Ge efter för din bebis! Vad säger vetenskapen?

Ge efter för din bebis! Vad säger vetenskapen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ge efter för din bebis! Tveka inte. Ge henne all kärlek som svämmar över i ditt hjärta. Slösa inte bort din tid, lyssna inte på alla som tror sig veta bättre. Den här gången stödjer nämligen vetenskapen dig!

Ta upp ditt barn, omfamna honom, ge massor av kyssar och kramar, vagga honom. Sjung söta små visor och berätta ömma barnsagor för honom. Missa inte denna underbara tid för att skämma bort honom.

Enligt nya studier är det mycket viktigt att uttrycka kärlek och tillgivenhet. Det är bara att ge efter för din bebis och hennes charm.

Vill du veta alla fördelar med att skämma bort ditt barn?

“En mors armar är skapta av ömhet och barn sover sött i dem.”

Victor Hugo

Ge efter för din bebis! Här förklarar vi varför

Ge efter för din bebis: mamma håller sovande baby

Barnet börjar gråta. Omedelbart rusar mamma, moster och mormor till spjälsängen. Vissa vill ge efter för sin bebis tårar. Andra insisterar däremot på en striktare linje: “Plocka inte upp honom, det inte är bra för barnet.” “Han manipulerar dig och, om du ger efter, kommer du att uppfostra en bortskämd bebis”, menar de.

Mamman sitter som i en rävsax. Hur dåligt kan det vara? Hur hemsk är tanken på att låta det lilla barnet gråta, att ignorera honom? Det är också långsökt att tänka på manipulation i en sådan ung ålder. Mer logiskt är att tänka på sitt barn som att ha en medberoende mamma. Vad är bäst för barnet?

Flera specialister inom psykologi och tidig utveckling håller med om detta. Att inte svara på ett barns gråt är skadligt för barnets psykiska och känslomässiga utveckling. I själva verket har det visat sig att brist på fysisk kontakt hos nyfödda kan ha mycket negativa effekter för barnet.

En emotionell anknytning mellan förälder och barn ger barnet trygghet. Något som är grundläggande för dess personliga utveckling. Även om en del vill förneka det måste barnet vara nära sin mamma. Att känna hennes värme och vaggas i hennes armar är att känna sig trygg och omhändertagen.

Fördelar för din bebis med att bli välbehövligt bortskämd

Fördelarna med något så enkelt som att ta hand om och skydda ditt barn är oändliga. Barnet ber bara om kärlek och uppmärksamhet. Om du bara ger ditt barn vad han eller hon kräver och verkligen behöver vinner både barnet och mamman. Tror du inte på det? Titta på vad experterna har kunnat observera:

  • Kramar och omfamningar hjälper till att reglera barnets nervsystem
  • Med kramar får barnets hjärna mer energi
  • Nyfödda utvecklas snabbare om de får hudkontakt
  • Således växer de små bättre och på ett hälsosammare sätt
  • Fysisk kontakt bildar starka anknytningar mellan föräldrar och barn
  • Det formar individuell personlighet
  • Med vad barnet får från sin miljö skapar den lilla sin egen uppfattning om världen
  • Forskarna observerade att de barn som var mer bortskämda blev mer balanserade, uppmärksamma och känsliga vuxna

Barn som tvärtom inte får konstant kärlek av sina föräldrar växer upp med mer stress. Ångest, frustration, rädsla och en grubblande personlighet är egenskaper som definierar barn som saknar kärlek.

“Jag kan vara utmattad, men jag tröttnar aldrig på att krama, kyssa och smeka min bebis. Jag har alltid energi för att fylla mitt andra hjärta med kärlek. ”

-Anonym-

Mammor vinner också på det!

ge ditt barn vad hon behöver: mamma håller baby

För mammor är det också mycket positivt att ge efter för sin bebis. Utöver att barnet får chansen att utvecklas så gott det bara går håller man också barnets kropp och själ friska. Utöver din egen glädje och tillfredsställelse får du samtidigt se ditt barn lyckligt och tillfredsställt.

När allt kommer omkring är kontakten med ditt barn viktig inte bara för ditt barn utan också för dig. Närkontakt hjälper din kropp att producera fler hormoner som stimulerar amningen. Det är inte bara den bästa maten för ditt barn, utan leder även till bättre hälsa för dig.

Alla de hormoner som genereras när du ger efter för och skämmer bort ditt barn har dessutom en tendens att lugna ner dig. Kanske till och med mer än att veta att du gör ditt bästa för den lilla solstrålen som lyser upp dina dagar och nätter.

Bry dig därför inte så mycket om de som säger att “för mycket uppmärksamhet och närhet inte är bra för ditt barn.” Vetenskapen har aldrig kunnat bevisa det, utan tyder faktiskt på det rakt motsatta.

Bevis för detta är bland annat kängurumetoden. Så ge efter för din bebis! Det är det viktigaste du kan göra för ditt barn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.