Varför du inte bör ge dina barn allt de vill ha

Köper du ständigt allt dina barn vill ha? Låter du dem göra vad de vill, när de vill? Då kanske du skämmer bort dem för mycket!
Varför du inte bör ge dina barn allt de vill ha
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 03 oktober, 2019

Att ge barn allt de vill ha har en större inverkan på deras utveckling än du kanske tror. Att försöka skydda dem från att uppleva frustration kan leda till att de bli bortskämda och oartiga. “Jag vill spela videospel hela eftermiddagen.” “Jag tänker inte ta ett bad.” “Köp den till mig…” Det här är olika sorters krav som föräldrar ibland kan vika sig för som ett sätt att undvika tårar och raseriutbrott.

Vissa barnläkare berättar för föräldrar att de bör låta sina barn äta och sova när de vill, så ofta de vill. Men det kan leda till att de vänjer sig vid att föräldrarna ska vika sig för allt de säger. Med den här typen av uppfostran kan de börja tänka att de kan få allt de begär, utan att göra några ansträngningar.

De blir själviska, ytliga tyranner. Om du vill sätta ett leende på dina barns läppar är det bästa du kan göra att uppfostra dem bra. Hjälp dem att bli framgångsrika människor med goda värderingar.

Riskerna med att ge dina barn allt de vill ha

Om barn får allt de vill ha får de inte möjlighet att uppleva frustrationFrustration är en viktig och nödvändig känsla som gör det möjligt för dem att möta eventuella utmaningar i framtiden. Föräldrar blir dessutom mer som tjänare än föräldrar, som ständigt försöker ge sina barn allt som deras små hjärtan önskar.

Det slutar med att barnen börjar tro att föräldrarna måste lyda alla deras krav, helt enkelt för att de är deras föräldrar. De lär sig då inte ansvaret att tjäna någonting för sig själva, för det har de aldrig behövt. De blir små diktatorer som ser sina föräldrar som tjänare som måste underkasta sig alla deras viljor.

De blir sannolikt själviska, bossiga, aggressiva, intoleranta, materialistiska, ytliga och får inte någon som helst empati. De känner inte till värdet av att försöka genom egen insats, och tar förmodligen heller inte ansvar för sina liv. Så, när du tänker efter, är det här verkligen vad du vill för dig och dina barn?

Liten flicka bryter ut i raserianfall.

Om du ändå bestämmer dig för att skämma bort dina barn och ge dem allt de ber om hindrar du dem från att växa och mogna. Även om barn till en början har en tendens att be om saker som är lätta att få kommer de snabbt att bli äldre och börja fråga efter allt svårare och dyrare saker.

Farorna med att ge barn allt de ber om

  1. Intolerans. Barn börjar uppleva frustration när de inte får vad de vill ha, särskilt mellan 2 och 4 år. Detta är en viktig och ovärderlig del av lärandet. Om föräldrar skämmer bort sina barn uppfostrar de individer som inte kan tolerera frustration. Barnen lär sig inte hur de ska göra i situationer som inte går som de tänkt, och inte heller hur de ens ska försöka med att få det de vill ha på egen hand. På lång sikt vet de inte hur man fungerar i samhället.
  2. Depression. Allteftersom barn växer upp blir kraven på dem större och större. Om du inte köper eller ger dem det de vill ha kan de bli aggressiva för att de inte kan kontrollera sina känslor. När de når tonåren övergår det till depression.
  3. Ångest. Barn som har allt har inte tid att använda det. Snarare försvinner allt, och barnet, bara i högen. Det kan bli ganska överväldigande.
  4. Raseriutbrott. Undvika att hota dina barn när de har vredesutbrott. Tala snarare till dem med omsorg och låt inte din ilska visa sig. Håll dig lugn och ta lite fysiskt avstånd. Låt dem veta att du är upprörd med deras beteende, men inte med dem. Låt dem se att du har känslor och att deras beteende inte är okej.

Hur man undviker att uppfostra bortskämda barn

Sluta säga ja till allt och lär dig att säga nej när dina barn ställer onödiga krav. Om de vill ha något, visa dem hur man tjänar det genom åldersrelevanta aktiviteter.

Det är viktigt att du är uppmärksam på hur du säger nej. Gör det kärleksfullt, men stå samtidigt på dig. Att lära sig att säga “nej” till sina barn när det behövs bidrar till deras hälsosamma utveckling.

Pappa säger nej till sitt barn.

Ha tålamod. Om dina barn vill ha något och du inte ger det till dem kan du förvänta dig ett vredesutbrott. Men det kommer att gå över. Håll dig lugn och utöva självkontroll under tiden.

Om du förlorar kontrollen hittar dina barn bara ett sätt att manipulera dig och få det de vill ha. Men om du lyckas ta det lugnt lär du dem att vredesutbrott inte ger dem det de vill ha.

Slutligen, känn dig inte som en dålig förälder – det du gör är viktigt och bygger dina barns personligheter. Att lära sig att säga nej är i längden bättre än att ge dina barn allt de vill ha. De kommer tacka dig i framtiden och du kommer att se det positiva med att inte skämma bort dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.