Hur man effektivt kan ta bort fläckar från barnkläder

Om man har ett livligt barn som ofta smutsar ner sig kan det bli svårt med tvätten. Dessa husmorsknep kommer hjälpa dig ta bort fläckar och få kläderna att se som nya ut.
Hur man effektivt kan ta bort fläckar från barnkläder
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om du undrar hur man kan ta bort fläckar från barnens kläder så läs dessa tips. De kommer spara dig både tid och pengar i det långa loppet.

Det kan vara svårt att få barnen att inte smutsa ner sig, men detta är en del av barndomen. Smuts på barnens kläder är ett tecken på att de utforskar sin omvärld.

Oavsett om fläckarna är gamla eller nya så kommer dessa husmorsknep att hjälpa dig. Du kan också använda dem för att få kläderna att se nya ut igen. Dessa tekniker är inte bara bra för barnens kläder; de fungerar lika bra för dina egna.

Ta bort fläckar från barnens kläder med husmorsknep

Talkpuder

Talk fungerar bra för att ta bort fläckar från sås och olja. Strö bara på lite talkpuder på fläcken och vänta på att det ska absorbera fettet.

Därefter tvättar du plagget som vanligt med varmt vatten och ett bra tvättmedel.

Fläck på kläder.

Citronjuice

Citronjuice innehåller substanser som tar bort fläckar från barnkläder. Om ditt barn har fläckat ner sin skjorta med smuts så kan du droppa några droppar citronjuice på fläcken.

Låt sedan skjortan torka i solen och tvätta därefter som vanligt.

Ett barn som inte leker är inte ett barn, men en man som inte leker har för alltid tappat bort det barn som levde inom honom och han kommer sakna honom oerhört.”
Pablo Neruda

Vinäger

Du kan lägga till lite vinäger i tvätten för att kläderna ska se bättre ut. Häll 1 dl vinäger i facket för sköljmedel. Du kommer märka resultat direkt.

Du kan också lägga kläder med fläckar i vinäger. Detta kommer ta bort fläckar som orsakats av mat och deodorant.

Väteperoxid

Detta fungerar även för svåra fläckar. Blanda väteperoxid med lite tandkräm (inte gel-typen).

Rör om blandningen ordentligt och gnugga in det på plagget med hjälp av en mjuk trasa. Låt det verka under 30 minuter innan du sköljer av.

Bikarbonat

Bikarbonat är bra för att rengöra väggar, golv och badkar. Det fungerar även bra på barnens kläder. Det är också billigt och enkelt att hitta i affären.

Bikarbonat kan ta bort fläckar från barnens kläder, göra tygerna mjukare och ta bort odörer.

Blanda vatten och bikarbonat och gnugga detta på plagget. Du kan också lägga några skedar bikarbonat tillsammans med tvättmedlet nästa gång du tvättar.

Bordssalt

Om fläcken fortfarande är våt så kan man använda bordssalt för att suga upp vätskan. När saltet har torkat borstar du av det och tvättar sedan plagget.

Om du har kläder som bleknar då man tvättar dem så kan du lägga i lite salt i tvätten för att bevara färgen.

Tandkräm

Man kan också använda tandkräm för att ta bort fläckar från barnens kläder. Se till att du inte använder gel-varianten.

Gnugga lite tandkräm på fläcken med en ren tandborste. Låt det verka under några minuter och tvätta sedan med en våt trasa.

Barn som äter choklad.

Schampo

Du kan använda schampo för att rengöra kuddar. Över tid så kommer fett och olja från ditt hår och din hud att samlas på kuddarna.

Löddra in tyget med ditt vanliga schampo. Låt det verka under några minuter och skölj sedan av som vanligt.

Dessa husmorsknep kommer hjälpa dig att ta bort fläckar från barnens kläder och hålla hela garderoben i toppskick. Tänk också på att välja skonsamma tvättmedel när du tvättar barnens kläder.

Med dessa tips kommer du inte längre behöva oroa dig över fläckar!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.