Paren som varar, enligt vetenskapen

Tro det eller ej, men vetenskapen har lyckats klassificera vilka typer av par som varar. De har också avslöjat vilka par som är mer benägna att misslyckas än andra. Vilket par är ni?
Paren som varar, enligt vetenskapen
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 12 februari, 2020

I början av ett förhållande är det ofta mycket som är oklart och det kan finnas många tvivel. Är ni verkligen menade för varandra? Vetenskapen har tagit på sig uppgiften att undersöka paren som varar längst. I den här artikeln hittar du svaren!

4 olika typer av relationer

Forskare Brian Ogolsky vid University of Illinois undersökte 376 par mellan 25 och 29 år. Han valde specifikt par som ännu inte var gifta. Istället för att undersöka varje individ fokuserade han på att studera varje par som en enhet.

Under 9 månader observerade han varje par och deras avsikter att gifta sig. Han observerade huruvida deras beslut varierade beroende på om de bråkade och hur de mådde känslomässigt. Ogolskys drog slutsatsen att det finns fyra olika typer av relationer: dramatiska, partnerfokuserade, konfliktdrabbade och socialt involverade.

Dramatiska relationer

Par i dramatiska relationer har ägnat lite tid tillsammans och upplever många upp- och nedgångar, separationer, försoningar osv. Den här gruppen utgjorde 34% av alla par som deltog i studien.

Partnerfokuserade relationer

30% av de par som deltog i Ogolskys studie föll i den partnerfokuserade kategorin. Dessa par njöt av att ägna mycket tid tillsammans och delade även intressen.

Konfliktdrabbade relationer

12% av de deltagande paren befann sig i konfliktdrabbade relationer. Paren bråkade ganska ofta, men var fortfarande stabilare än dramatiska relationer.

Socialt involverade relationer

Dessa par var ständigt beroende av sociala medier, skickade foton och kommentarer osv. Det var en stor del av deras vardag. 19% av studiens deltagare föll i denna kategori.

Par tar selfie med mobiltelefon.

Paren som varar, enligt vetenskapen

Men vetenskapen nöjde sig inte med att bara klassificera par, utan ville också ta reda på vilka faktorer som får kärleken att hålla. En studie publicerad i Research Gate gjorde just detta, och tittade specifikt på par som varit gifta med varandra i minst 40 år:

Värderingar

Paren som varar föreställer sig en framtid tillsammans, delar samma värderingar och intressen och har liknande synsätt. Medan vissa säger att “motsatser attraherar” räcker det inte för att skapa ett förhållande som varar. Det ser ut som att det är viktigt att ha saker gemensamt för att kunna bygga ett starkt förhållande.

Förlåtelse

Alla par bråkar ibland. Den som idealiserar sitt förhållande och tror att en relation utan bråk är lyckligare begår ett allvarligt misstag. Bråk kan tvärtom vara hälsosamma, men för att förhållandet ska hålla måste man också kunna förlåta.

Intimitet

Ett bra sexliv garanterar inte att ett förhållande kommer hålla, men det kan hjälpa till att skapa intima band. Självklart hjälper det också att sex släpper ut hormoner som oxytocin i kroppen, vilket får oss att känna glädje. Det har definitivt en positiv effekt på förhållandet.

Intimt romantiskt par

Kommunikation

Sist men absolut inte minst är kommunikation bland det viktigaste som finns för att få ett förhållande att vara. Det är viktigt att par kan uttrycka hur de känner och prata om allt med varandra. När livet sätter krokben för dem måste de kunna hitta en lösning tillsammans.

Till sist vill vi poängtera att fastän studier har dragit slutsatsen att par som varar har en tendens att dela vissa drag finns det egentligen inga rätt eller fel. Par måste i allmänhet vara toleranta, kommunikativa, kärleksfulla och empatiska för att hålla i längden, och med det som grund blir det lättare för allt annat att falla på plats.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.