Hur ger man en ansiktsmassage till sitt barn?

Hjälp ditt barn att slappna av med en ansiktsmassage. Här berättar vi hur du gör och några försiktighetsåtgärder du bör beakta.
Hur ger man en ansiktsmassage till sitt barn?
Maria Elisa Lisotti Luppi

Skriven och verifierad av fysioterapeuten Maria Elisa Lisotti Luppi.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Har du någonsin fått en ansiktsmassage? Det är lika avkopplande för vuxna som för barn och det sker med en enkel teknik som kan utföras i alla åldrar. Så om du vill tillbringa en öm stund tillsammans med ditt barn och hjälpa den att slappna av, se då till att prova det åtminstone en gång.

Bebisar anpassar sig hela tiden till omvärlden och detta kan orsaka stunder av spänning och obehag. Ibland känner de sig också trötta av för mycket stimuli och har svårt att slappna av för att somna. Med detta i åtanke kan en ansiktsmassage hjälpa dem att lugna ner sig och vila bättre.

Ansiktsmassage för din bebis, steg för steg

Innan du börjar måste du förbereda utrymmet så att du och ditt barn är bekväma under massagen.

Du bör upprätta en varm temperatur i rummet med svag belysning och mjuka ljud, som till exempel kan komma från stämningsfull musik. Placera sedan barnet på sängen, i ditt knä eller på en vadderad yta ovanför bordet.

Desinficera därefter händerna väl och applicera en barnsäker kräm eller olja.

Barnolja inför massage

1. Börja med mjuka rörelser

Innan du rör vid ditt barn, gnugga dem samman för att producera värme och fördela oljan eller krämen bättre. Dina tummar kommer att vara tillräckliga för att utföra massagen, även om du kan använda pek- och långfingrarnas spetsar om det är bekvämare.

Med försiktiga rörelser, börja sprida oljan eller krämen över ditt barns ansikte, från mitten av pannan och utåt. Arbeta dig sedan ner för dess tinningar och kinder i cirkulära rörelser.

2. Gå över varje del av deras ansikte

När krämen eller oljan har fördelats, börja då massera varje del av ansiktet, denna gång mer i detalj. Stanna upp vid näsan och sedan pannan.

Applicera ett lätt tryck utåt med fingerspetsarna för att stimulera blodcirkulationen. Föreställ dig en central mittlinje på pannan och massera därifrån i riktning mot ditt barns öron.

Efter några repetitioner kan du fortsätta massagen mot kinderna och runt läpparna. Varje sekvens kan upprepas fyra till fem gånger.

3. Släpp på ansiktsspänningarna

Placera båda händerna vid botten av ditt barns kinder och utför en symmetrisk rörelse mot hjässan samtidigt som du försiktigt försöker dra ut hud huden. Denna typ av rörelse hjälper dem att lättare släppa muskelspänningar.

Du kan upprepa den uppåtgående rörelsen flera gånger.

4. Applicera cirkulära rörelser

Cirkulära rörelser gynnar blodflödet i området.

Rita cirklar på pannan och kinderna med tummarna eller spetsarna på pek- och långfingret. Från kinderna kan du fortsätta denna rörelse mot öronen och gå över käken eller stanna vid den och avlasta dessa muskler.

5. Avsluta med mjuka drag

Som i början, för försiktigt båda händerna över hela ytan av ditt barns ansikte, utan att röra ögonen eller munnen. Använd sedan långsamma, ytliga rörelser för att ytterligare minska spänningarna och nå slutet på sessionen.

Barnmassage

5 fördelar med att ge ditt barn en ansiktsmassage

Spädbarnsmassage är ett verktyg som blir mer och mer erkänt på grund av dess uppenbara och omedelbara fördelar. Fler och fler föräldrar instrueras att genomföra den här typen av övningar.

Här följer några av fördelarna med att applicera en ansiktsmassage på sitt barn:

 1. Förbättrar den icke-verbala kommunikationen mellan dig och ditt barn: Innan de börjar prata kommunicerar bebisar genom gråt och kroppsspråk. Den här massagen hjälper dem att kommunicera vi smekningar.
 2. Stärker anknytningen mellan de två: ansiktsmassage skapar en trevlig stund för både dig och hjälper dig att ansluta till ditt barn ännu mer.
 3. Hjälper ditt barn att slappna av: genom frisättningen av hormoner slappnar ansiktet och resten av kroppen av, vilket också förbättrar vilans kvalitet.
 4. Främjar utvecklingen av deras kroppsmedvetenhet: ansiktsmassage hjälper ditt barn att känna igen gränsen och formen på sin egen kropp.
 5. Stimulerar deras nervsystem: den enkla handlingen med att lägga en hand på sitt barns kropp är redan en stimulans. Därmed är massage en kvalitetsstimulans från början till slut.

Några försiktighetsåtgärder att tänka på

Att ge en ansiktsmassage till sitt barn kanske är lätt att lära sig eftersom det är en enkel teknik som inte kräver mycket kunskap. Det är dock viktigt att vidta vissa försiktighetsåtgärder så att det aldrig riskerar att skada ditt barn:

 • Vänta med att utföra massagen om ditt barn känner sig obekväm: Om ditt barn är irriterat, hungrigt eller sömnigt måste du först spendera tid med det så att det kan lugna sig. Sedan, när det är mer mottagligt applicerar du ansiktsmassagen.
 • Var försiktig med trycket som utövas av fingrarna: Det är viktigt att hålla händerna avslappnade för att applicera massagen korrekt. Detta ska vara tillräckligt skonsamt för att inte göra ont, men inte så lätt att det inte fungerar.
 • Undvik ögonområdena: Du kan arbeta med ögonkonturen från ögonbrynen och tinningarna till näsroten, men du bör inte trycka direkt på ögonlocken eller ögonen.
 • Tryck inte på skallen: När du applicerar massagen i ansiktet, var försiktig så att du inte trycker hårt på skallen med resten av fingrarna. Kom ihåg att dessa ben fortfarande är väldigt flexibla.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Fernández, Susana Vidal, and Tania Casamitjana Giraldo. Educación para la salud: Un Programa de Masaje Infantil para Familias. RqR Enfermería Comunitaria 7.1 (2019): 55-65.
 • Ramírez, Juan Fernando Gómez. CUIDADOS DEL BEBÉ A TRAVÉS DEL TACTO. GUÍA DEL CUIDADO: 65.
 • MONTOYA, ELENA BERBEL, and REMEDIOS RICO FERRER. “BENEFICIOS DEL MASAJE INFANTIL EN EL DESARROLLO DEL NEONATO.” Avances en la formación y aplicaciones de la actividad física y el deporte inclusivo (2018): 60.
 • Gracia, ML González. Masaje infantil. Medicina naturista 1.2 (2007): 45-62.
 • Membrilla Beltrán, L., C. Ariza Salamanca, and M. I. Martín García. Efectividad del masaje infantil como beneficio en recién nacido a término y pretérmino. Servicio Andaluz de Salud(2018).
 • Carrera Rodriguez, Coral. Eficacia de un protocolo de masaje y cinesiterapia aplicado por los padres en recién nacidos prematuros= Efficacy of a massage protocol and kinesitherapy applied by parents in preterm births.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.