Hur man förklarar ett husdjurs död för ett barn

Ett husdjurs död innebär en betydande förlust i ett barns liv. Det viktigt att prata om det som har hänt samt förbereda en avskedsritual.
Hur man förklarar ett husdjurs död för ett barn
Maria Fátima Seppi Vinuales

Skriven och verifierad av psykologen Maria Fátima Seppi Vinuales.

Senaste uppdateringen: 30 november, 2022

I många hem är husdjuren en del av familjen. Barnen växer upp tillsammans med sina älskade hundar, katter och andra djur. På så sätt lär de sig att umgås med dem, lita på dem och finna tröst hos dem. Vem har inte sett ett barn ge en bit av sin kaka till sin hungriga och ivriga valp? De är ofta barnens första riktiga vänner. Det är därför som det är väldigt svårt att förklara ett husdjurs död. Låt oss se hur man gör det på bästa möjliga sätt.

Barn och husdjur

För familjer och barn som har husdjur är de en del av familjen, och inte bara ett tillägg. Husdjur underhåller oss med sina kvickheter och framträdanden, lär oss saker om oss själva och följer oss i våra dagliga aktiviteter. Barn lär sig också att ta ansvar genom att engagera sig i deras omvårdnad, oavsett om det sker genom utfodring, hygien eller promenader med husdjuret.

Det finns också ett antal kända fördelar när det gäller att minska stress och ångest genom att umgås med husdjur. Underhållna, glada och anknutna till här och nu, barn njuter av deras sällskap. Därför är det logiskt och kan förväntas att de kommer att sörja ett husdjurs död. Det är dock viktigt att prata om det och inte förneka det. På så sätt kommer de små att kunna ansluta till sina känslor och ge den sorgen den plats och tid den förtjänar, för att må bättre senare.

Du kanske är intresserad av: 5 husdjur för barn som bor på landet

En ung flicka som matar sin katt.
Husdjur är familjemedlemmar i många hem, så det är logiskt att de små tar djupt intryck av ett husdjurs död.

Hur man förklarar ett husdjurs död för ett barn

Några nycklar att tänka på för att förklara ett husdjurs död är följande:

Förklara döden efter barnets ålder

Det är ingen bra idé att dölja informationen, men däremot kan man med fördel applicera ett filter för vad vi säger. I vissa fall är barn inte redo att förstå vad som händer, så det är tillrådligt att undvika vissa onödiga detaljer. När de är små behöver vi ibland bara berätta för dem att husdjuret har kommit till himlen, eller till en plats där djur vilar.

Till exempel är barn fortfarande väldigt bokstavliga, så ibland gör vi ett misstag när vi säger till dem att “husdjuret ska sova länge”. Detta kan skapa rädsla vid sänggåendet eller kan skapa en falsk förväntning om att husdjuret någon gång kommer att vakna och återvända. Men äldre barn behöver en annan typ av information, kanske mer realistisk och specifik.

Ritualer är viktiga

Ritualer tjänar till att skapa en övergång; förbereda ett farväl. När det gäller barn kan denna praxis utgöras av att skriva ett brev, rita en bild, berätta historier eller minnen eller vad som är bäst för barnet.

Ge dina barn utrymme att hantera ett husdjurs död

När man försöker undvika barnens smärta föreslår man kanske att familjen direkt ska leta efter ett annat husdjur för familjen. Det är dock viktigt att förstå att denna hund eller detta djur var unikt och speciellt. Därför är det också viktigt att ge utrymme och tid för sorg. Samtidigt kan man, som ett sätt att lyfta barnens humör, planera något speciellt. Du kan till exempel anordna en övernattning, eller en filmkväll. Denna aktivitet låter er inte bara dela och gå igenom detta bittra ögonblick tillsammans utan underlättar också uttrycket av känslor och dialog.

I de fall då husdjuret har en sjukdom eller redan är gammalt kan vi förutse och förbereda barnen på när det ögonblicket kommer. Vi kommer inte att kunna undvika sorg, men nyheten om husdjurets död kommer att bli mindre chockerande.

Ett barn som håller sin hunds tass i gräset.
Innan du byter ut det avlidna husdjuret med ett annat är det viktigt att ge barnen tid att sörja. Att prata, minnas upplevelser och ventilera idéer är alla bra sätt att ta sig igenom denna sorgliga tid.

Dela dina känslor och upplevelser

Att dela dina egna känslor och upplevelser med dina barn är också ett sätt att öppna möjligheten för dem att berätta hur de upplever det ögonblicket. På så sätt kommer de att inse hur du har känt dig i en liknande situation och att du kan förstå dem. Att diskutera är alltid ett bra sätt att ta sig igenom sorg.

Du kanske är intresserad av: Filmer som lär barn om kärlek till djur

Låt inte frågan om döden bli tabu

Som vi påpekade ovan kommer vår förklaring om husdjurets död att innehålla mer eller mindre information beroende på barnets ålder. Vad vi måste undvika är att ljuga för våra små om döden och göra denna naturliga och universella händelse till något att frukta eller inte prata om.

Av denna anledning måste vuxna också vara förberedda, eftersom de behöver förmedla nyheterna lugnt och empatiskt och kunna hantera den smärta som barnen känner. Ibland överväldigar deras lidande oss och det slutar med att vi behöver tröst snarare än att trösta våra små. Därför är det också en bra idé att identifiera vem som är den bästa personen i familjen för att dela nyheterna.

Ett sätt att undvika att vara hemlighetsfull om dödsfallet är att prata om husdjuret efter några dagar och när din familj vill göra det. Att dela ett minne, som att skratta åt ett äventyr, är också att acceptera att det älskade husdjuret inte längre är fysiskt närvarande, men är en del av våra liv och minnen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Comité Nacional de Prevención de Lesiones. Consenso: niños y mascotas. Arch Argent Pediatr 2020;118(3):S69-S10
  • Videla, M. D., & Ceberio, M. R. (2019). Las mascotas en el sistema familiar. Legitimidad, formación y dinámicas de la familia humano-animal. Revista de Psicología18(2), 44-63.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.