9 vanor hos lyckliga mammor

I den här artikeln tittar vi på några vanliga vanor hos lyckliga mammor som du kan inkludera i din rutin.
9 vanor hos lyckliga mammor
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Familj och arbete kan slita på oss. Det händer också mammor. Vi kan dock lägga oss till med vissa vanor för att se till att föräldraskapets förpliktelser inte påverkar vårt emotionella välbefinnande. 

Att vara mamma är en av de svåraste sakerna vi gör här i livet, men också det mest tillfredsställande. Det överväldigande ansvaret som följer med föräldraskap är tillräckligt för att få vem som helst att känna sig utmattad och ibland utan kontroll.

Som mamma slutar du aldrig röra på dig och ta hand om din familj. Detta kan komma att stå i vägen för ditt eget välbefinnande.

Kom ihåg att du måste ta hand om dig själv för att ta hand om andra människor. Ta dig tid till de saker som motiverar dig, vitaliserar dig och lindrar din stress.

Vanor hos lyckliga mammor

1. Be om hjälp

Lyckliga mammor är inte rädda för att be om hjälp från familj och vänner. Låt människorna närmast dig räcka dig en hand så att du kan ta en paus.

Be en betrodd vän eller släkting ta hand om dina barn i några timmar medan du gör något du tycker om.

2. Lyckliga mammor har som vana att ge sig ut i friska luften

Frisk luft, solljus och naturens ljud går hand i hand med ett avkopplat sinne.

Att ta en kort promenad i friska luften varje dag är ett säkert sätt att förbättra ditt humör. Ta dina barn till parken eller ta en promenad på egen hand och njut av skönheten i världen runt omkring dig.

3. Planera roliga dagar ute

Livet kan inte bara handla om att tvätta kläder, laga mat, städa och ta hand om din familj. Dela roliga stunder med dina barn och introducera dem för dina hobbyer och intressen.

En semester kan också vara en bra idé, även om det bara är för ett par dagar.

”En mors kärlek till sitt barn är som inget annat i världen. Den känner ingen lag, inget medlidande, den tar sig an alla saker och krossar utan samvete allt som står i dess väg.”

-Agatha Christie-

4. Ta hand om och stärk din relation med din partner

När du lever med någon är det lätt att glömma bort de små sakerna som ni delar. Hur fullspäckad din dagliga rutin än är, avsätt lite tid till den person du bestämde dig för att tillbringa ditt liv med.

Ta dig tid att vara med din partner på tu man hand och ge honom eller henne din odelade uppmärksamhet.

vanor hos lyckliga mammor

5. Sov gott

En annan vana hos lyckliga mammor är att se till att få tillräckligt med sömn. Din kropp behöver vila efter en dag av att ha kämpat mot klockan för att få allt gjort.

Tillsammans med en hälsosam kost hjälper en bra sömnrutin dig att få tillbaka den energi du gör av med varje dag.

6. Lyckliga mammor har som vana att ta hand om sin kropp

Gör det för din egen hälsa. Gör det för att förbättra din självkänsla och känna dig nöjd med vad du ser i spegeln. Oavsett vilken anledning som motiverar just dig finns det ingen ursäkt för att inte träna.

Det finns hundratals videor med korta träningspass du kan prova hemma. Träning kommer trots allt att hjälpa till att frigöra endorfiner som gör att du mår bra.

7. Håll dina vänskaper vid liv

Håll kontakten med dina gamla skolkompisar, kollegor och andra mammor. Goda vänner erbjuder ett utlopp för dina känslor och är ditt starkaste försvar mot stress och ångest.

Ge dig själv tid att hålla gamla och nya vänskaper vid liv och gör det till en prioritet att hålla kontakten med dina nära och kära.

8. Lyckliga mammor ler ofta

Det är viktigt att ha roligt varje dag och hitta skäl att le och vara nöjd med sitt liv.

Försök se till att din familjs rutiner inkluderar tid för dig, dina barn och din partner så att ni kan dela ögonblick av skratt och glädje.

Dina barn kommer vara tacksamma för att de har en lycklig mamma som lyser av kärlek och välbefinnande.

vanor hos lyckliga mammor: kvinna utövar yoga

9. Ge och ta emot kärlek

Det finns inget mer tröstande än en kyss eller en kram från någon du älskar och som älskar dig tillbaka. Underskatta inte kraften i att ge och ta emot tillgivenhet och kärlek från de människor du tillbringar tid med varje dag.

Ge utrymme för fysiska utlopp av tillgivenhet och visa dina barn hur mycket du bryr dig om dem.

Nu när du vet vilka vanor som kan hjälpa dig att bli lycklig kan du börja omsätta dem i praktiken och njuta av resultaten. Varje dag är en ny chans att vara en sundare och mer känslomässigt uppfylld person, och dessa små vanor kommer att hjälpa.

Fundera över andra saker som kan göra ditt liv lyckligare och mer givande också. Hur svårt det än kan vara att vara en mamma ger det också enorm tillfredsställelse.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.