma att utrymmet ska organiseras på ett sätt som är attraktivt och intressant för ditt barn.

Skapa en studieplats för ditt barn

Först måste du välja var du ska ställa skrivbordet. Troligtvis kommer det att stå i ditt barns rum. Du kan använda ett litet bord eller skrivbord med en stol bredvid sängen.

Oavsett om studieplatsen är i ditt barns rum eller någon annan del av huset är det viktigt för ditt barn att ha lätt tillgång till de material och resurser som han eller hon kommer att behöva för att göra sina läxor utan att bli störd.

Utrymmet bör ha bra belysning och flera andra komponenter som vi kommer att gå igenom nedan. Tanken är att lära ditt barn att organisera sitt utrymme bekvämt, och naturligtvis på ett tilltalande sätt.

flicka med skolarbete

Bra skrivbord för barn:

Höjd

Skrivbordet ska ha en höjd som passar ditt barn. Vi rekommenderar att det är i brösthöjd så att ditt barn bekvämt kan vila sina armar på det när han sitter vid det. Dessutom ska ytan på skrivbordet vara jämn och ha en ljus färg som barnet tycker om.

Placering

Skrivbordet ska placeras så att ditt barns utsikt är trevlig, men så att den även hjälper honom att koncentrera sig. Det centrala arbetsområdet av skrivbordet ska alltid vara tomt så att han kan sprida ut sina böcker och papper på det.

Mått

Bordet behöver inte vara speciellt brett. Måtten varierar dock beroende på utrymmet du har att tillgå och ditt barns ålder.

Belysning

Bra belysning är ett måste. Ställ gärna en bordslampa bredvid ditt barn. Tänk på att om ditt barn är vänsterhänt bör lampan vara på höger sida och vice versa.

flicka med skolarbete

Material

1. Stol

Stolen bör passa ditt barns höjd så att han kan vila sina fötter på marken. Dessutom bör den vara i 90 grader vinkel med avseende på hans höfter.

2. Bokstöd

På skrivbordet kan du erbjuda möjligheten att ställa upp böcker mot bokstöd. På det sättet kan ditt barn upprätthålla en god hållning medan hon läser.

3. Dator

Om det finns en dator eller en bärbar dator  är det bra om den har en bestämd plats. På så sätt kan ditt barn bara använda den när han behöver den för läxor, inte för att spela videospel eller surfa på internet. Att ha datorn på ett ställe där du har god översyn gör det lättare att hålla dina barn säkra på internet.

4. Pennställ och prylhållare

Använd pennställ och prylhållare för att hålla skrivbordet organiserat. Du kan även låta ditt barn hjälpa till att välja var han vill ha sina saker.

5. Pedagogiska spel och hjälpmedel

Du kan även ställa pussel eller pedagogiska spel på skrivbordet. Förutom att det ser bra ut hjälper det till att stimulera inlärningsprocessen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cortese, A. (2011). Técnicas de estudio. Metodología de la investigación. 
  • Narváez, M. R. T., Guzmán, I. T., González, M. D. C. U., & Robayo, A. M. M. (2009). Hábitos de estudio vs. fracaso académico. Revista educación, 33(2), 15-24. https://www.redalyc.org/pdf/440/44012058002.pdf
  • Ramos, C. B. (2007). La incidencia de las TICs en el fortalecimiento de hábitos y competencias para el estudio. Edutec. Revista Electrónica de Tecnología Educativa, (23), a077-a077. http://edutec.es/revista/index.php/edutec-e/article/view/497
  • Art Markman Ph.D. (2012). Developing Good Study Habits Really Works. Sychonomic Bulletin & Review.
  • Robert Bjork y Nate Kornell. (2007). Principles of cognitive science in education: The effects of generation, errors, and feedback. Psychonomic Bulletin and Review.
  • Quintanilla Paz Soldán, F. ( última consulta octubre 2019). Hábitos de estudio. [ material de apyo al tutor]. Recuperado de: www.prepa8.unam.mx
  • VIU. (17 noviembre 2015). Lad técnicas de estudio mejor valoradas pata niños. Recupetado de: www.universidadviu.es
  • Gabinete Psicodiagnosis (s.f.). Como motivar a estudiar. Recuperado de: https://psicodiagnosis.es/areageneral/otros-temas/como-motivar-los-nios-a-estudiar/index.php

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.