Muskelstretching för spädbarn: övningar och fördelar

Muskelstretching för spädbarn är viktigt. Det är dock en fråga om försiktighet och det måste göras efter medicinskt godkännande.
Muskelstretching för spädbarn: övningar och fördelar
Andrés Felipe Cardona Lenis

Skriven och verifierad av idrottspedagogen Andrés Felipe Cardona Lenis.

Senaste uppdateringen: 06 maj, 2023

Att sträcka ut musklerna är avgörande för människokroppen. Det ständiga utförandet av denna rutin gynnar musklernas utveckling och minskar risken för skador. Denna praxis rekommenderas till och med från det att ett barn är spädbarn. Fysisk aktivitet bör inte begränsas av ålder utan bör anpassas till varje persons förutsättningar. I denna mening är en av rekommendationerna för muskelstretching för spädbarn att det ska utföras av föräldrar, eller övervakas av dem.

Muskelstretching för spädbarn

Ju yngre barnen är, desto mer komplicerat är det för dem att delta i fysiska aktiviteter. Under de första månaderna av livet utför små barn i allmänhet inte någon direkt planlagd fysisk aktivitet.

Men det första levnadsåret är ett grundläggande skede för ett barns psykomotoriska utveckling. Därmed bör du som mamma fokusera på tidig stimulering och vikten av att sträcka ut kroppen.

Av alla ovanstående skäl kommer vi idag att lära dig några övningar i relation till muskelstretching för spädbarn som kommer att vara till stor hjälp.

Genomför muskelstretching för spädbarn

Muskelstretching för spädbarn.

Små bebisar gör vissa rörelser genom kroppens reflexer. Så småningom interagerar de med omgivningen och lär sig att hantera motoriken.

Trots detta är muskelstretching för spädbarn mycket mer komplex än så här och framstår som en tredje-parts-riktad aktivitet. I det här fallet mamman eller pappan.

Det bör nämnas att denna övning inte är motsvarigheten till enstaka stretching av de små, vilket vanligtvis är oväntat och sporadisk. Tvärtom är dessa övningar programmerade, specifika och passiva, eftersom de kräver en annan persons agerande.

1. Bensträckning

För att sträcka ut ditt barns ben, se till att det ligger på rygg.

Från denna position, håll fötterna med varje hand och börja stimulera ledrörligheten i barnets höfter, knän och vrister.

Böj sedan båda benen från knäleden, ett i taget. Försök att föra dem mot bröstet, i en fast rörelse men utan att utöva överdriven kraft. När du avslutar med ett ben, gör samma sak med det andra.

Sträck ut båda benen och låt barnet vila. Ta en av barnets fötter och utför rörelser av flexion och extension och slutligen, håll den positionen i några sekunder.

2. Armarna sträcker sig

Armarna bör också stimuleras och sträckas på liknande sätt som benen.

För att utföra muskelstretching på spädbarn måste du se till att de ligger på rygg på en fast och bekväm kudde.

För att börja, ta deras högra arm i din hand och för den åt sidan och något bakåt. Håll positionen i några sekunder. För att förbättra stretchen rekommenderar vi att du stöder din andra hand i nivå med barnets bröst.

När du är klar med höger arm, utför exakt samma övning med vänster arm.

För att sträcka ut båda armarna måste du hålla dem med händerna, föra dem framåt och korsa dem med varandra. Behåll denna position i några sekunder och återgå till startpositionen så att barnet får vila.

Fördelar med muskelstretching hos spädbarn

Det finns många stretchövningar och varje segment av kroppen kan och bör sträckas. Exemplen som presenteras ovan hänvisar dock till kroppens huvudstrukturer: armarna och benen.

Helst bör du implementera dessa exempel, såväl som andra stretchövningar, regelbundet under veckan. Detta kommer att stödja följande aspekter av barnets välbefinnande.

Förebyggande av kontraktioner

Strukturer som drar ihop sig orsakar obehag och problem i kroppen. Hos spädbarn kan en sammandragen muskel leda till missbildningar eller liknande tillstånd. Av denna anledning kan stretching och återkommande stimulering undvika dessa typer av problem eller förbättra befintliga.

Sjukdomsbehandling

Muskelstretching för spädbarn bidrar också till behandlingen av olika sjukdomar. Enligt en publikation från University of Valladolid är denna typ av träning mycket effektiv vid behandling av medfödd muskulär torticollis.

Enligt en studie publicerad i tidskriften Neurology, gynnar sjukgymnastik (som inkluderar stretchövningar) applicerad på barn med brachial pares deras rehabilitering.

Bygga muskeltonus

Muskeltonus är den permanenta lätta spänningen av musklerna för att uppnå gott kroppsstöd och god hållning.

Från tidig ålder i livet behöver musklerna stimuleras och stärkas. Genom dessa övningar är det möjligt att förbättra muskeltonus i hela kroppen. Faktum är att kontinuerlig stretching ger ditt barn möjligheten att hålla specifika kroppsställningar under lång tid.

Förbättring av fysiska förmågor

Att utföra muskeltöjningar och fysiska stimuleringsövningar bidrar till att stärka olika fysiska förmågor. Även om dessa typer av färdigheter utvecklas under hela livet så är barn mycket känsliga i detta avseende.

En bebis som ligger med ansiktet nedåt på en säng.

Muskelstretching för spädbarn, gör det inte utan medicinskt godkännande

Stretching har ett antal fördelar för ditt barn. Trots detta måste alla övningar du planerar att implementera först godkännas av en barnläkare.

Kom ihåg att alla barn är unika och vissa hälsotillstånd kan innebära kontraindikationer gentemot stretching.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.