Det är viktigt att komma överens om hur man ska uppfostra sina barn
När ett par bestämmer sig för att starta en familj sammanförs två världar för att bilda en helt ny. Alla kommer vi med bagage; åsikter och synpunkter från alla parter slås samman för att möta uppgiften att fostra en familj. Det kan göra det svårt att komma överens om hur man ska uppfostra sina barn.
När vi själva blir föräldrar blir sättet som våra föräldrar uppfostrat oss på ganska uppenbart. Oavsett om avsikten är att upprepa detta sätt, eller undvika det, kommer uppväxten vi fick spela en viktig roll. Våra rädslor, önskningar och övertygelser bubblar upp och ibland kolliderar de med vår partners.
En enad front
Det är dock viktigt att barn ser sina föräldrar som en enad, solid och fast front. Detta ger dem tydliga gränser och en trygghet när det gäller hur de ska hantera sig själva i livet. Om barn bevittnar ständiga meningsskiljaktigheter och konflikter mellan sina föräldrar får de motstridiga budskap och kommer känna att de saknar en tydlig referenspunkt.
Motsättningar mellan föräldrar och den resulterande känslan av otrygghet leder tveklöst till sorg och ångest hos barn.
Dessutom kan det bli en faktor som barn lär sig att dra nytta av. Med andra ord kan barn använda dessa klyftor mellan sina föräldrar för att anpassa sig till vilken förälders synpunkt de föredrar vid varje tillfälle.
Även när det gäller föräldrar som är separerade är det fortfarande bäst att komma överens om hur man ska uppfostra sina barn. Det är viktigt att barn till separerade föräldrar får samma budskap i båda sina hem.
Brist på enighet om hur man ska uppfostra sina barn
Det finns två huvudsakliga situationer som återspeglar föräldrarnas svårigheter att komma överens om ett barns uppfostran.
Båda har helt olika syn på barnuppfostran
Detta är det tydligaste fallet. Beroende på sina egna livserfarenheter har föräldrarna mycket skilda idéer om vad som är bäst för deras barns uppfostran. Båda känner att de har rätt och att det de tror är sant. Detta leder till en brist på flexibilitet när det gäller dialog, aktivt lyssnande och förhandlingar mellan föräldrarna.
De olika parterna försöker påtvinga vad han eller hon tycker är rätt och det ger en känsla av förvirring och brist på kontroll hos barnen. Därför är meningsskiljaktigheter och konflikter mellan föräldrarna frekventa och kan förvandlas till en kamp om principer och stolthet.
Föräldrarna kommer överens i teorin men inte i praktiken
En annan situation som ofta uppstår är när föräldrar genom dialog kommer överens om hur de ska uppfostra sina barn. De verkar dela samma värderingar och synpunkter och har inga svårigheter att fastställa regler för sitt hem.
Men när det gäller att genomföra avtalet i praktiken är en av föräldrarna mycket mer tillåtande än den andra. Den barnuppfostringsfilosofi som han eller hon helt stöder verkar nu oviktig. Föräldern gör hela tiden undantag och tar inte längre avtalet om uppfostran på allvar.
Genom att göra så saboterar den eftergivna föräldern allt partnern har arbetat så hårt för genom att hålla sig till avtalet och upprätthålla de gränser de har satt. Dessutom får det dem att verka oflexibla och kalla mot sina barn.
Hur man kan komma överens om ett barns uppfostran
Ni är en ny familj. Det är bra att prata om den uppfostran ni båda fick och använda den som referenspunkt i vissa aspekter. Men glöm inte att det här är en helt ny familj och att ni inte behöver upprepa det era föräldrar gjorde. Det sätt era föräldrar uppfostrade er på är inte det enda sättet, eller ens nödvändigtvis det bästa sättet.
Se till att du och din partner visar upp en enad front. Prata i enskildhet igenom de regler ni vill införa i ert hem. Undvik att diskutera och säga emot varandra så att era barn ser det. Om en av er har en konflikt med ert barn är det bäst för den andra att hålla sig borta från diskussionen och vänta tills ni är ensamma om att prata om det.
Kom ihåg att ni är ett team. Din partner är inte din fiende utan din allierade och vän. Leta tillsammans efter lösningar och undvik att anklaga varandra och hamna i en maktkamp.
Var konsekvent när ni fastställer gränser. Lämna inte uppgiften att uppfostra barnen till din partner och undergräv inte hans eller hennes hårda arbete. Om ni kommer överens om ett avtal, genomför det i praktiken. Att uppfostra en människa kräver ansträngning och hårt arbete, men det är ett vackert ansvar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Sanfeliciano, A. (2019, agosto). Estilos de crianza: ¿cómo educamos a nuestros hijos? Recuperado de https://lamenteesmaravillosa.com/estilos-de-crianza-como-educamos-a-nuestros-hijos/
- Garduño, A. G., Luna, A. G. R., Silva, P. O., & Velásquez, L. E. T. (2007). La vida en pareja: un asunto a negociar. Enseñanza e investigación en Psicología, 12(2), 385-396.