Jag visar min kärlek för dig genom handlingar, inte ord

Jag visar min kärlek för dig genom handlingar, inte ord
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Handlingar väger tyngre än ord, som det gamla ordspråket säger. Det är ett gammalt ordspråk, men det är lika sant idag som det någonsin varit. Därför visar jag min kärlek till dig genom det jag gör snarare än det jag säger.

Det är helt klart mitt ansvar att lära dig läxa efter läxa under hela ditt liv så att du blir en bra person.

Samtidigt vill jag skapa den bästa möjliga framtiden för barnet jag älskar. Jag vill att du ska vara lycklig. Jag vill älska dig och få dig att känna den kärleken.

Jag visar min kärlek med handlingar

Det är en sak att säga något, det är en annan att faktiskt göra det. Det är handlingar som räknas.

Så, istället för att berätta för dig med mina ord vill jag demonstrera min kärlek till dig på konkreta sätt.

Jag kommer inte använda adjektiv, substantiv och superlativ. Istället låter jag verbet komma till liv när jag lär dig, vägleder dig och tar hand om dig. Mina handlingar kommer vara min primära kommunikationsmetod.

I tystnad lär jag dig djupet av min kärlek till dig. Med varje handling avslöjar jag mitt engagemang. Det är mitt uppdrag att se till att inte en dag går utan att du känner dig oerhört välsignad för att vara någon intensivt älskad.

mor håller om baby i slinga

Jag visar min kärlek till dig genom subtila gester

Mitt käraste barn, det finns ädla handlingar och gester som kan säga så mycket mer än du tror. De talar för sig själva så mycket högre än något annat någonsin kunde gjort.

Det finns inget behov av att sätta ord på det eftersom mina tysta handlingar talar så högt. Och dessutom ger de näring till själarna de når fram till.

Jag vill visa dig hur djup och ovillkorlig min kärlek är varje natt jag vakar över dig. Från alla blöjbyten, alla stunder när jag letar i mörkret efter din borttappade napp eller förbereder nappflaskor mitt i natten, ända tills när du har kompisar som sover över och dina första sena kvällar ute i tonåren

Jag kommer vara vaken och uppmärksam. En mammas sömnlösa timmar är direkt proportionella mot den kärlek hon känner för sitt barn.

Mamma: Det vackraste ordet på mänsklighetens läppar.

Khalil Gibran

Min kärlek är oändlig

Jag kommer demonstrera hur stor min kärlek är i varje minut av tålamod som jag kan uppbringa, även när min själ är utmattad. I de minuter vi leker tillsammans, i de stunder du är sjuk, på de miljoner sätt som jag skyddar dig på varje dag…

Genom sagor och vaggvisor… Med det mod och den beslutsamhet jag tillägnar ditt välbefinnande.

Du kommer upptäcka en bottenlös källa av mammakärlek när du är i mitt sällskap – både i goda och dåliga tider. Det kan till och med finnas stunder när du känner att du inte förtjänar min kärlek, men jag kommer finnas där vad som än händer.

Du vet att jag älskar dig även när du gör misstag, även när du är arg och speciellt när du är ledsen.

Jag hoppas att lukten av rena kläder eller en hemlagad måltid en dag kommer få dig att tänka på mig. När livet känns svårt hoppas jag du vet att du kan komma till mig.

Om du behöver en kram eller ett uppmuntrande ord kommer jag alltid finnas här för att ge dem till dig. När du har något att fira firar jag med dig.

illustration av mor och barn

Jag ger dig allt jag har

Med passion ger dig allt jag kan, utan att någonsin förvänta mig någonting i gengäld. Jag lovar att vara generös, altruistisk och att göra de uppoffringar som behövs för att ta hand om ditt välbefinnande.

Mina armar kommer vara ditt skydd när all själviskhet och ondska i världen tynger ner dig. Jag vet att livet kan vara grymt, men jag kommer finnas här som din tillflykt.

Genom en kyss, delad ögonkontakt, en hand på din axel, en varm omfamning… Jag säger så mycket mer med det än jag kunde om jag försökte förklara min kärlek med ord.

Tysta handlingar kommer vara mitt språk för att uppfostra dig och få dig att känna dig trygg och säker. Och när du är vuxen, mogen och självständig, kommer du förhoppningsvis minnas mig med värme.

Jag litar på dig så att du litar på dig själv. Jag värdesätter dig så att du lär dig ditt eget värde.

När du behöver någon som kan dela dina hemligheter kan du komma till mig.

Om du någonsin behöver ett visdomsord står jag redo att dela min visdom. Och jag kommer veta när allt du behöver är en enkel kyss och en helande kram.

Jag ger dig min tid

Mina största gåvor till dig kommer vara min tid, min uppmärksamhet och ett lyssnande öra.

Jag kommer ta hand om dig för att aktivt visa min hängivenhet på ett sätt som bara mammor kan. Även i min tystnad kommer du uppleva min kärlek till dig, högt och klart.

Det visar de kärlekshandlingar som är så äkta och naturliga, som helt enkelt flödar från mitt väsen. Det kommer att bli vårt kärleksspråk.

Och då förstår du att mitt hjärta svämmar över med glädje och lycka varje gång jag ser dig.

Jag kommer kämpa varje dag för ditt nu och din framtid. Min mammakärlek till dig kommer ge dig vingar att flyga så högt som du vill nå.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.