Hur man håller barn lugna under ett blöjbyte

Hur man håller barn lugna under ett blöjbyte
María José Roldán

Granskad och godkänd av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att byta blöjor kan vara en riktig utmaning för föräldrar. Därför kommer här 5 tips för att hjälpa din bebis att hålla sig lugn och göra ditt blöjbyte lite lättare.

Allteftersom bebisar växer, blir de mer aktiva och självständiga. När de är runt 6 månader gamla kan det vara svårt att hålla dem stilla tillräckligt länge för att kunna byta blöja.

När bebisar börjar krypa, blir världen en fascinerande plats. Plötsligt består allt de vill göra av att leka, krypa runt och utforska.

Kanske är detta varför våra försök att hålla dem stilla för att byta blöja kan resultera i sparkar och skrikande. Det här beteendet är fullt normalt och faktum är att det är ett bra tecken.

Det gör det dock mycket svårare att fullfölja uppgiften som, när de var nyfödda, faktiskt var relativt enkel.

5 strategier som kan hjälpa dig under ditt blöjbyte

Oroa dig inte! Det här är helt enkelt en fas i din bebis utveckling! Här kommer några strategier som kommer att hjälpa dig att göra blöjbytet enklare.

Ge bebisen en leksak

Bebisar upptäcker världen runt omkring dem genom lek. Och ett bra sätt att hålla dem sysselsatta medan vi byter blöja är att ge dem en leksak att leka med.

Lugn under blöjbyte

Ibland kanske vi vill få saker gjorda snabbt, och om vår bebis inte samarbetar, blir vi stressade och spända. Detta kan göra en liten uppgift som ett enkelt blöjbyte till en verklig kamp.

Ha allting redo

Att ha allting på sin plats är grundläggande när det gäller att göra det dagliga livet mindre stressigt. Faktum är att stökiga hem har bevisats leda till ångest och få oss att utföra vissa uppgifter mindre effektivt.

Därför bör du försöka att ha allt på sin plats när det gäller blöjbytet.

Ha en väska med våtservetter, blöjor och andra produkter som du använder för att byta blöjor.

Att hålla ordning och att ha allt på en plats innebär även att det är lätt för dig att ta sakerna med dig när du går ut.

Det här kittet kan vara din bästa allierade när ditt barn verkligen inte vill ligga still på skötbordet.

Var tålmodig

Ibland när vi vill få saker gjorda snabbt, och vår bebis inte samarbetar, blir vi stressade och spända. 

Den här stressen får oss på dåligt humör, och vare sig vi vill eller inte överför vi den här känslan på bebisen. Detta kan i sig leda till att den enkla uppgiften att byta en blöja kan bli en riktig maktkamp.

Tålamod och lugn kommer alltid att vara det bästa tillvägagångssättet, inte bara när det gäller att byta blöjor, utan när det gäller alla aspekter av barnvård och föräldraskap.

Att ta det lugnt och försiktigt kommer att göra ditt blöjbyte till en barnlek.

Prata med bebisen

Kommunikationen med ditt barn är väldigt viktig.  Du har förmodligen redan pratat med ditt barn sedan det var i magen.

Även om den är några månader nu, så har dina ord en lugnande effekt. Tala till ditt barn lugnt medan du byter blöjor, prata bara lugnt om vad du gör.

Blöjbyte

Till exempel så kan du säga till ditt barn att blöjan är smutsig, och att det är därför du måste byta den.

Att tala till din bebis lugnar den och håller den upptagen. Dessutom börjar den sakta men säkert att förstå behovet av den här rutinen som tar, på sin höjd, fem minuter.

Ge den tid och plats

Om din bebis leker eller tittar på tv kommer den förmodligen inte att vilja sluta så att du kan byta dess blöja.

Ibland kan du byta på den utan att avbryta dess aktiviteter. Antingen så väntar du ett par minuter eller så byter du där den befinner sig.

I vissa situationer hjälper det om man är flexibel för att få något gjort snabbt och enkelt.

Sakta men säkert kan du skapa dina egna metoder för att övertyga din bebis om att blöjbyte inte är så farligt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.