Jag är ingen perfekt mamma men vet vad som är viktigt

Samhället sätter etiketter på oss från det ögonblick vi anländer till världen. Vi är döttrar, systrar, partners, vänner, hårt arbetande, starka, vackra, modiga och ibland även utsatta och inte perfekta. Att vara en kvinna innebär att man måste ta ställning till en mängd olika etiketter. Men den som räknas mest är den vi använder för att definiera oss själva. Det som vi vet är viktigt.
Jag är ingen perfekt mamma men vet vad som är viktigt
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 19 mars, 2019

“Jag är en mamma.” Detta är utan tvekan den definition som ger mest stolthet. Men när vi uttrycker det känner vi också äkta ödmjukhet. Detta av en mycket enkel anledning: Ingen är en perfekt mamma, men trots detta vet vi att det är en viktig roll.

Moderskap är en process med kontinuerlig utveckling där vi aldrig slutar lära oss nya saker. En process i vilken vi måste få göra vissa fel och korrigera dem. Där vi alltid är mottagliga för våra barns behov.

Jag skulle vilja vara en perfekt mamma, men jag är för upptagen med att uppfostra mina barn.

-Jane Sellman-

Vi är också kvinnor som har lärt oss att älska oss själva. Vi är mammor som har mycket tydliga prioriteringar. Prioriteringar som vi har fått eftersom vi har gått igenom en rad situationer, stunder och svårigheter som vi kan reflektera över och lära oss av.

Allt detta ger oss en enastående verktygslåda, ett mervärde som känns men inte syns, som bara uppfattas. En uppskattning för det som är viktigt.

Med allt detta vill vi göra det väldigt enkelt. För bortom vad samhället säger om kvinnor och de etiketter som de använder för att placera oss i små fack, finns det bara en åsikt som räknas: vår egen.

Du är ingen perfekt mamma, men du är VIKTIG

Jag är en mamma, även om jag inte är perfekt

Carl Gustav Jung sa i hans böcker att alla människor är födda med en medfödd förmåga att känna igen våra mödrar. Det vi hoppas att hitta hos henne är inte bara mat, utan även skydd, tillgivenhet och omvårdnad.

Jung definierade denna naturliga instinkt som en del av vårt kollektiva omedvetna. Som ett lärande som vi alla delar som en art. Så snart vi är födda söker vi efter den här signifikanta rollen. Det är det som är viktigt.

  • Trots det faktum att förekomsten av denna psykiska väv där de klassiska arketyperna hos den schweiziska psykiatern och vårt kollektiva omedvetna, har detta inte kunnat bevisas vetenskapligt. Men neurovetenskapen berättar för oss att barn har den naturliga förmågan att kunna känna igen sin mamma och att de förstår att deras överlevnad beror på henne.
  • Det är dock uppenbart att faderns roll är lika viktig och betydelsefull. Men barnets hjärna är intimt kopplad till modern. Därför är de första upplevelserna, det första intrycket baserat på en trygghet och meningsfull anknytning till modern. Den garanterar utan tvekan barnets riktiga utveckling och känslomässiga stabilitet.
Jag är en mamma, även om jag inte är perfekt

Så, du bör inte tveka ett ögonblick på din betydelse som en mamma. Du kan ha fel och brister i andra avseenden. Du kan vara ofullkomlig i många områden av ditt liv. Men för den lilla varelsen som just blivit född är du allting. Du är hans värld, hans näring, den som värmer hans hud. Den han känner sig trygg hos och hans bästa tillflykt.

Ofullkomliga mammor som bor i verkliga världar

Det finns en bok som är lika underhållande som sin titel: “Imperfect Mom: Candid Confessions of Mothers Living in the Real World” av Therese J Borchard.

I det kan vi läsa om anekdoter och situationer så komplicerade, roliga och desperata som många mammor och pappor kommer att kunna känna igen sig i.

En berättelse handlar om författarens egen son, som då han bara var 4 år, puttade ner ett annat barn i havet. Den andra pojken, bara 5 år gammal, blev ordentligt blöt. I den stunden gick Therese J Borchard från att vara den idealiska mamman till att vara modern till en “liten psykopat”.

De märkte henne länge tills hon lyckades återfå sin status som en bra mamma i de berörda föräldrarnas gemenskap. De som inte kunde förstå sig på en 4-årings beteende.

Aldrig i ditt liv hittar du ömhet större och mer osjälvisk än hos din mamma.

-Honoré de Balzac-

Boken berättar också om skuldkänslorna som vi ibland har för att vi inte kan tillbringa mer tid med våra barn. Den tar upp varför vi ibland ger efter för deras tjat och köper dem vad de ber oss om eller lagar något onyttigt på kvällen när de kräver det.

mamma håller barn på soffan


Du vet vad som är viktigt

De är vardagliga händelser där vi ibland kommer att tvivla på oss själva, där vi ser oss som dåliga mödrar. Faktum är att varje handling, varje uppgift, all oro och i stort allt vi gör, är uteslutande en reaktion på den oändliga och oföränderliga kärleken vi är uppfyllda av. För innerst inne vet vi vad som är viktigt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.