Min favoritplats är hos dig

Min favoritplats är hos dig
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 23 juli, 2019

Var är min favoritplats? Den är hos dig. Ända sedan du kom till i världen är ingenstans lika rofylld som där du befinner dig.

Det finns ingen som är sötare än din kyss och inget ljud mer magiskt än ditt skratt.

Sedan jag blev din mamma är min favoritplats hos dig. Hos dig kan jag hitta glädje och mycket mer.

Mitt liv består av alla dessa små detaljer som finns i din närhet, minnesvärda, oändliga och värdefulla. Alla dessa detaljer har en plats i mitt hjärta.

Känslor upptar en privilegierad plats i våra hjärtan. Moderskapet ger oss chansen att förstora den platsen och utvidga vår känslomässiga kapacitet på ett obegränsat sätt.

Det är något vi aldrig hade kunnat föreställa oss. Vi kan nu uppleva många fler sätt att känna oss lyckliga på.

Att vara mamma tillför mycket lycka och att vara tacksam för till våra liv. Det är en omöjlig känsla att förklara med ord, men de flesta av våra läsare vet redan vad jag pratar om.

Den magiska ingrediensen kunde inte vara enklare: att ha de människor vi älskar vid vår sida.

Lycka består av att veta vem och vad som är viktigt i våra liv. Att veta hur man kommer ihåg att den bästa platsen i världen är i närheten av våra barn.

Lycka består också av att bara vara nära och i tillfredsställelsen att vara nöjd i stunden.

Människor uppnår inte lycka med stora händelser som bara sker några gånger utan snarare med små saker som händer varje dag.

Benjamin Franklin

Lycka är ett val, inte ett mål.

Under ditt liv har du förmodligen hört mer än en gång – från vänner eller medarbetare – att de är trötta på allt och alla.

De säger att deras barn är krävande och svåra att ha att göra med. De mumlar att de knappt har någon tid att slappna av eller njuta av ett ögonblick av lugn och ro.

När du befinner dig i dessa situationer, kom ihåg följande:

Vi kan välja att klaga eller att inte göra det. Vi kan klaga på att vi inte får sova, eller att vår bebis inte är som andra och ännu inte har lärt sig att klara sig utan blöjor.

Men vi kan också välja att vara lyckliga, bygga på det vi redan har och fokusera på att förbättra saker för att uppnå ett bättre tillstånd.

Motgångar är det bästa sättet att uppskatta det vi har. Vi måste förstå att föräldraskap inte alltid är lätt. Sedan vi bestämde oss för att skapa ett liv innebär det en konstant ansträngning från vår sida.

Trots allt handlar lycka till 80% om attityd och till 20% om att veta hur vi bevarar den. Att veta hur man förstår saker med våra hjärtan.

Du är min favoritplats, mitt allt

mor och baby

Människor upptar platser i andras liv. Och vi hänvisar inte till fysiska platser utan snarare känslomässiga sådana.

För att förstå detta koncept bättre, låt oss använda oss av ett exempel. Du kan ha en familjemedlem som du inte har en bra relation med. Det kan vara en kusin, en farbror eller en annan närstående.

Om förhållandet var skadligt eller traumatiskt kommer den emotionella platsen som det upptar i ditt liv att vara negativt. Du har kanske valt att “eliminera” den här personen från ditt hjärta och inte ha kontakt med dem.

Men de som berikar oss, som bryr sig om oss, som älskar oss, bekräftar oss och ger oss glädje upptar en gigantiskt stor plats i våra hjärtan och sinnen.

Tack för att du fyller hela mitt väsen

Något annat händer med barn. De kommer in i världen och fyller allt utrymme i våra hjärtan vid första anblicken. Nästan utan att veta om det upptar de alla små vinklar och vrår i våra hjärtan och sinnen.

Dag för dag växer deras plats sig större och större. Det är en helt unik upplevelse.

Andra människor, som våra partners och vänner, måste skapa sina känslomässiga platser lite i taget med sina goda handlingar och magiska band.

Våra barn erövrade emellertid varje centimeter av våra hjärtan omedelbart, helt enkelt genom att bara finnas till.

Du är min lycka och du kommer alltid att vara det

mamma talar med son

Lycka handlar om attityd. Vi behöver inte stora saker för att vara lyckliga. Allt vi behöver är harmoni, lugn och medkänsla med dem som omger oss.

För att vara lyckliga måste vi lära oss att vara toleranta och hur vi hanterar de besvikelser, sorger och utmaningar som vi ofta stöter på i livet.

Lyckliga familjer är de som vet hur man möter motgångar tillsammans. När vi övervinner svårigheter, till exempel när vi kommer hem med vår för tidigt födda bebis, känner vi oss oroliga.

Vi känner att vi har lämnat en utmaning bakom och att det nu kommer att röra sig i rätt riktning. Vi känner en sådan lycka att den invaderar hela vårt väsen.

Det är viktigt att vara tacksam för hela processen; den hjälpte oss att lära oss så mycket. Oavsett om man tror det eller ej, var allt nödvändigt.

Om du frågar mig om min favoritplats säger jag att den är där vi är tillsammans. Min favoritplats är där vi kan växa och gå hand i hand. Det, min älskling, är lycka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.