Hur lär man barn att packa för semestern?

Älskar din familj att resa? Kolla in dessa enkla tips om hur du lär barnen att packa för semestern, och tillämpa dem på din nästa resa.
Hur lär man barn att packa för semestern?
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

”Mamma, du la inte mina gula stövlar i resväskan!” ”Pappa, jag saknar min leksak!” Hur många gånger har du hört sådana kommentarer under en resa? Nu är det dags att lära barn hur man packar för semestern.

Det är fördelaktigt för alla om dina små utför vissa hushållssysslor som är lämpliga för deras ålder, samt att du ger dem möjligheten att fatta beslut om dem. Detta uppmuntrar deras autonomi och oberoende, vilket kommer att bli avgörande även inom andra aspekter av deras liv.

En av de uppgifter som kan hjälpa dem att lära sig att fatta små beslut i vardagen är att packa resväskan när de åker på familjeresa. När du organiserar nästa semester, ge då ditt barn ansvaret att välja vad som ska tas med, och hur det kan ordnas och ges plats.

Din uppgift blir att övervaka och vägleda dem med hjälp av förslag som vi delar med oss av nedan.

”Ingenting utvecklar intelligensen så mycket som att resa.”

-Emile Zola

Tips för att lära barn hur man packar för semestern

Dagen är här! Det är bara några timmar kvar innan avfärd till ditt valda resmål, det är dags för barnen att packa sina bagage. Här följer stegen för att lära dem hur man förbereder sig.

En familjepackning för semestern.

Ryggsäck eller resväska?

Beroende på vilken typ av resa du ska göra, förklara för barnen vilket format som är lämpligast just för dem.

Om du ska campa eller åka ut på landet, då är en ryggsäck eller en kappsäck mer praktisk att bära. Om du ska resa med flyg eller tåg, vilket innebär att gå genom flygplatser och stationer, då kommer en resväska med hjul att vara bekvämare att bära. Dessutom kommer den att hålla finkläderna snyggare.

Gör en packlista

Några dagar innan det är dags; kolla väderprognosen för semestermålet och gör tillsammans en lista över kläder och accessoarer att packa.

På så sätt lär du ditt barn att vara proaktivt och att göra en enkel checklista, en vana som kommer att vara mycket användbar vid andra tillfällen i livet.

Dela förberedandet av resväskan

Eftersom det här är första gången dina barn tar på sig den här uppgiften är det viktigt att inte överväldiga dem. Hjälp dem därför att fragmentera innehållet och ge dem bara ett område att organisera.

Möjliga indelningar är kläder, hygienartiklar, skor eller leksaker. Till exempel, om du tilldelar dem hygienartiklar och de gör det på rätt sätt samt är entusiastiska över uppgiften, då kan du fortsätta och be dem att separera skorna de ska ta med, och så vidare.

Organisera resväskan

I det här skedet finns det flera saker att lära dina barn som de bör tänka på när de sätter ihop sitt bagage:

  • Ordning: allt innehåll i resväskan måste vara snyggt sorterat.
  • Effektivitet: använd alla fack och fickor.
  • Renlighet: använd påsar för att separera smutsiga föremål, såsom skor och hygienartiklar, eftersom dessa kan fläcka av sig på resten av innehållet.
  • Kapacitet: förklara att resväskan eller ryggsäcken har en begränsad kapacitet och att alla saker de vill ta med måste få plats i den.

Låt dem packa ihop resväskan

När allt redan är separerat och med de angivna indikationerna, låt dem då packa sin ryggsäck eller resväska. Beroende på deras ålder kommer de att behöva mer eller mindre hjälp.

Gör den sista kontrollen innan du stänger resväskan

Ta en titt på listan och kolla med ditt barn att ingenting har glömts bort, att allt är snyggt och att resväskan faktiskt kan stängas!

Ett extra tips för att välja kläder

Det enklaste sättet att välja vilka kläder du ska ta med, det är för det första att veta hur vädret kommer att bli och vilka aktiviteter som planeras på destinationen.

Baserat på detta, be dina barn att välja en outfit för varje dag, inklusive underkläder, byxor, skjorta och jacka. Om det behövs, packa två jackor och lämpliga skor för platsen i fråga.

Be dem att ordna kläderna på sin säng och kontrollera tillsammans om deras val är lämpliga samt om ni märker att något behöver ändras, förklara i så fall anledningarna och ge dem möjligheten att välja något annat.

En bild av en flicka som rider en resväska i luften, omgiven av semesterobjekt.

Att packa för semestern: en ny lärdom för barn

Att packa en resväska handlar inte bara om det. Det handlar även om att samarbeta med familjen så att mamma och pappa inte belastas med allt arbete inför en resa.

Denna färdighet, som verkar trivial, kan ge barnen användbara lärdomar som kan bli tillämpade på andra uppgifter. Till exempel förmågan att planera, organisera och prioritera. Det kommer också att öka deras självförtroende och självkänsla, deras vilja att utmärka sig och deras ansvarskänsla.

Nu när du vet hur man lär barn att packa för semestern, och du vet att den här aktiviteten är nyttig för dina barns känslomässiga utveckling, då är det bara att börja planera din nästa familjeresa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.