Är förmiddagslurar verkligen nödvändiga?

Förmiddagslurar är inte bara bra för att återfå energi, utan de hjälper också till att öka barnens hjärnkapacitet. Det är viktigt att veta när den bästa tiden är att sova en stund och hur länge ditt barn bör göra det.
Är förmiddagslurar verkligen nödvändiga?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 10 juni, 2019

En kort tupplur på eftermiddagen fyller på den energi du förlorar under dagen. Men förmiddagslurar är också viktiga för små barn eftersom de hjälper dem att växa på ett hälsosamt sätt.

Nu kanske du undrar hur länge de ska få sova, och hur många timmar de ska sova varje dag. Här är en kort guide för att hjälpa dig.

Fram till vilken ålder bör barn ta en förmiddagslur?

Ju mindre barnen är, desto mer sömn behöver de. Det är bäst för dem att ta tre tupplurar om dagen tills de är två år gamla. Du kan dela upp dem så här:

  • Förmiddagsluren: För spädbarn mellan 4 och 9 månader ska varje tupplur vara minst 3 timmar.
  • Efter lunchen: När barnet blir äldre kan sömnstunderna minska. Men den här kommer att vara viktig länge.
  • En till tupplur efter att ha lekt på eftermiddagen: Precis som den första är den här bara nödvändig för barn under 1 års ålder.

Det bör noteras att upp till 5 år är det viktigt att ha två tupplurar per dag. De bör sova i minst en timme, om inte två.

Tro inte att om din bebis sover under dagen så kommer han eller hon inte att kunna sova på natten. Denna övertygelse är felaktig. Tupplurar kan hjälpa barn att koppla av och faktiskt sova bättre på natten. Dessutom kommer de inte att vakna upp från mardrömmar så ofta på natten.

Bebis sover med nalle

Fördelar med förmiddagslurar för barn

Inte bara får förmiddagslurar barn att koppla av, utan de hjälper dem också att återställa energi som de förlorat. Som ett resultat kommer de att vara på bättre humör och kommer inte att känna sig för trötta eller vara hyperaktiva.

De kan också ta tillfället i akt att lugna ner sig. Denna paus kan hjälpa till att förhindra eventuella raseriutbrott som annars kan uppstå. Det kommer även att låta dig vila och göra andra saker du behöver göra.

En annan fördel är att när barn sover när de behöver, är de mer villiga att äta maten du ger dem. Som ett resultat kommer de att växa upp och vara friska och starka.

Å andra sidan, medan de sover så bearbetar de vad de lärde sig under dagen i sina hjärnor. Detta förbättrar deras intelligens och minneskapacitet.

Hur får man sitt barn att sova?

Även om de flesta barn gillar att ta sig en tupplur, finns det också några som, även när de behöver det, inte vill. Det kan bero på att de vill fortsätta leka. De kan känna att om de sover, slösar de bort sin tid och går miste om roliga saker.

De symtom som visar när de behöver sova kommer dock fortfarande att vara uppenbara för dig. De kan till exempel vara att de blir irriterade och gäspar hela tiden. De kan också gnugga sig i ögonen och visa starkt intresse för sina nappflaskor.

Det bör noteras att upp till 5 år är det viktigt att ha två tupplurar per dag.

Dessa tecken betyder att det är rätt tid för barnen att ta en tupplur. Om du väntar för länge blir det svårt för dem att somna. Det är viktigt att upprätthålla god disciplin och ett fast schema. Detta hjälper dem att få bästa möjliga sömn.

Ett bra ställe att sova på

För att dina barn inte ska somna precis varsomhelst, bör de vänja sig vid att sova i sina sängar. På så sätt vilar de alltid på samma ställe.

På samma sätt bör du försöka att få atmosfären i huset så lugn och tyst som möjligt. Men det är okej för dem att vänja sig vid vissa ljud. Detta gäller särskilt om du har flera barn i huset.

Det är viktigt att dina barn kan skilja mellan sömn på dagen och deras nattsömn. För att göra detta kan du lämna lampan tänd, eller lämna dörren eller fönstret lite öppet för att släppa in ljus.

Flicka sover på mage

Ha ett bra schema för era förmiddagslurar

Förmiddagslurar för barn ska vara 45 minuter till en timme. Men om de bara sover en gång per dag är det en bra idé att låta dem sova på eftermiddagen i ca 2 timmar.

Dessutom måste du upprätta en daglig rutin och hålla fast vid den. Således kommer deras biologiska klockor att vänja sig vid den. Då blir de sömniga varje dag vid samma tid. Detta kommer att göra det lättare att få dem att ta sova.

En annan sak som kan hjälpa barnen att ta sina tupplurar är att spela avkopplande musik. Men kom ihåg att alla barn är unika. Du behöver känna ditt eget barn och se vad som fungerar för just honom eller henne för att förhindra sömnsvårigheter.

Slutligen, kom ihåg att förmiddagslurar är mycket viktiga och fördelaktiga för barn. Men akta dig: För mycket sömn är faktiskt kontraproduktivt. Försök att hålla ett hälsosamt sömnschema för dina barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.