Tecken för att identifiera en stressad familj

I en stressad familj verkar det som att allt är avsett för frustration. Lär dig att identifiera några av dess egenskaper tidigt för att veta hur du ska agera i tid.
Tecken för att identifiera en stressad familj
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En stressad familj får mycket allvarliga konsekvenser för var och en av dess medlemmar. Därmed påverkar de vuxnas frustrationer i hög grad barnens stressnivåer.

Om du inte gör något åt det snart kommer ditt hem att bli en miljö där ingen kommer att känna sig bekväm. Att leva omgiven av spänningar gör ingen nytta för någon. Och därför måste du lösa detta problem innan det blir värre.

Stress är ett av 2000-talets största problem, men vi bör inte förtvivla på grund av det. En stressad familj kan klara sig så länge du söker hjälp och är proaktiv. Tror du nu, från ditt perspektiv som vuxen, att din familjs samexistens har blivit mer komplex på grund av stress?

Du kan bekräfta hur det står till med de tecken som vi presenterar nedan.

Även en vuxen har svårt att bli av med stress. Alla människor kan – i större eller mindre utsträckning, enligt våra verktyg – minimera stress. Framför våra barn måste vi föregå med gott exempel och hjälpa dem att hantera stress så att de så småningom kan hantera det.

Hur vet du om du bor i en stressad familj? Lär dig känna igen tecknen.

Tecken på en stressad familj

 1. Sömnrutiner störs. En av de viktigaste konsekvenserna av stress är en drastisk förändring av sömnvanor. Brist på vila bland familjemedlemmar orsakar ångest och irritabilitet. Dessa två sista villkor utlöser bråk, anklagelser och känslomässig spänning hos människor.
 2. Skrik och verbala konflikter sker allt oftare. Ju mer intensiv situationen för en stressad familj är, desto mer skrik och oenigheter äger rum. Mjuka upp din röst och sänka volymen är effektiva åtgärder under spända situationer. Under dessa omständigheter är det bäst att ta ett djupt andetag och ge varandra en kram.
 3. Familjemedlemmar undviker familjen under middagstid. När en person i familjen är stressad tenderar de att undvika samlingsstunder. En bra idé för att bekämpa denna larmsignal är att skapa en trevlig stund under middagen. Låt varje person i familjen skriva något positivt om dem som är närvarande vid bordet. Lägg varje fras i en korg och läs den högt innan du börjar äta.
 4. Det finns konflikter på jobbet eller i skolan. Stress påverkar förmågan att fokusera och organisera din tid. Om någon i familjen börjar visa svårigheter att utföra sitt arbete eller sina akademiska aktiviteter, kräver situationen uppmärksamhet. Det är viktigt att identifiera de åtgärder som utlöser stress och nå överenskommelser för att hantera dem på ett hälsosamt sätt.
 5. Dagliga rutiner är för hektiska. Att springa genom livet från aktivitet till aktivitet gör familjen orolig. Stress och ångest ger fysiska konsekvenser som muskelspänningar eller matsmältningsproblem.

Kom ihåg att du alltid måste trycka på pausknappen i din rutin för att ta ett andetag och fortsätta din dag.

Tecken på stress hos barn

Men, barn kan bli mer stressade än sina föräldrar om situationer inte hanteras på rätt sätt.

 • Förändringar i matrutinen: att äta mycket mer eller mindre än vanligt
 • Problem med att somna och mardrömmar
 • Buksmärtor och huvudvärk
 • Dålig interaktion med föräldrar, syskon, lek- och studiekamrater
 • Isolering i situationer som kräver interaktion
 • En minskning av akademiska prestationer
Ett barn sitter vid middagsbordet och ser stressad ut.

Tecken på stress hos tonåringar

Men, tonåringar blir inte bara stressade av familjeförhållanden. Deras sociala liv, fritidsaktiviteter och de förändringar de upplever gör dem också mottagliga för stress. Så tecknen på stress hos tonåringar är följande:

 • Förändringar i sömn, ätande och dagliga rutiner
 • En ökning eller uppvisande av riskabelt beteende (konsumtion av alkohol, nikotin eller andra stimulanser)
 • Ständiga symptom på fysiskt och känslomässigt obehag
 • Uttryck av känslor av oro, sorg, förvirring, ångest och ilska
Föräldrar argumenterar inför sina barn för att de är stressade.

Tecken på stress hos vuxna

Det viktigaste när det gäller att identifiera en stressad familj är att uppfatta förändringarna i de typiska attityderna och handlingarna hos varje person.

 • Huvudvärk och ryggsmärta, viktökning eller -förlust, och dålig hud
 • Överdriven koncentration på situationen som orsakar stressen
 • Förlust av minne och uppmärksamhet
 • Brist på motivation för dagliga aktiviteter
 • Problem i parets relation
 • Överdriven irritabilitet, skuldkänslor och depression

Alltså, om du märker något av dessa tecken i din familj är det dags att vända konflikterna och förvandla dem till möjligheter som ni kan möta tillsammans. Alltså gäller att korrekt kommunikation och förmågan att uttrycka sig fritt är viktigt när det gäller att undvika stress.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.