Rädslor en nybliven mamma kan känna
En av de största utmaningarna en kvinna ställs inför i hela sitt liv är förmodligen att föda barn och bli mamma. Det innebär att man upplever oändligt stora och omvälvande känslor. Men de rädslor en nybliven mamma känner är också otaliga. Man har oftast många frågor om hur eller vad som är det rätta sättet att ta hand om, utbilda och uppfostra sitt första barn.
Tänk nu om en nybliven mamma kunde tänka på sina rädslor, inte som en förlamande rädsla, utan som en av livets stora utmaningar? Det gör det förmodligen lite lättare att hantera rädslorna och övervinna dem på ett konstruktivt sätt.
Det stora äventyret att vara en ny mamma och rädslorna som följer med det
Att läsa artiklar, böcker, söka på internet, gå på kurser och seminarier och lyssna på råd från kvinnor som redan har barn är vad blivande mammor brukar göra. Ibland utan uppehåll. Men detta är inte nödvändigtvis bra. Ju mer information du har om moderskap, desto lättare är det nämligen att bli stressad. All denna information kan provocera fram mer nervositet och rädsla.
Uppenbarligen är en av de största rädslorna en mamma möter med en nyfödd kopplad till hennes barns hälsa, säkerhet och överlevnad. Så när barnet bara har levt en kort tid är de rädslor en nybliven mamma känner nästan alltid relaterade till att göra rätt och ge sitt lilla barn den rätta grundläggande vården.I slutändan kommer alla mammor att oroa sig. Hon kommer att tvivla på hur hos ska mata och sköta hygienen på sitt barn. Hon kommer att vara orolig över hur hon ska reagera i situationer som är typiska för ett nyfött barn, som vid kolik, förstoppning och till och med kvävning.
Att känna rädsla som nybliven mamma är normalt
Det bör noteras att vi använder ordet rädsla eftersom detta enligt många experter är en del av arbetsbeskrivningen för föräldrar. Det är en rädsla som faktiskt kan vara sund, i alla fall om den är kopplad till en känsla av ansvar och engagemang som föräldrar.
Förutom alla tvivel angående ett nyfött barns fysiska välbefinnande finns det andra vanliga rädslor som många nyblivna mammor delar. Dessa rädslor och bekymmer är till stor del relaterade till ett fåtal aspekter, främst hur och vilka beslut de ska ta för att utbilda och uppfostra sitt första barn.
Vanliga rädslor inför att uppfostra sitt första barn
- Hitta den rätta balansen mellan att vara tillåtande och strikt.
- Sätta gränser: Hur, när och på vilket sätt man ska sätta dem.
- När och hur man ska ta upp komplicerade ämnen, som sex, droger och alkohol.
- Vid vilken ålder man ska låta barnen komma åt och använda sociala medier. Dessutom vill man utbilda dem så att de använder dessa säkert och ansvarsfullt.
- Hur man kontrollerar, delar och deltar i deras sociala kretsar och relaterar till deras nära vänner utan att de skäms eller att man invaderar deras privatliv.
- Hur man införlivar värderingar som solidaritet, empati och tolerans. Andra viktiga värderingar inkluderar entreprenörskap, arbetsmoral och en önskan att utmärka sig.
- Vad man ska göra och hur man ska agera som föräldrar och hur man lär barnen att agera i obekväma situationer som mobbning. Det här gäller både om de är offer eller om de är de som mobbar.
- Hur man uppmuntrar deras engagemang för studier. Man vill även stödja dem i deras behov av självständighet.
- Hur man kan vara nära sina barn, men samtidigt inte kväva dem. Hur man får dem att vilja vara nära oss föräldrar och inte skapa avstånd.
- Få barnen att vara öppna och kunna prata med vuxna. Särskilt om ämnen som kärlek, deras rädslor eller eventuella osäkerheter.
- Vad man ska göra och hur man hanterar disciplin och lydnad. Hur man hanterar sina förväntningar på hur barn ska uppföra sig. Vi vill att de ska göra vad deras föräldrar säger till dem, även om de inte vill det i stunden. Samtidigt vill vi att de ska lära sig att tänka självständigt.
“Att vara mamma betyder att upptäcka en rädsla som du inte visste existerade och känna en styrka som du inte visste att du hade.”
Rädslor för en nybliven mamma kan omvandlas till utmaningar och insikter
De mammor som redan har viss erfarenhet vet att det inte finns några manualer om hur man är en bra mamma. Man kan bara lära sig detta genom att göra misstag. Så småningom kommer du att hitta rätt i varje steg på vägen. Det enda som är värt att sträva efter är att lägga all din kärlek, engagemang och tålamod i att uppfostra ditt barn.
Att jämföra sig med andra mammor är helt enkelt inte bra. Det är inte heller bra att ta råd från främlingar. Det bästa man kan göra är att ta det råd och den information man får och anpassa detta till både sitt eget och sitt barns individuella situation och personlighet. Detta hjälper dig att skapa en unik relation med ditt barn. Man får aldrig glömma omständigheterna och det större sammanhanget i vilket en kvinna blir mamma.
Den stora hemligheten ligger i att lita på sig själv. Det gäller att förstå att den lilla människan som kommer till världen är lika unik som det band som ni kommer att knyta mellan er.
Det är så du kommer att kunna förvandla din förlamande rädsla till utmaningar och insikter baserade på djup reflektion om hur du kan uppfostra ditt första barn.
Den här artikeln kan kanske intressera dig…
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Iza Gutiérrez, A. B. y Hidalgo Ugsha, O. M. (2017). Cuidado del recién nacido dirigido a madres primerizas (Bachelor’s thesis, LATACUNGA/UTC/2017). Recuperado de http://repositorio.utc.edu.ec/bitstream/27000/3990/1/T-UTC-0357.pdf
- Vara, Y. G. (2020). Educar sin miedo a escuchar: claves del acompañamiento respetuoso en la escuela y la familia. RBA Libros. Recuperado de https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=CuLNDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT2&dq=c%C3%B3mo+educar+a+un+hijo+miedos&ots=EYzhJVfEKr&sig=G5rEhBz78i0-e7ARrQhbZAmvVvo#v=onepage&q=c%C3%B3mo%20educar%20a%20un%20hijo%20miedos&f=false
- Espeche, M. (2011). Criar sin miedo. Aguilar. Recuperado de https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=jnFlMV2ahW4C&oi=fnd&pg=PT5&dq=c%C3%B3mo+educar+a+un+hijo+miedos&ots=2aMVvyu9y6&sig=u7OMF2_k148-tM9OcOrqrJ3csCg#v=onepage&q=c%C3%B3mo%20educar%20a%20un%20hijo%20miedos&f=false