Hur man återfår sin sexlust efter att ha fått barn

Om du nyligen har fått barn och har insett att du har tappat din sexlust berättar vi här hur du får tillbaka den.
Hur man återfår sin sexlust efter att ha fått barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ni kanske hade ett aktivt sexliv innan ni fick barn, men nu har den brinnande lågan försvunnit eller åtminstone verkar den inte brinna med samma glöd? Om du har märkt att din sexlust inte är som den brukade vara ska du veta att det är helt normalt.

Det är viktigt för par att återupptäcka sin sexualitet och intimitet. För när man är fysiskt frisk och det finns kärlek kvar i relationen är sex fortfarande en nyckelfaktor i ett hälsosamt förhållande. Och ni måste vara ett bra par för att vara bra föräldrar!

Hur kan man förbättra sin sexlust?

Många par som har fått barn, men vars sexuella aktivitet har minskat, frågar sig hur man kan återfå eller förbättra sin sexlust. Hur får man tillbaka sinnligheten i förhållandet?

Det första ni bör göra när sexlusten nästan står på noll är att prata med er läkare.

sexuella lust: man och kvinna med ryggarna mot varandra

Ibland kan låg sexlust eller att det gör ont vid samlag vara ett symptom på ett underliggande medicinskt tillstånd eller skada som bör behandlas så snart som möjligt. I det här fallet och på detta sätt kommer sexlusten att förbättras.

Om din läkare inte verkar ta din oro om sexlusten på allvar för att du är en ny mamma och att hormonella förändringar är orsaken, tveka inte att söka en andra eller tredje medicinska bedömning. Du ska inte behöva stå ut med att leva så här länge, speciellt om du vill förbättra ditt sexliv.

När du väl är säker på att du inte har några medicinska problem är det dags att utforska andra (kraftfulla) sätt att förbättra ert sexliv…

Få tillbaka sexlusten

Många par undrar hur de kan få tillbaka sexlusten efter att ha fått barn. Det här är människor som vill få tillbaka sin sexlust, men känner sig enormt trötta mot slutet av dagen. Eller de kan till och med ha blandade känslor mitt i all trötthet och alla nya upplevelser.

Att uppleva en minskad sexlust är helt normalt bland nya mammor, särskilt förstagångsmammor. Det är många hormonella och fysiska förändringar som sker efter en förlossning, men en minskad sexlust är faktiskt det vanligaste klagomålet bland kvinnor.

Din kropp genomgår förändringar, inklusive återhämtar sig efter förlossningen, och du uppfostrar ett barn och hanterar saker annorlunda än vad du brukade göra etc. Det är väldigt vanligt att ha låg sexlust under det första året efter att ha fått barn.

Så du måste normalisera situationen och du måste också veta hur du ska hantera den. Var inte för hård mot dig själv om du märker en förändring i ditt sexliv. Det kan vara väldigt svårt om du hade ett superpassionerat sexliv med din partner tidigare och om saker nu har förändrats dramatiskt. Men oroa dig inte, det går att få tillbaka din sexlust.

Öka din libido

En av utmaningarna för många kvinnor med låg sexdrift är att hitta energi och tid för att vara intim. Så du måste lägga minst en halvtimme på dig själv varje dag. Även om det inte är med din partner kan du ta en stund att njuta av onani istället. Det är hälsosamt och kommer att vända på kroppens hormoncocktail för att få dig att må bättre.

Det kan hjälpa dig att sova bättre, bli på bättre humör och din kropp kommer att börja aktivera sig själv för att komma tillbaka och kunna njuta av ett bra sexliv med din partner.

Naturligtvis behöver du inte onanera om du inte vill. Du kan också få en hårbottenmassage, ta ett avkopplande bad… Fundera över vad som får dig att må bra och hitta 30 minuter om dagen för att njuta av det.

sexuella lust: par kramas

Avsätt tid att tillbringa tillsammans som ett par för att återfå er sexlust

Det kan vara utmanande att hitta enskild tid med din partner när ni har ett nytt barn att ta hand om. Men att planera in en kväll tillsammans, även om det bara är en gång i veckan, är nyckeln till att hålla ert förhållande på rätt väg. Dessutom kan det att uppmuntra till större intimitet i allmänhet. Ni måste bara få ut det mesta av er tid som ett par.

Planera en speciell kväll, en natt med sexlekar… För ju mer sex ni har, desto mer sex kommer ni att vilja ha. Det är så enkelt! Så det är som en snöbollseffekt. Ju mindre sex ni har, desto mindre kommer ni att vilja ha det, och vice versa. Sex leder till mer sex.

Kort sagt, med dessa enkla tips kan du återuppliva den sexuella och intima lågan mellan dig och din partner. Ofta är det vår egen utmattning som kommer i vägen. Med andra ord saknar du inte sexlust – du är bara trött.

Det här kan kanske intressera dig…


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.