En god förälders 14 uppgifter

En god förälders uppgifter börjar redan innan det att barnet föds. I dagens artikel nämner vi några av de ansvarsområden du kommer att ha.
En god förälders 14 uppgifter
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En god förälders uppgifter börjar från det ögonblick du tänker på att bli gravid. När du uppfostrar dina barn kommer du möta många svårigheter och stressiga situationer, men det är värt det eftersom du då lär känna den mest uppriktiga kärleken i världen.

Det finns ingen absolut instruktionsbok då det kommer till att vara mamma eller pappa, men tipsen vi ger dig nedan hjälper dig att komma ihåg några grundläggande uppgifter genom vilka dina barn drar nytta.

Vilka är några av uppgifterna för en god förälder?

1. Uppskatta tiden med dina barn. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt tiden går när dina barn väl har fötts. Kom ihåg att tiden du har med dem är kort och du bör värdesätta varje sekund. Tillbringa så många stunder med dina barn som möjligt och, när du gör det, håll dig borta från saker som distraherar dig från dem.

2. Dela ansvaret med din partner. Nyckeln är att göra föräldraskapet till en upplevelse där ni delar er tid och kompletterar varandra med det ni gör bäst. Engagera dig i allt för att ge dina barn den kärlek och omsorg de behöver.

3. Visa dem din kärlek. Även om detta kan ses som ett självklart råd så reserverar många föräldrar denna känsla och visar den inte. Få dem att känna sig älskade vid varje tillfälle du kan, och oavsett omständigheterna.

4. Lär dem att fatta beslut. Kanske är det lättare att definiera vad du vill att deras liv ska vara, men att lära dem att välja sina egna vägar är en färdighet som kommer att vara till nytta för dem under hela deras liv. Styr dem och sätt gränser, men låt dem också bestämma själva då det är möjligt.

5. Kom alltid ihåg vikten av tålamod. Som förälder kan många situationer göra en vansinnig, men att kontrollera ens reaktioner är en dygd som utvecklas genom tålamod. Ta ett djupt andetag, slappna av och fortsätt med ditt liv för att bli till en förebild i självkontroll.

6. Ha kul. Ett gott sinne för humor är en gåva som du ger till dina barn. Var inte rädd för att skämta om dig själv när du delar tid med dina barn. Roliga ögonblick värdesätts och lagras i era minnen för alltid; hitta den roliga sidan av varje situation.

En lycklig familj poserar för en bild.

7. Läs med dem, och för dem. Det spelar ingen roll om denna vana blev ingjuten i dig eller inte. Läsningen är en gåva som du ger dina barn för livet och som hjälper dem att utveckla sina kognitiva och sociala färdigheter. Ta några minuter varje dag för att dela en berättelse med dem.

8. Låt dem njuta av att leka. Många människor underskattar värdet av lekandet utan att inse att det är under dessa ögonblick som barn utvecklas i alla sina dimensioner. Ersätt TV:n och datorspel med en trevlig stund av lekar, sociala spel och hantverk.

9. Stimulera deras fantasi. Ett allvarligt misstag vi vuxna gör är att lamslå våra barns kreativa förmågor. Låt barnen få vara kreativa med elementen omkring dem, låt dem spela rollspel, hitta på berättelser och släppa lös fantasin.

10. Var bestämd när du sätter gränser. Den största demonstrationen av kärlek som du kan ge dina barn är att lära dem värdet av respekt och bildandet av goda värderingar. Som förälder måste du fastställa regler och tillämpa dem så att barnen, när de växer upp, blir till vuxna som är utbildade, ärliga och kapabla individer som gör samhället till en bättre plats.

En familj som dricker apelsinjuice i köket.

11. Var en förebild inom de dygder du förespråkar. Barn lär sig alltid av de exempel som du ger. Som deras förebild bör du tänka på vilka beteenden du förväntar dig av dina barn och börja omsätta dem i praktiken. Reflektera över vad du vill att dina barn ska se och vara när de växer upp.

12. Behandla varje medlem i din familj med respekt. Kränkande beteenden och skrik är beteenden som dina små kommer att härma. Respektlöshet skapar osäkerhet och känslomässiga problem som kan vara livet ut.

13. Lär dem hur man är självständig. Stanna vid deras sida men ge dem friheten att göra saker själva. Ge dem först små ansvarsområden och öka gradvis svårighetsgraden så att de till sist kan klara sig själva.

14. Låt dem vara vad de är. Personlighet är en aspekt som du inte bör försöka modifiera för att passa dina förväntningar. Ge dem det utrymme de behöver för att deras personliga egenskaper ska växa fram och mogna.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.