Tricks för att lugna en bebis med kolik

Barnets långvariga gråtande och skärande skrik kan säkert stressa dig om du inte kan lugna ner och trösta det. Därför har vi samlat ihop några idéer kring hur du lugnar en bebis med kolik.
Tricks för att lugna en bebis med kolik

Senaste uppdateringen: 05 april, 2019

Nyfödda kan ha kramper och upprörda magar och de är några av föräldrarnas största bekymmer. Det är viktigt att känna igen symtomen och agera därefter för att lugna en bebis med kolik.

Under de första tre månaderna i livet utsätts barn för många magproblem. Trots detta vet det vetenskapliga forskarna inte exakt vad som orsakar dem.

För att hjälpa dig att identifiera symptomen hos en bebis med kolik och för att ta reda på hur du lugnar dem, har vi ställt samman några metoder nedan.

Vad innebär kolik?

Specialister inom pediatrisk medicin definierar kolik som långvarig gråt hos spädbarn under tre månader och gråten har ingen uppenbar orsak. Det är kopplat till en eventuell omogenhet i matsmältningssystemet som orsakar magbesvär. Men det kan även bero på allergier eller matintoleranser.

Forskning på kolik är fortfarande mycket tvetydig. Forskare kan hitta en orsak i endast 5% av fallen. Trots denna osäkerhet finns det möjliga orsaker:

Synliga symptom hos en bebis med kolik

De gastrointestinala symptomen kopplade till kolik är:

  • Långa episoder av högljudd gråt. De börjar vanligtvis mot slutet av dagen och inträffar minst tre gånger per vecka.
  • Barnen brukar röra på sina kroppar på konstiga sätt. De knyter sina nävar hårt och deras ansikte uttrycker rädsla. Deras bukområde känns hårt och benen är böjda upp mot deras torso.

spädbarn gallskriker

Tricks för att lugna en bebis med kolik

Följande tips syftar till att lindra eventuella kramper hos barn som har sitt ursprung i gastrointestinala problem. Det enda sättet att veta är dock att fråga din läkare.

Vi rekommenderar att du frågar din barnläkare om vad den verkliga orsaken till att bebisen gråter är.

Om amning

Om du ammar din bebis är det en bra idé att undvika mat som broccoli, blomkål, brysselkål eller vitkål. De är förknippade med magont eftersom de kan orsaka gaser. Av samma anledning bör du äta mindre kryddor och starka rätter.

Kolik är kopplat till en eventuell omognad i deras matsmältningssystem som orsakar magbesvär.

Å andra sidan, om du matar din bebis med ersättning i en nappflaska, kom ihåg att du måste ha rätt proportioner av pulver och vatten. Följ exakt vad din barnläkare rekommenderar dig.

De vet hur mycket som passar till ditt barns ålder och behov. De rekommenderar också att du inte byter märke på ersättningen utan att först kontrollera med din läkare.

Det finns några steg du kan ta. Du kan hitta ersättningar som är anti-reflux som bekämpar aerofagi. Som du ser finns det många resurser du kan använda för att hitta information som hjälper ditt barn.

Ytterligare åtgärder

Det finns andra saker du kan göra för att hjälpa din bebis. Några sätt att lindra obehag hos en bebis med kolik är:

  • Få alltid ditt barn att rapa efter att han eller hon har ätit. Se till att det göra det tillräckligt många gånger.
  • Massera försiktigt magen i en medurs riktning. Du kan använda babyolja. Om du gnuggar dina händer först blir de varma innan du masserar din bebis. Detta kan få honom eller henne att känna sig lugn och nöjd.
    spädbarn får massage
  • Prova med ett varmt bad. Detta kan hjälpa din bebis att känna sig mer avslappnad och rofylld. I sin tur kan det ha lugnande effekter att bara vara i vattnet. Varmt vatten hjälper till att lugna både barn och vuxna, så varför inte testa att ta ett bad tillsammans.
  • Placera din bebis i vertikalt läge med hjälp av en speciell stol. Du kan också hålla den i dina armar. Denna position hjälper barnen att få ut gaser och lugnar dem.

Slutligen vill vi varna dig om farorna med att använda farmakologiska läkemedel. Förutom att det inte finns några bevis på att de är effektiva kan de orsaka allvarliga hälsoproblem. Därför är det bättre att alltid rådfråga din läkare innan du börjar med något läkemedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Zeevenhooven J., Brown PD., L’Hoir MP., Weerth C., et al., Infant colic: mechanisms and management. Nat Rev Gastroenterol Hepatol, 2018. 15 (8): 479-496.
  • Gelfand AA., Infant colic. Semin Pediatr Neurol, 2016. 23 (1): 79-82.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.