Rätten till intimitet i äktenskapet

Efter att ha fött barn är det viktigt att inte förlora intimitet i äktenskapet. I den här artikeln kommer vi att berätta allt du behöver veta om det.
Rätten till intimitet i äktenskapet
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Intimitet är ett brett och abstrakt begrepp. Det är inte konkret, man kan varken se eller röra det. Ändå känner man definitivt när man inte har det. Vi diskuterar varför intimitet i äktenskapet är så viktigt.

Vad är intimitet?

Intimitet har olika definitioner. För individer har det att göra med känslor och djupa frågor. Socialt hänvisar det till de nära relationerna man har med andra människor. Enligt Sternbergs Triangular Theory of Love är det samtidigt en förbindelse och önskan att dela vardagen med någon annan.

Intimitet i äktenskapet: Individ, par, familj

Intimitet uttrycker sig annorlunda i olika skeden av livet.

I tonåren börjar man tänka på sig själv som en enskild och unik människa, och det gör ens personliga intimitet dyrbar. Det är då man börjar upptäcka vad man tycker om, vad som definierar en och vem man är. Man ägnar all sin tid och energi åt sig själv.

Allteftersom man växer och påbörjar romantiska förhållanden hamnar ens individualitet i bakgrunden och all uppmärksamhet går åt till att fokusera på sin partner och relationen. Man investerar tid och ansträngning i att utveckla intimitet tillsammans.

När man slutligen får barn har man en tendens att fokusera all tid och uppmärksamhet på att ta hand om de små. Ens tankar och handlingar börjar nästan enbart fokusera på familjen, och man kan förlora sin tidigare roll som kvinna och fru.

Gift och lyckligt par.

Varför är det viktigt att bevara intimitet i äktenskapet?

Trots att vissa kan försöka övertyga världen om att de är en perfekt fru och mamma, anta inte att det är helt sant. Det är frustrerande att gå miste om delar av sig själv och ge mer och mer till att bara ta hand om sin familj. Förr eller senare har det konsekvenser.

Faktum är att du kanske ens omedvetet börjar skylla på din partner eller dina barn för att du förlorat din identitet. Låt oss därför försöka vända på det hela och bygga upp din individualitet igen.

Ta hand om din partner

Med ett barn förändras dynamiken och rutinerna hemma helt. Scheman och planer måste anpassas till den nya bebisen, och det kan göra att ni förlorar er intimitet. Tiden ni brukade ha efter jobbet till att slappna av eller umgås som ett par har nu tagits över av bad, raseriutbrott, middagskaos och mycket mer.

Det kan påverka er kommunikation sinsemellan eftersom det helt enkelt inte finns någon tid för det. Faktum är att det kan resultera i att konflikter förblir olösta och ligger och fräter, och det kan sluta med att ni blir bittra på varandra. Det kan också verkligen skada ert sexliv, vilket blir en mindre och mindre prioritet ju mer tid som går.

Vad kan ni göra?

  • Båda parter måste visa intresse och anstränga sig. Det är viktigt att båda är bestämda och investerar kvalitetstid i relationen.
  • Njut av intima stunder tillsammans. Se till att tiden ni ägnar tillsammans är bekymmerslös! Ägna tid genom att skratta, prata om era känslor och lära er mer om varandra.
  • Visa kärlek i vardagen. Något så enkelt som en kyss när någon av er går till jobbet eller att ni ägnar 20 minuter varje kväll ensamma tillsammans kan gå långt.
  • Uppmuntra kommunikation och dela känslor. Prata om vad ni går igenom.

Ta hand om dig själv

För att ni ska kunna återfå er intimitet måste du också hitta tillbaka till den individualitet som var så viktig för dig som tonåring. Kom ihåg att värdera vem du är som person, såväl din roll som dig personligen. Hur kan du göra det? Här är några viktiga saker att tänka på.

Par delar en intim middag tillsammans.
  • Din kropp är ditt tempel. Träna regelbundet. Det hjälper dig att hålla dig i form och även att slappna av. Det ger dig också en möjlighet att ta itu med känslor som annars kanske tynger dig.
  • Var stolt över ditt utseende. Att ta hand om dig själv är viktigt. Att ta hand om dina kläder, frisyr, smink, osv. har en inverkan på din självkänsla. För att vara den bästa versionen av dig själv är det viktigt att ta hand om dig själv.
  • Värdera dina mål och hobbyer. Glöm inte dina egna ambitioner och de små saker som gör dig lycklig. Ta dig alltid tid att göra dem.
  • Umgås med dina vänner. Äkta vänner ser dig som en individ och älskar dig för den du är. Dessutom är de mycket stödjande och är en bra spegel för att påminna dig om vem du är.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.