Involvera barnen i bröllopet: 11 olika sätt

I den här artikeln ger vi dig 11 tips för att inkludera barnen i ert bröllop. Det ger dem en viktig roll mitt i festligheterna och ni kan alla njuta av dagen fullt ut.
Involvera barnen i bröllopet: 11 olika sätt
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Er bröllopsdag är det perfekta tillfället att fira kärleken till hela familjen. Visst vill ni involvera barnen i bröllopet, som ju är en sån viktig händelse för er?

Det är inte bara själva vigseln som ger barnen en möjlighet att spela en viktig roll på denna speciella dag. De skulle förmodligen också glädja sig åt att hjälpa till med alla förberedelserLäs tipsen nedan och välj de som passar er bäst, för att involvera barnen i bröllopet.

Beroende på hur gamla era barn är kan deras deltagande i vigseln och bröllopsfesten variera. Tänk på det när ni frågar dem vilken uppgift de helst vill ha, och lyssna sedan till deras tankar.

Ni måste samtidigt ge er själva möjligheten att få njuta av deras hjälp och sällskap på er stora dag.

“Hemligheten till ett lyckat äktenskap är att förälska dig om och om igen, alltid i samma person”
– Mignon McLaughlin – 

Involvera barnen i bröllopet.

11 sätt att involvera barnen i bröllopet

1. Gå tillsammans nedför altargången

Traditionellt sett brukar brudens far föra henne till altaret eller så går paret in tillsammans. Men varför inte ändra lite på konceptet och låta barnen hålla dig i handen? Oavsett om de är barn eller tonåringar kommer de därmed ha en av de viktigaste och mest symboliska rollerna i hela cermonin.

2. Skriv löften till era barn

Det här är ett alternativ oavsett om du eller din partner har barn från ett tidigare förhållande, eller om du och din framtida make redan har barn tillsammans. Oavsett skulle de bli överraskade och rörda om ni skulle läsa upp löften skrivna speciellt till dem. Du och din blivande make kan skriva en förpliktelse till era barn, som kommer att bli kärnan i er familj. 

3. Symboliska gåvor

Barn och föräldrar kan också ge varandra en liten gåva som ska symbolisera den union ni nu ska ingå. Designa till exempel en liten amulett eller ett armband som representerar bandet mellan er som föräldrar och barn.

4. En fotografering

Ni kommer definitivt att vilja bevara minnena från er bröllopsdag. Ett annat sätt ni kan involvera barnen i bröllopet är därför att bjuda in dem till er fotosession.

Bröllopsfotografering med barn.

5. En koreografi eller annat uppträdande

Under bröllopsfesten efter vigseln kan era barn uppträda med något artistiskt. Använd deras talang och låt dem stå i centrum. Det är också en bra idé att bruden, brudgummen och barnen gör en show tillsammans. Det skulle verkligen stärka er familjekänsla.

6. Fotografier från bröllopet

För att involvera era tonårsbarn i bröllopet, ge dem en kamera eller en mobiltelefon. Be dem sedan att se till att det finns foton och videor på alla gäster, såväl som på dig och din partner. Förutom att ge dem något roligt att göra får ni också vackra bilder som hjälper er att minnas er speciella dag.

7. Musik

Ett annat jättebra sätt att involvera barnen i bröllopet är att be dem välja musiken. Ge dem alltså frihet att välja musik till bröllopsfesten och dessutom involvera gästerna i någon typ av spel eller lekar. Era barn kommer helt säkert att överraska er med sin kreativitet.

8. Brudtärnor och marskalker

Det finns ingen regel som säger att brudtärnor och marskalker måste vara vuxna. Varför inte överraska alla genom att ge era barn dessa roller? De får då inte bara en viktig roll under vigseln, utan också i planeringen. Be dem till exempel om hjälp med att välja dekorationerna. 

9. Tal

Finns det något bättre sätt att välkomna gästerna till festen än att låta barnen hålla ett tal? Hjälp dem att förbereda innerliga och glada ord för att fira minnet av er speciella dag. 

10. Tårtdekorationer

Vanligtvis har man figurer som representerar unionen mellan man och hustru på bröllopstårtan. Varför inte välja en tårtdekoration som inkluderar barnen också, för att på så vis fira hela familjen?

Ni kan be en konditor göra figurer av sockermassa eller akryl som representerar alla medlemmar i familjen. Ni kan säkert hitta talangfulla bagare i området där ni bor eller kanske online, som kan återskapa era drag.

Ett bröllop som involverar barnen.

11. Maten och tårtan

När ni provsmakar maten och tårtan, glöm inte att låta barnen vara med och ge sin åsikt. Ge dem också en möjlighet att välja förrätt, smaker på tårtan och uttrycka sina åsikter om middagen.

Har du fler idéer eller förslag för den som snart ska gifta sig? Dela en av ditt livs viktigaste dagar med de viktigaste människorna i ditt liv. Se till att bröllopsdagen blir en dag då ni skapar oförglömliga minnen för hela familjen.

Vi hoppas att du gillar våra tips för att involvera barnen i bröllopet. Så gör er redo att njuta av er fantastiska dag med era nära och kära!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.