Fakta och myter om att använda napp

Fakta och myter om att använda napp
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Från det att de föds väljer många föräldrar att använda napp för att lugna och trösta sina barn.

Det är också ett sätt att förhindra att barnet börjar med den dåliga vanan att suga på tummen, även om det inte alltid är möjligt. Men om du har valt att ge ditt barn napp har du säkert hört alla sorters åsikter om ämnet.

Många tycker att nappar är dåliga för bebisar och att de borde undvikas, men egentligen kan en napp vara bra ibland: när ett barn sover, när de är sjuka eller helt enkelt för att lugna dem när de är nervösa, i kombination med din kärlek och tillgivenhet.

Det kommer inte att påverka ditt barns tal, tänder eller något annat i den stilen.

Barnläkare och tandläkare menar att använda napp alltid är bättre än att ditt barn suger på tummen eller fingrarna.

Här är några vanliga myter och sanningar om att använda napp.

användning av napp är debatterat

Ditt barn kommer aldrig att släppa nappen

Myt. Har du någonsin sett en 10-åring sova med en napp i munnen? Förmodligen inte. Å andra sidan kan barn som suger på tummen göra det långt upp i åldern. Det kan leda till ledproblem och defekter i gommen som hindrar deras tänder från att växa ut ordentligt.

En napp hjälper bebisar att lugna sig eftersom sugande har den psykologiska effekten på dem. Det blir bara att ett problem att använda napp om det pågår för länge.

Försök helt enkelt att begränsa nappanvändningen till läggdags eller när barnet ligger i vaggan. Om det används medan ditt barn sover kan det avhjälpa plötslig spädbarnsdöd.

Om du ammar kommer ditt barn inte få grepp om din bröstvårta

Sant. Om du ammar bör du vänta åtminstone några veckor innan du introducerar nappen. Gör dig säker på att ditt barn har lärt sig rätt sätt att få grepp om din bröstvårta. Det borde veta skillnaden mellan en sugrörelse och en annan.

användning av napp

Vissa nappar är bättre än andra

Sant. Även om många nappar kommer med anspråket att de är bättre än andra är det sant att vissa är bättre för ditt barn. Till exempel kan en napp som är för liten få ditt barn att kvävas.

Du borde ge ditt barn en napp som är passande för åldern. Den bör vara gjord i ett solitt stycke så att det inte finns någon risk att den går sönder i ditt barns mun.

Att använda napp är dåligt för ditt barns tänder

Myt. Nappar påverkar inte ditt barns tänder, om du inte doppar dem i juice som innehåller socker och kan ge hål. Det finns dock en viss sanning i den här myten.

Om ditt barn använder nappen konstant kan det leda till ett avsmalnande av den övre gommen och skifta läget på tänderna samt orsaka en ofördelaktig positionering av tungan… men bara om barnet använder nappen för länge.

Känner du till några andra myter om nappar, eller sanningar, som du vill dela med dig av? Kom ihåg att för att bryta vilken vana som helst måste du arbeta stegvis.

Hur fick du ditt barn att sluta använda napp? Var det lätt eller svårt? Berätta för oss om dina erfarenheter.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.