Jag är tacksam för moderskapets kaos

Om du är en mamma vet du allt om moderskapets kaos. Idag kommer vi att dela med oss av alla anledningar till att du kan vara tacksam för det.
Jag är tacksam för moderskapets kaos
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vi vet alla hur det är att behöva ta djupa andetag titt som tätt under dagen, även om inget dåligt har hänt. För vissa av oss beror det på att vi utövar medveten reflektion och andning. Men för andra beror det på att kaoset i moderskapet är utmattande.

Barn, partner, arbete, hemliv, familj, husdjur och tusen andra ansvarsområden kräver vår uppmärksamhet varje dag. Ibland känns det som för mycket att bära på egen hand. Ditt liv känns kaotiskt, som om det inte finns någon ordning, och du är alltid utmattad. Om du är mamma vet du vad vi menar när vi pratar om moderskapets kaos.

En mamma och hennes barn.

Moderskapets kaos

Om du tar ett steg tillbaka och glömmer din utmattning för ett tag kommer du att inse att det finns mycket skönhet i moderskapets kaos. Om du stannar upp och tänker på vad det innebär, blir du överväldigad. Moderskap är så mycket mer än bara ditt dagliga liv.

Du kommer att inse att du är tacksam över att ha en korg full av små byxor och t-tröjor med choklad, gräs och smutsfläckar. Alla dessa saker betyder att dina barn är friska och älskar att leka och bli smutsiga.

När du går tillbaka och tittar på ditt kök fullt med rätter kommer du att känna dig tacksam över att din familj har mat att äta. Även om det ibland går dig på nerverna känner du dig tacksam för de oändliga “varför”-frågorna. Dessa frågor innebär att dina barn är nyfikna på världen.

Dessutom kan du vara tacksam för läkarbesök eftersom det betyder att du har tillgång till vård. Du kan vara tacksam för ett stökigt hem eftersom det betyder att din familj har någonstans att bo.

En lång lista med tack

Och nu när du har börjat tänka på allt du är tacksam för kanske du inser att listan faktiskt är mycket längre än du förväntat dig. Vilka andra aspekter av moderskapets kaos kan du känna dig tacksam för? Här följer några exempel:

 • När dina barn visar saker är det för att de vill att du ska vara en del av deras liv.
 • Du kan känna tacksamhet över att dina barn vill vara vid din sida hela tiden.
 • Om varken dina barn eller din partner inser att du stylat ditt hår annorlunda beror det på att de alltid tycker att du är vacker.
 • När du är stressad på jobbet beror det på att det betyder att du har ett jobb som hjälper dig att försörja din familj.
 • Du kan vara tacksam för de kläder du har och de du kan köpa till dina barn.
 • När du ser dig omkring i ditt stökiga hem och vet att det är fullt av liv och konstant rörelse.
 • Om du inser att det inte finns tillräckligt med timmar under dagen för att göra allt, kan du vara tacksam över att kaoset i moderskapet håller ditt liv fullt.

Du kan också känna tacksamhet för moderskapets kaos när…

 • Du känner dig nostalgisk när du tänker på de vänner du vill träffa snart. Det betyder att du har vänner du älskar och som älskar dig tillbaka.
 • Dina barn pratar med dig eftersom det betyder att de har personlighet och självförtroende för att känna sig trygga nog att säga ifrån. Även när de pratar med dig är de alltid respektfulla och empatiska.
 • Du inser att dina barn behöver dina kramar och kyssar eftersom de vill må bättre. Det enda sättet de kommer att må bättre, fysiskt och känslomässigt, är om du tar dem nära dig.
 • Det känns bra när dina föräldrar ringer dig tre gånger under helgen för att påminna dig om att undvika förkylningar. Det betyder att du har föräldrar som fortfarande vill ta hand om dig.
Mamma njuter

Slutsats

Som du kan se finns det så många anledningar till att vara tacksam för moderskapets kaos. Hemligheten är att se skönheten i kaoset. Genom att göra det kommer du att märka de små detaljerna som gör dig och din familj så lyckliga. När du märker dem har du hittat nyckeln till lycka i ditt liv.

Raseriutbrott, oordning och kaos kommer inte alltid att vara en del av ditt liv. Och när du tar ett steg tillbaka kommer du att inse hur tacksam du är för att de är en del av ditt liv nu. Du vill inte att tiden ska gå eftersom du inser hur viktigt familjelivet är för dig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.