De nya känslorna i att bli en farmor eller mormor för första gången

Att bli farmor eller mormor för första gången släpper lös en våg av nya känslor. Att ett barnbarn kommer är ett av de största glädjeämnena i livet.
De nya känslorna i att bli en farmor eller mormor för första gången
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att bli farmor eller mormor för första gången släpper lös en våg av nya känslor hos en kvinna. Förväntningen producerar stora känslor och pendlar lätt mellan största glädje och ömmaste nervositet.

Farmor och mormor är de mest lojala medbrottslingarna till sina barnbarn. Ingenting, och ingen, kommer att hindra dem från att ge dem all sin kärlek till sina småttingar, och att skämma bort dem som en form av anknytande.

Att bli farmor eller mormor för första gången ger en kvinna en anledning att återuppleva de bästa ögonblicken från sina egna barns barndomar. Livet har gett dem en andra chans att njuta av upplevelsen med än större intensitet.

Visst är ett barn en orsak till lycka. Det är inte förvånande att en kvinna som ska bli mormor eller farmor känner sig enormt tillfreds med ankomsten av hennes första barnbarn.

Internalisering

Även om det är sant att glädjen är enorm, måste en nybliven farmor eller mormor gå igenom en viss assimileringsprocess när det kommer till sitt första barnbarn.

Å ena sidan måste hon tillgodogöra sig det faktum att hennes barn (som var hennes bebisar) definitivt nu är vuxna, och å andra sidan måste hon tillgodogöra sig det faktum att barnet kommer att bli en del av henne, men inte på samma sätt som hennes egna barn.

En ung flicka som läser en bok för sin mormor.

Den nyblivna farmodern eller mormodern måste med andra ord acceptera att hennes dotter (om så är fallet) är gravid. Ja, den där bebisen som en gång var i din famn har nu en voluminös mage och kommer i sin tur att ge liv åt en ny varelse.

När detta väl har assimilerats innebär det att vara farmor eller mormor för första gången att den här nya bebisen erbjuder möjligheten att ta ansvar på ett annat sätt.

En nybliven farmor eller mormor blir till en kvinna som kommer att älska sina barnbarn så mycket som är mänskligt är möjligt, efter bästa förmåga, även om det inte innebär att hennes roll uteslutande är begränsad till att erbjuda tillgivenhet.

Först skämmer man gärna bort sina barnbarn inspirerade av kärleken till sina egna barn, och allt eftersom de första dagarna går börjar denna kärlek ta form och definiera sig själv enligt den nya bebisen. Men det är viktigt att förtydliga att känslan är äkta från första stund.

Det är en ny form av kärlek som är djupt internaliserad, eftersom det innerst inne är en förlängning av kärleken till ens egna barn.

Å andra sidan förstår en farmor eller mormor att det i hennes roll också finns en komponent av ackompanjemang till föräldrarnas arbete. Dessa kvinnor förstår att deras nya roll innebär ett samarbete med deras barn. Hennes kärlek är nu tvåfaldig: till både hennes barn och hennes barnbarn.

Det andra moderskapet

När en kvinna blir farmor eller mormor börjar det så kallade “andra moderskapet”. Detta skede representerar för många kvinnor möjligheten att få känna sig behövda igen, samtidigt som de återupptäcker aspekter av livet i händerna på sina barnbarn.

Med andra ord, det andra moderskap är tiden att älska ur ett annat perspektiv. Mormödrar och farmödrar har miljontals tips, tricks och anekdoter. De har trots allt redan tidigare varit där.

Mor- och farföräldrar vet att deras roll är att vara där för att ge kramar, trösta och skämma bort sina barnbarn när föräldrarnas disciplin överväldigar dem.

Morföräldrar är speciella varelser eftersom de kan bli helgade som sina barnbarns bästa vänner.

Tips till en nybliven farmor eller mormor

En mormor håller sitt leende barnbarn framför ett stort fönster.
  • Om du ska gråta, må de då vara glädjetårar!
  • Respektera föräldrarnas beslut. Även om du inte håller med, kom ihåg att du redan har gått igenom moderskapet och genom att överskrida dina gränser kan du sabotera andras lärandeprocess.
  • Råd är mycket värdefulla, men du måste veta när det är rätt tillfälle att ge dem eller inte.
  • Hjälp, samarbeta, men ge också utrymme åt de framtida föräldrarna. Din oro för ditt framtida barnbarns välbefinnande är naturlig, men föräldrar måste får det att fungera på deras eget sätt.

Dina huvuduppgifter

Att vara en nybliven farmor eller mormor behöver inte betyda att du nödvändigtvis uppfyller stereotypen, att du stickar eller knypplar i din gungstol. Det viktiga är att vara den person som förmedlar goda värderingar och principer till sina barnbarn.

Barn vill alltid lära sig och oavsett hur du ser ut och hur gammal du är kommer de att hålla dig i sina hjärtan som sin mormor, farmor, mojmoj, marmor, eller ja, vad det nu kan vara. Kort sagt, huvuduppgifterna för en farmor eller mormor är att verkligen få kontakt med sina barnbarn och att lyssna.

Att anta din nya roll är en ny möjlighet att älska och ta hand om en annan, att bli en bättre person och att i en ny varelse deponera all kärlek, allt skydd och all ömhet som är möjligt i hopp om att göra denna värld till en bättre för dem, och att de i sin tur kan göra den bättre för andra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.