WAY-metoden: avsluta jakten på att bli en perfekt mamma

Sluta upp med att försöka vara en perfekt mamma och hitta lyckan i din familj med WAY-metoden. Vi berättar mer i följande artikel.
WAY-metoden: avsluta jakten på att bli en perfekt mamma
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Har du någonsin befunnit dig i en situation där dina barn vill göra en sak, som att sjunga en svår sång, medans du har hittat en annan lättare visa som låter dem sjunga utan misstag? Du kanske tar beslutet med dem i åtanke, men det gör det inte rätt. Missa inte WAY-metoden, ett sätt att lämna jakten på perfektion.

För dina barn, är du redan perfekt, även med alla dina brister, och det är det magiska med moderskapet. Att beordra dina barn att göra saker på ett auktoritärt sätt så att de lyder fungerar inte alltid. Eller om det gör det, fungerar det ofta bara på kort sikt.

I den meningen är det viktigt att förstå att det är bättre att resonera med dina barn och ge dem alternativ. Även om din avsikt som mamma är att skydda dem från frustration.

En mamma som läser för sitt barn.

Försök inte vara den perfekta mamman

Försök inte vara den perfekta mamman eller vilja göra saker perfekt med dina barn. Och kräv inte heller perfektion av dem. Se upp för reaktiva mönster.

Sådana mönster är ibland uppenbara men för det mesta dolda, de får oss att bete oss på ett sätt vi inte vill. Till exempel skrika på våra barn, försöka kontrollera våra partners eller bli alltför stressade på jobbet.

Vi agerar på ett sätt som skadar och gör andra besvikna, och värst av allt är att vi förråder oss själva. Istället för glädjen och tillfredsställelsen av att klara allt, så fokuserar vi på att vi har mer att göra. Trycket och pressen tar över våra liv och som ett resultat orsakar det stress, ångest, oro och rädsla.

Hitta den lycka du förtjänar utan att vara en perfekt mamma

Kan vi få den lycka vi vill ha? Ja. Problemet är inte att vilja vara den bästa på alla områden i våra liv. Problemet är den ovilja som kommer i vägen. Vi vill inte ha fel. Vi vill inte heller göra misstag. Och vi vill särskilt inte vara ofullkomliga.

Du kan ta bort det negativa mönstret och undvika allt som går fel i ditt liv genom att hålla det ovanstående i åtanke medan du följer WAY-metoden. WAY står för What About You?. Hjärnan kan tränas för att bete sig och fungera på ett mer lyhörd och effektivt sätt. Den kan också utbildas för att bryta gamla reaktiva mönster och dåliga vanor, till exempel det perfektionistiska superkvinnansyndromet.

Följ WAY-metoden

Eftersom du inte kan ändra det du inte kan se är det viktigaste första steget att se vad som händer i ditt liv. Vilka aspekter behöver du fokusera på för att förbättra din livskvalitet och även ditt familjeliv? Dina barn kommer att tacka dig för det och du kommer att leva ett lugnare, mer avslappnat liv. Här är fem sätt att komma igång:

  1. Lär dig hur din hjärna lurar dig. En gång om dagen, försök att se hitta en “ovilja”. Leta efter de små stunderna, till exempel “jag vill inte vänta i kö i mataffären” eller “jag vill inte bråka med mina barn idag”.
  2. När du hittar en “ovilja”, titta på allt du känner, från mild irritation till frustration, otålighet och ilska. Kanske till och med ångest. Hitta dina känslor för att identifiera dem så att du kan förstå vad som händer med dig.
  3. Se hur din hjärna ger dig en reaktion på din ovilja. Till exempel att vilja skrika på någon och argumentera med dem i ditt huvud. Det bästa du kan göra är att erbjuda dig själv hjälp så att du kan gå vidare och ta hand om situationen.
    En mamma går i skogen och håller sin leende bebis.
  4. Upptäck hur ofta du vill kontrollera allt och alla. Se hur det får dig att reagera överdrivet eller felaktigt, eller genom att övertyga andra om att se saker på ditt sätt. Är det verkligen nödvändigt och bra för dig och andra?
  5. Reflektera över hur ofta du har rätt och observera hur din rättvisa undergräver din lycka. Det är viktigt att lära sig välja sina strider. Vid många tillfällen är det bättre att ha sinnesro än att ha rätt. Fortsätt och ha rätt om du tycker att det är viktigt. Men lägg också märke till hur ditt behov av att ha rätt ofta är kostsamt genom frustration, ilska, ångest och en överdriven vilja att ha allt under kontroll.

Slutsats

Lycka är att få vad du vill. Och det du verkligen vill är att finnas och kunna agera i ditt liv, snarare än att reagera hela tiden. När du följer den här metoden inser du att livet är lättare än du tror. Din familj kommer att tacka dig för det.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.